Skocz do zawartości


PSTwo czy warto ? Który model najlepszy?


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
411 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Którą wersję konsoli uważasz za najlepszą ? (113 użytkownik(ów) oddał(o) głos)

  1. Starszy (8 głosów [7.08%])

    Procent z głosów: 7.08%

  2. V7 SCPH-39003 (7 głosów [6.19%])

    Procent z głosów: 6.19%

  3. V10-V11 ("Silver Satin") (14 głosów [12.39%])

    Procent z głosów: 12.39%

  4. V10-V11 ("Black Edition") (22 głosów [19.47%])

    Procent z głosów: 19.47%

  5. Wersja Limitowana Aqua (2 głosów [1.77%])

    Procent z głosów: 1.77%

  6. Sony PSTwo SCPH-70008 SLIM (60 głosów [53.10%])

    Procent z głosów: 53.10%

Głosuj Gościom głosować nie pozwalamy

#391 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 25 maj 2012 - 09:52

A czy FMCB jest modchipem?

#392 karczi

karczi
  • Użytkownicy
  • 338 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Rajgród

Wysłany 24 sierpień 2012 - 09:41

Mam parę pytań.
Czy kabel AV będzie dobry od fat do slim?
Czy jak będę miał nieprzerobionego slima to przy pomocy FMCB będę mógł odpalać kopie? Czy potrzebne jest jeszcze jakieś zabezpieczenie?

#393 mgs

mgs
  • Użytkownicy
  • 567 Postów:

Wysłany 24 sierpień 2012 - 11:35

AV jest taki sam w obu modelach.
Wystarczy FMCB z programem ESR i spatchowane gry.

#394 Villentretenmerth

Villentretenmerth
  • Nowy
  • 3 Postów:

Wysłany 03 wrzesień 2012 - 19:01

Witam, od razu mówię - nie zabłysnę inwencją. Sprawa jest prosta, zastanawiam się nad PS2/two by umilić sobie studenckie życie. Mam dylemat w jaką konsolę się zaopatrzyć - nową ze sklepu za ~400zł i nie bawić się w przerabianie, grać tylko w oryginały, czy zaoszczędzić i kupić konsolę z drugiej ręki, używaną, ew. przerobioną w szeroko pojętych ramach 200zł, ściągać i wypalać gry na płyciwach, martwiąc się ile uciągnie poczciwiec na piratach.
Dodam, że telewizor raczej będzie niewielki, ew. w domu trochę większa kolubryna z kineskopem, nie zależy mi jednak na widokach tylko solidnej rozrywce.
Budżet wyjątkowo nie jest wielkim problemem, a wybór padł na PS-a ze względu na powszechność i ilość gier dostępnych w sklepach i na Alledrogo.
Może lepiej zainwestować w PS3 lub ewentualnie (teraz będę miał przechlapane u fanów sony) Xpudło 360 ?

#395 krupek1

krupek1
  • GoodFellas
  • 2060 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jestem z miasta.

Wysłany 03 wrzesień 2012 - 20:29

Jak nie masz PS2, a nie stawiasz na grafikę tylko rozgrywkę, to bierz. Masz duże zaległości do ogrania.

#396 Jusko

Jusko
  • Użytkownicy
  • 133 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 04 wrzesień 2012 - 09:56

Bierz nówkę, używana to używana, możesz trafić dobrą używkę jak ja, że ponad rok ją mam a działa jak żyleta, albo taką która pochodzi 2mce. I nie myśl o piratach, zajedziesz nimi laser, choć podobno da się grać po pewnych modyfikacjach z USB. Fajna gra na PS2 kosztuje z Allegro 20zł, to nie majątek, nawet dla studenta. Aby dać przykład, mojego pierwszego PSX zajechałem piratami w 3mce, choć na forum napisano mi, że miały tytanowe wręcz lasery - wina płytek po 1zł itd. PS2 ma wiele fajnych gier, naprawdę. Przykładowo kupiłem 2mce temu PSP i nie chce mi się na nim już grać, miesiąc temu kupiłem Nintendo Wii i nie chce mi się go już wyciągać z pudełka, a na PS2 na Allegro ciągle mam tonę świetnych gier i za każdym razem jak wejdę na allegro to wiem, że zawsze kupię coś ciekawego, co mnie zaintryguje. Pomyśl - Need for Speedy, Resident Evil 4, Final Fantasy, seria Burnout, Metal Gear Solidy, Medal of Honory, gry z pierwszego PlayStation...uff...naprawdę dużo tego, a w naszym kraju jest sporo gier na rynku używek. Tylko - kup od razu kabel RGB, bo na tym dostarczanym z konsolą obraz nie jest najlepszy. Ja wiem, że zakupię po mojej używce może niedługo, drugiego PS2, takiego z gwarancją, bo żal pozbywać się tej konsoli biorąc pod uwagę, jak wiele gier jest na nią.

PS3 lub Xbox, jak chcesz być na czasie, PS2 to mimo wszystko poprzednia już generacja konsol. A jak chcesz być mobilny, to PSP, PS Vita, DS lub 3DS. Gdybym dziś miał znów kupić, miast PSP kupiłbym 3DS.

#397 Villentretenmerth

Villentretenmerth
  • Nowy
  • 3 Postów:

Wysłany 04 wrzesień 2012 - 15:09

Jusko, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Fakt, kupując nówkę ze sklepu mam 2 lata gwarancji, a karmiąc PS-a tylko oryginałami nikt mi nie wciśnie kitu o używaniu nieoryginalnych gier.
O tym kablu muszę pamiętać przy zakupie.
Jeszcze jedno, jaką kartę pamięci brać? Na Alledrogo (swoją drogą zrobili teraz taki syf z kategoriami, że dostaje zeza od tych kategorii) widziałem ich sporo i to w dość atrakcyjnych cenach (do 20zł bez przesyłki). Wolałbym nie bać się o to, że cała kariera w GT4, NFS-ie albo GTA pójdzie w piach razem z kartą. Jedna wystarczy czy może 2-3 to optymalny wybór?

#398 krupek1

krupek1
  • GoodFellas
  • 2060 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jestem z miasta.

Wysłany 04 wrzesień 2012 - 16:04

Poczytaj trochę o kartach na forum i w sieci, bo to już nie taka łatwa sprawa,żeby nabyć oryg. Sony, a warto jeśli nie chcesz stracić save'ów, co z resztą sam wspomniałeś ;)

#399 Jusko

Jusko
  • Użytkownicy
  • 133 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 04 wrzesień 2012 - 17:34

Karta oryginalna i tylko oryginalna - ja 2 razy straciłem juz całe kariery, jedna to przejechany cały need for speed most wanted a druga burnout revenge na 92% I niby Sony, bo w jego obudowie, ale na forum ustaliliśmy, że to chińszczyzna, a zresztą obudowę łatwo podrobić - kiedyś kupiłem baterię do nokii i pudełko, nalepki i sama bateria jak oryginalne że nie poznasz, a hologram lewy i czas pracy na parę h. File corrupted do miłych nie należy, toteż bij w oryginał. Kabel rgb, ale nie daj się zwieść, sam kabel na euro scart nie wystarczy by nim był. Na allegro z uporem maniaka pytałem sprzeawców, czy ich rgb to na pewno rgb. Większosć nie umiała odpowiedzieć, ale kupułem co trzeba - podbija on barwy i jakość obrazu.

#400 krupek1

krupek1
  • GoodFellas
  • 2060 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jestem z miasta.

Wysłany 04 wrzesień 2012 - 20:31

Ale że RGB do oryginalnych gier i TV CRT ? To faktycznie daje radę lepiej niż zwykły chinch ze złączem EURO ?

#401 Villentretenmerth

Villentretenmerth
  • Nowy
  • 3 Postów:

Wysłany 04 wrzesień 2012 - 21:04

Coś czuję, że sporo przede mną jeszcze w dziedzinie ps2.
Kart szukać w sklepach typu MediaM... itp czy po prostu rozglądać się i trzy razy każdą napotkaną przejrzeć.
BTW, ilość padów=graczy jednorazowo nie ma wpływu na podpięcie karty - tzn. nie są mi potrzebne zapisy stanu gry przy jakiejkolwiek grze ze znajomymi (moje osiągnięcia i odblokowane rzeczy), tryb wieloosobowy nie potrzebuje karty pamięci, dobrze myślę?

#402 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 04 wrzesień 2012 - 23:25

Karta pamięci do nośnik na który np. zapisujesz save'y. Co to ma wspólnego z graniem "na jedną osobę", dwie itd? No pomyśl. ;)

Oryginalnej raczej już niedostaniesz, a podróbki gubią dane. Lepiej używać VMC.

#403 Jusko

Jusko
  • Użytkownicy
  • 133 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 05 wrzesień 2012 - 06:45

Zobacz postkrupek1, o 04 wrzesień 2012 - 20:31 , napisał:

Ale że RGB do oryginalnych gier i TV CRT ? To faktycznie daje radę lepiej niż zwykły chinch ze złączem EURO ?

Tak - z tego co wiem z forum i od specjalisty z moich rodzinnych stron co biznes konsol prowadzi na poziomie już od wielu, to RGB jest najlepszym, co można wyciągnąć z CRT dla PS2. Gdy pierwszy raz zobaczyłem różnicę, byłem zachwycony, jak bardzo barwy zostały podbite, a i jakość grafiki również troszeczkę się poprawiła - bez szału oczywiście, bo PS2 już nie rządzi oprawą, ale jednak.

Możesz spróbować dostać kartę pamięci i może nic się nie dziać z save'ami, różnie bywa. Na pewno lepiej kupić kartę mniej lub bardziej oryginalnym Sony w Media Exprert czy Saturnie, która potencjalnie będzie lepszym wyrobem od XY z Allegro. Mnie osobiście 2 razy zapisy wysypały się w ciągu roku. Wybacz kryptoreklamę, ale o memorki zapytać możesz we wspomnianym salonie z moich rodzinnych stron, jeśli posiada on jakieś, bubla Ci nie wciśnie, bo ma biznes już podparty latami, i nie jest to salon w stylu dziś jest, jutro nie ma: http://norbit.pl/index.html

Edytowanie przez Jusko, 05 wrzesień 2012 - 06:48 .


#404 krupek1

krupek1
  • GoodFellas
  • 2060 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jestem z miasta.

Wysłany 05 wrzesień 2012 - 11:00

To w takim razie muszę spróbować ;)

#405 kidman64

kidman64

    smutno ci? zabij sie

  • GoodFellas
  • 4046 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 05 wrzesień 2012 - 17:18

Zobacz postJusko, o 05 wrzesień 2012 - 06:45 , napisał:

Tak - z tego co wiem z forum i od specjalisty z moich rodzinnych stron co biznes konsol prowadzi na poziomie już od wielu, to RGB jest najlepszym, co można wyciągnąć z CRT dla PS2.
Nieprawda. Lepszy obraz bedzie z componenta, chociaz u nas CRT z takim wejsciem byly niepopularne raczej.
Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazek

#406 krupek1

krupek1
  • GoodFellas
  • 2060 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jestem z miasta.

Wysłany 05 wrzesień 2012 - 19:45

Ja próbowałem podłączyć przez component do LCD, efekt tragiczny.

#407 Jusko

Jusko
  • Użytkownicy
  • 133 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 05 wrzesień 2012 - 20:28

Efekt z componenta z progressive scanem pewnie będzie lepszy, lepsze okablowanie, ale skierowane już telewizorom LCD, Plasma itd. RGB natomiast do najzwyklejszych CRT - tyle wiem z forum i rad, osobiście odczułem wizualnie widoczną lepszą jakość między composite a rgb, wizualnie podbiło niewiele lecz jednak, a przede wszystkim - nasyciło barwy, tu może placebo, ale delikatnie rozmyło obraz na plus. PS2 to już starsza konsola i sprzed epoki HD, więc nawet na componencie cudów niewidów się już nie osiągnie.

Edytowanie przez Jusko, 05 wrzesień 2012 - 20:29 .


#408 kidman64

kidman64

    smutno ci? zabij sie

  • GoodFellas
  • 4046 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 05 wrzesień 2012 - 21:44

Zobacz postkrupek1, o 05 wrzesień 2012 - 19:45 , napisał:

Ja próbowałem podłączyć przez component do LCD, efekt tragiczny.

A przez co, przepraszam, byl lepszy? Tzn. mozna jeszcze te cale zabawy z VGA robic, ale po componencie bylo bardzo spoko. Chyba ze mylisz z composite.
Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazek

#409 krupek1

krupek1
  • GoodFellas
  • 2060 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jestem z miasta.

Wysłany 05 wrzesień 2012 - 22:00

Nie wiem, może z moim TV źle współpracowało, ale obraz był po prostu jakiś mdły. Tak jakby próbował udawać HD. Grając na PS2, grafikę traktowałem jako sprawę drugorzędną, jakie nie trzecio-, czy czwarto-. Używałem zwykłego fabrycznego kabla, a RGB do Swap Magic'a.

#410 kidman64

kidman64

    smutno ci? zabij sie

  • GoodFellas
  • 4046 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 06 wrzesień 2012 - 06:13

Zwykly, fabryczny kabel to composite a nie component. Component = 5 chinchy (3xObraz+2xAudio), Composite 3 chinche (Obraz+2xAudio).
Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazek

#411 krupek1

krupek1
  • GoodFellas
  • 2060 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jestem z miasta.

Wysłany 06 wrzesień 2012 - 10:21

Wiem o tym, że fabryczny to nie component. Component kupiłem, gdyż wyczytałem nawet tutaj, ze poprawia jakość obrazu na LCD, jak wspomniałem, mnie nie urzekło.

Jednak podłączyłem też Xboxa przez component do LCD i tutaj z kolei różnica była zdecydowanie na plus. Oprócz tego, że obraz był raz na 5 uruchomień konsoli... ale zanim zdążyłem się z tym uporać, sprzedałem go ;)

#412 świerzak_jk25_*

świerzak_jk25_*
  • Guests

Wysłany 08 grudzień 2013 - 14:17

Proszę o skasowanie tego postu.

Edytowanie przez jk25, 09 grudzień 2013 - 10:04 .





1 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 1 gości, 0 anonimowy(ch)