Skocz do zawartości


Pstwo dysk twardy sposób Automana


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
75 odpowiedzi w tym temacie

#31 hdx

hdx
  • Użytkownicy
  • 133 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Śląsk
  • Interests:Konsole, gitara elektryczna, skateboarding, scena hc/punk.

Wysłany 23 marzec 2008 - 21:28

Nie dodatkowe, a przelutowane (lub podlutowane) te które było z przodu.
Swoją drogą mam zamiar zrobić to samo jak kupię PSTwo. Dysk będzie w obudowie zewnętrznej. Chyba nawet pokuszę się o dysk 2,5" żeby był bardziej kompaktowy.
PSX | PS2 | PSP | GC | X360

#32 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 18 kwiecień 2008 - 12:47

Wreszcie działa :D
Od czasu ostatnich prób konsola stała na półce. Wczoraj wziąłem się do roboty :)
Wszystkie połączenia wykonane Kynarem, gniazdo IDE wyciągnięte na zewnątrz (trochę zgwałciłem playke bo wyciąłem część tylniego panelu :P )
Na początku był problem z ciągłymi formatami, ale po różnych kombinacjach się udało :D
Długa taśma IDE nie stanowi problemu :)
Sorry za foty słabej jakości, później wrzucę lepsze oraz ze środka konsoli.
Teraz proszę was o pomoc. Jak to ładnie poskładać, żeby kable się nie wyrwały, było to trwałe i ładnie wyglądało?

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#33 shdw

shdw
  • GoodFellas
  • 1354 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Radom
  • Interests:Webdesign, Web Standards, Coding, Gaming, Anime, Electronic, Hardware, Guitar, Drums, Snowboard

Wysłany 18 kwiecień 2008 - 13:32

Gratulacje, nareszcie się komuś porządnie udało to zmontować ;)
PlayStation 2 | SCPH-30003 [cd-only] | Ripper 3.41 | Logitech Cordless Action Controller | MemoryCard 8MB | MemoryCard 1MB | NetworkAdaptor | Samsung 160GB



#34 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 18 kwiecień 2008 - 19:33

Dziękuje :)
Teraz tylko muszę to jakoś ładnie zapakować, ale kompletnie nie mam pomysłu...

#35 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 18 kwiecień 2008 - 22:15

Proponowałbym zalać to tam gdzie się da silikonem na gorąco (będzie bardzo twardy i wszystko zabezpieczy a nie jest na tyle gorący, żeby obkurczyć kynar). Tylko bez stabilizatorów, bo będą się przegrzewać. Ewentualnie żywica. Jak już będziesz miał kable zabezpieczone, reszta będzie tylko kwestią wyobraźni.

Dysk najlepiej w kieszeni z wiatrakiem zamontować na górze konsoli (do tego jakieś ledy, jeśli lubisz błyskotki). Zasilanie do wiatraka weźmiesz z usb... spokojnie wystarczy.

#36 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 19 kwiecień 2008 - 07:52

Zobacz postffgriever, o 18.04.2008, 22:15, napisał:

Proponowałbym zalać to tam gdzie się da silikonem na gorąco (będzie bardzo twardy i wszystko zabezpieczy a nie jest na tyle gorący, żeby obkurczyć kynar). Tylko bez stabilizatorów

Chodzi Ci o klej na gorąco? Niestety nie mam pistoletu...
Obkurczyć Kynar? On ma teflonową izolację, nawet od zapalniczki się nie kurczy :D
Jakich stabilizatorów?

#37 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 19 kwiecień 2008 - 09:05

Zobacz postgekeer, o 19.04.2008, 8:52, napisał:

Chodzi Ci o klej na gorąco? Niestety nie mam pistoletu...
Pistolet to kilkanaście złotych. Laski silikonu też są tanie.

Cytuj

Obkurczyć Kynar? On ma teflonową izolację, nawet od zapalniczki się nie kurczy :D
Toć właśnie o tym mówię. Ale są rodzaje kynara, które topią się lekko powyżej 90 lub 120 stopni.

BTW. Ty to pewnie wiesz, ale dla reszty: kynar to nazwa tworzywa, z której jest wykonana izolacja, nie samego kabla/przewodu.

Cytuj

Jakich stabilizatorów?

Takich płaskich z trzema nóżkami ;P . Są tam trzy w tamtym miejscu o ile pamiętam (ale musiałbym otworzyć konsolę).

#38 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 19 kwiecień 2008 - 10:41

Dobra, klej od sąsiada, gniazdo jak i kable na płycie ładnie zasmarkane klejem :D
Pozostaje kwestia zamontowania gniazda. Ma ktoś jakiś pomysł?

#39 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 19 kwiecień 2008 - 10:45

Osadzić w blaszce, blaszkę przykręcić... miejsca masz na tyle.

#40 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 19 kwiecień 2008 - 17:25

Zobacz postffgriever, o 19.04.2008, 11:45, napisał:

Osadzić w blaszce, blaszkę przykręcić... miejsca masz na tyle.

Ale kable nie zmieszczą się do środka.
Zresztą sam coś wymyślę niedługo :D

Pozdro.

PS.
Chce ktoś może kupić moją Plejkę? :)

#41 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 19 kwiecień 2008 - 20:47

Hmmm.... fakt, trochę jest tam zaplątane. To może pod konsolą zrobić pojemnik dodatkowy? Dysk twardy by mógł tam też wejść...

PS. To po to żeś się męczył, żeby ją teraz sprzedać?

PS2. Już od roku się odgrażam, że zrobię to samo z moją v12... ale tym razem na pewno się za to wezmę ;) (hehe, słaba motywacja, bo mam już dwa grubaski z NA+hdd).

#42 hdx

hdx
  • Użytkownicy
  • 133 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Śląsk
  • Interests:Konsole, gitara elektryczna, skateboarding, scena hc/punk.

Wysłany 20 kwiecień 2008 - 13:04

Gekeer - ja planuję zrobić tak z gniazdem. Wylutowujemy gniazdo IDE ze starej płyty głównej. Uważamy żeby piny wyszły równomiernie, ew potem je wyrównujemy. Kupujemy płytę uniwersalną, montujemy w niej gniazdo aby wyglądało to tak:
Dodaj obrazek
Następnie robimy ładny otwór w obudowie, minimalnie większy niż gniazdo IDE (lub nawet taki żeby gniazdo wchodziło na wcisk). Płytę z gniazdem mocujemy w otworze od środka i wiercimy dziury, aby przykręcić płytkę. W ten sposób powinno to wyglądać ładnie oraz schludnie.
Dodaj obrazek
PS. Nie wiem czy jest tam na tyle miejsca jako, że nie mam przed oczami konsoli. Wydaje mi się, że jeżeli użyjemy cienkiej płytki i krótkich śrub to nie powinno być problemu


EDIT:
Jeszcze kwestia dysku - najlepiej jest kupić uszkodzoną obudowę USB ze sprawnym zasilaczem i przerobić panel tak żeby też wychodziło gniazdo IDE, albo tak żeby swobodnie przechodziła przez panel taśma.
PSX | PS2 | PSP | GC | X360

#43 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 20 kwiecień 2008 - 15:32

hdx
Jest za mało miejsca w obudowie na to o czym piszesz. Ja sam na początku miałem przyklejone gniazdo IDE z tyłu obudowy ale musiałem z tego zrezygnować, gdyż nie było gdzie zmieścić kabli.

ffgriever
Jeśli ktoś zaproponuje sensowną cenę, to czemu nie :) I tak ostatnio mało z niej korzystam bo cały czas poza domem jestem.
Dla mnie najlepszą motywacją było to, że pociąłem mają Plejkę. Jak już ją pociąłem to musiałem to zrobić :P

#44 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 11 maj 2008 - 12:43

Parę zdjęć, przepraszam za jakość ale robione telefonem (z610i, chce ktoś kupić? ;) ):

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Nieźle jest nasmarkane tym klejem, zużyłem całą laskę ;)
Nie daję zdjęć ze środka, bo musiałbym rozbierać konsolkę, a prawdopodobnie jest teraz sklejona :D
Kable przy płycie też są umocowane klejem, nie było problemów z założeniem ramki gdyż zrobiłem to zanim klej zastygł.

Dysk śmiga bez problemów, połączenie jest pewne, dysk już raz zawisł tylko na taśmie i nic się nie uszkodziło :D

Polecam tą przeróbkę dla wszystkich :P
Pozdrowienia dla wszystkich :)

#45 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 22 maj 2008 - 14:31

Witam.

W hd combo jest dioda hdd, wiec też chcę taką :)
W konsolce wlutowana jest taśma ide.

Gdzie podpiąć diodę?

Pozdrawiam
gekeer

#46 gryzzli

gryzzli

    Szkoła to ZŁO

  • GoodFellas
  • 5527 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kraków
  • Interests:Konsole, komputery, ogolnie sprzet, telefony komorkowe noi oczywiscie gry

Wysłany 22 maj 2008 - 14:43

http://www.konsola.p...showtopic=24926 po kiego kija robisz nowy?

Ja proponuje subforum w ogóle bo temat to za mało....

Dodaj obrazek


#47 gekeer

gekeer
  • Nowy
  • 40 Postów:

Wysłany 22 maj 2008 - 15:04

Ponieważ to według mnie osobny temat :P
Problem już rozwiązany:
39 pin ide przez rezystor odpowiedni dla diody przez diode do +5v

#48 wuPiotrek

wuPiotrek
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 09 listopad 2009 - 21:23

Witam!!

Z racji takiej, że coś boli moją PS'ke mam zamiar wlutować sobie w płytkę tasiemkę IDE :] Czy ma ktoś zapisany sposób automana? Wiem, że kiedyś byłem w temacie i miałem ładne zdjęcia automana na dysku, wszystko opisane krok po kroku.. Strona, która była podana w temacie (przynajmniej mi), już nie działa.

Jezeli ktoś ma te zdjecia to prosze o pomoc bo pska leży już rok czasu nieużywana, wymiana lasera nie pomogła, płytki nie startują, czekam jeszcze na nowy silnik płyty ale i tak zabawił bym się w montaż dysku

pozdro ;]

Edytowanie przez wuPiotrek, 09 listopad 2009 - 21:24 .


#49 stefanol

stefanol
  • Moderatorzy
  • 1993 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:War Saw
  • Interests:Kobiety, granie, programowanie, technologie internetowe, muzyka (rap, jazz).

Wysłany 09 listopad 2009 - 23:36

http://psx-scene.com...ht=automan hack

powodzenia :)
SCPH-70004 V12 + HDCombo + Crystal Chip 2.0 SLE @ FW34 rev.2 + Logitech Cordless Action Controller + Singstar + MC 8MB + MC 1Mb

DS Lite Onyx Black + M3 DS Real Perfect Bundle + Kingston 2GB
------------------------------------------------------------------------------------------

#50 wuPiotrek

wuPiotrek
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 10 listopad 2009 - 01:11

dzieki wielkie :)

#51 wuPiotrek

wuPiotrek
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 14 listopad 2009 - 12:10

No i polutowane ;] Przytulowałem tasiemkę 80, połowę kabli obcięłem (nie chciało mi się prowadzić ich na GND). Wszystko niby ładnie, świetnie ale hdloader zacina się na ekranie startowym. Co to oznacza? Dysk to samsung 40gb. Bez dysku też się zacina :]

#52 stefanol

stefanol
  • Moderatorzy
  • 1993 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:War Saw
  • Interests:Kobiety, granie, programowanie, technologie internetowe, muzyka (rap, jazz).

Wysłany 14 listopad 2009 - 14:06

V12/V13 potrzebują specjalnego patcha na HDL - bez niego na pewno się będzie albo zacinać, albo nie wykrywać dysku, ale tak czy owak może to być multum rzeczy - z moją instalacją bujałem się chyba z rok, zanim doszedłem czemu nie chce działać :)
SCPH-70004 V12 + HDCombo + Crystal Chip 2.0 SLE @ FW34 rev.2 + Logitech Cordless Action Controller + Singstar + MC 8MB + MC 1Mb

DS Lite Onyx Black + M3 DS Real Perfect Bundle + Kingston 2GB
------------------------------------------------------------------------------------------

#53 wuPiotrek

wuPiotrek
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 14 listopad 2009 - 16:20

o jakim patchu mowa?

najsmiesniejsze było to, że na mojej drugiej pstwo hdloader się włączał i normalnie pokazywał brak dysku. rozlutowałem to wszystko z tej nad którą siedzę i też się włącza :) widocznie zrobilem jakieś zwarcie...

załatwilem sobie starą płyte główną, mam ładne gniazdeczko i będę bawił się od nowa :] lutowanie taśmy to przerąbana sprawa, wszystko się ciągnie, wisi, niewygodnie strasznie :P

#54 stefanol

stefanol
  • Moderatorzy
  • 1993 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:War Saw
  • Interests:Kobiety, granie, programowanie, technologie internetowe, muzyka (rap, jazz).

Wysłany 15 listopad 2009 - 00:23

ten o podobnej nazwie do "V12/13 PSTwo support (for Automan's interface)".
SCPH-70004 V12 + HDCombo + Crystal Chip 2.0 SLE @ FW34 rev.2 + Logitech Cordless Action Controller + Singstar + MC 8MB + MC 1Mb

DS Lite Onyx Black + M3 DS Real Perfect Bundle + Kingston 2GB
------------------------------------------------------------------------------------------

#55 BenWade

BenWade
  • Nowy
  • 3 Postów:

Wysłany 28 luty 2010 - 14:49

Ekchm, że tak powiem, odgrzeję umarlaka, z chęcia zakupiłbym taka slimkę, a jak nie to kupię taką którą da się przerobić.
Ma ktoś może na zbyciu :P

#56 XxmaslakxX

XxmaslakxX
  • Użytkownicy
  • 156 Postów:

Wysłany 01 marzec 2010 - 08:34

O LOL. Szukać się nie chce? Szukaj na Allegro model scph 70004 tasiemke specjalną można kupić w robsonie nom i pozostaje kwestia lutowania.
PS3 SLIM 120gb+1xDS3 6xoryginalna gra
PSP 3004 64mb 2 oryginalna gra
Wii+2xWiiLot+1xNunchuck+Softmod 4 oryginalna gra

#57 Pelle

Pelle
  • GoodFellas
  • 1410 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Ozorków
  • Interests:gry , muzyka

Wysłany 01 marzec 2010 - 08:46

A ty się maślak nie musisz tak napinać jakby chodziło o gacie prezydenta.
Dodaj obrazek

#58 Eidems

Eidems
  • Użytkownicy
  • 74 Postów:

Wysłany 04 maj 2010 - 20:02

http://allegro.pl/it...graczy_hit.html
Gościu sprzedaje juz przerobione tak dla info

#59 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 04 maj 2010 - 20:44

Z zewnątrz bardzo estetyczne (sądząc po zdjęciach ;]). Ciekawe jak środek.

Edytowanie przez # BERION #, 04 maj 2010 - 20:45 .


#60 mgs

mgs
  • Użytkownicy
  • 567 Postów:

Wysłany 04 maj 2010 - 20:49

"zestaw 2" mnie zniszczyl. Zamiast napedu dvd dysk twardy :D

Edytowanie przez mgs, 05 maj 2010 - 11:13 .





0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)