Skocz do zawartości


Jakie płyty? Jaka prędkość nagrywania?


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
310 odpowiedzi w tym temacie

#61 Piciu

Piciu
  • Użytkownicy
  • 102 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań
  • Interests:AAO

Wysłany 15 grudzień 2006 - 13:50

Mozesz wgrac mu > TO (odpal 1653S.CSTR.stock.exe) < i sprawdzic czy bedzie lepiej :) jak nie to wroc do BYX5.

http://codeguys.rpc1.../firmwares.html ;)


Samsung LE40N87BD + PS3 60GB + ...

#62 NATHAN

NATHAN
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 16 grudzień 2006 - 14:00

Witam Wszystkich Serdecznie !
Jestem tu nowy i jako że nie znalazłem posta w którym się witają nowi userzy to postanowiłem że zrobię to tutaj :)
Otóż kupiłem sobie niedawno nowego LITEONa z LightScribe,model DVDRW SHM-165H6S z biosem HS0D...
I kupiłem jakiś czas temu te niebieskie TDK DVD-R 1-16x bo myślałem że to dobre płyty ale po tym co tu przeczytałem że są fatalnej jakości i że lepiej się pali na esperanzach to zwątpiłem :|
Mam też EMTECi 1-16x i zauważyłem że moja PS2 jakby sobie troszkę lepiej z nimi radziła,ale nie wiem czy to nie subiektywne odczucie...
Zrobiłem sobie nawet testy w KProbe,wypalałem sobie grę na PS2 w prędkościach 6x i 8x na tych właśnie niebieskich TDKach i z tego co widzę to w porównaniu do tych Waszych tu zamieszczonych to moje wyniki wyszły tragiczne,no chyba że sie mylę ?
A oto wyniki :

TDK DVD-R 1-16x płyta palona w 6x :
Dodaj obrazek

A tu ta sama płyta tylko palona już w 8x :
Dodaj obrazek

Czy zatem wniosek z tego taki że powinienem szybciej palić te płyty (10x,12x,16x ? ),czy zmienić płyty,biosa a może nagrywarkę ? :/
I czy przy szybszym niż 8x paleniu PS2 podoła z odczytem i nie będzie się laser męczył z nimi ?
Z góry Wam dziękuje za odpowiedź
Pozdro

#63 Piciu

Piciu
  • Użytkownicy
  • 102 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań
  • Interests:AAO

Wysłany 16 grudzień 2006 - 17:26

Wyniki nienajlepsze, wgraj firmware HS0E, skany rob z mniejsza predkoscia ( x4 lub x8 ). Nagrywaj x12 lub x16 i wtedy przeskanuj - powinno byc lepiej. Jezeli bedzie lepiej to o laser w ps2 sie nie martw :)


Samsung LE40N87BD + PS3 60GB + ...

#64 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 16 grudzień 2006 - 19:57

Niestety... ale jeśli płytki TDK to tylko te stare... Wszystkie nowe robione są już w innej fabryce i przez innego producenta. W dobrych sklepach sprzedawca powinien ci je odradzić (albo zaproponować do nagrywania filmów a nie ważnych danych).

PS. Wyniki rzeczywiście nie najlepsze (akurat nagrywarki takiej jak twoja nie miałem, ale opinie o niej są dość mieszane - zresztą w ogóle o 165 są dość niejednoznaczne opinie. Choć znajomi są z nich zadowolenie - pożyczałem od nich płytki i zdaje się, że jakość oferują naprawdę dobrą. W liteonach najważniejszy jest dobór odpowiedniego nośnika).

#65 NATHAN

NATHAN
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 16 grudzień 2006 - 20:19

Witam Panowie Ponownie !
Za namową Picia,wgrałem najnowszego biosa czyli HS0E,nagrałem tą samą grę na PS2 tyle że tym razem w 12x i 16x,dalej na tych niebieskich TDKach DVD-R (jak sie skończą to kupię jakieś lepsze),i odczyt KProbem 8x,i wygląda na to że wyniki się chyba poprawiły,ale to już zostawiam Wam ekspertom do oceny :)
Z tym że jedno mnie zaniepokoiło,przy wypalaniu 12x i 16x trochę długo to trwało,odpowiednio koło 8 i 9 minut,i miałem podczas wypalania czas pozostały powiedzmy 1 minut a potem pojawiło się ponad 3 minuty,i oprócz tego zauważyłem iż wypaliła mi dwie warstwy na płycie,tak do połowy płyty jaśniejsza a od połowy do końca ciemniejsza,nie wiem czy to przypadek,wcześniej tego nie zaobserwowałem,ale nie nagrywałem też wtedy szybciej jak 6x...
Czyżby ten bios był jakiś lewy ?
Czy wszystko jest OK ?
Od razu z góry mówie że nie wiem jak długo zajmowało by jej przedtem wypalanie w 12x i 16x bo nie wypalałem wcześniej w takich prędkościach...

A oto wyniki :

12x :
Dodaj obrazek

16x :
Dodaj obrazek

Wyniki chyba lepsze ?
ffgiever : zatem więcej już nie kupię tych TDK niebieskich,a jakie nośniki z DVD-R polecasz do mojej wypalary ?
Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuje za tamte :)
Pozdrawiam Serdecznie

#66 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 16 grudzień 2006 - 20:28

Widzę, że wypalenie x16 było już naprawdę niezłe! PIE nieco większe jak przy x12 ale za to PIF duuużo niższy. Płytka nagrana z taką jakością powinna raczej bez problemu odtworzyć się w ps2. Co do nośnika: tak jak napisałem - nie mam tej nagrywarki. Musisz dobrać sam metodą prób i błędów. Polecam jednak standard mcc004, a z tańszych srebrne (te złote są o WIELE gorsze) hawki (mcc003, podróba albo odrzut, ale jak na tą cenę to oferują świetną jakość).

Jedno, co mi najbardziej nie pasuje w tych tdk, to fakt, że nie zostały zachowane ogólne tendencje (zwykle przy nagraniu x12 x16 jakość jest różna, ale te "górki" wypadają w tych samych miejscach). Czy to napewno jedne z tych nowych (nie jestem pewien, czy wszystkie niebieskie to są te nowe)? Zwykle na tych nowych dostaję o WIELE gorsze rezultaty.

#67 NATHAN

NATHAN
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 16 grudzień 2006 - 20:58

OK Dzięki wielkie :)
Jednak martwi mnie ten czas wypalania,czy nie jest to zbyt długo,przy 16x około 8.5 minuty ?
Dodam że taśmę mam 80 żyłową i ustawione wszystko na UDMA...
I to wypalanie dwuwarstwowe na płytach ?
Właśnie wypaliłem na EMTECu znowu przy 16x i również mu to zajęło prawie 9 minut i wypaliło dwie warstwy na płycie :/
Nie wiem czy to był dobry pomysł żeby upgradować na ten najnowszy bios "E" zamiast oryginalnego "D"...
Oczywiście bios ściągnąłe z oficjalnej strony Liteona i napewno do dobrego modelu,a samo fleshowanie przebiegło pomyślnie...
Sorry że głowę pierdołami zawracam
Pozdro

#68 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 16 grudzień 2006 - 21:05

To normalne, przy problemach nagrywarka sama dostosuje strategię do jakości płytek... Świadczy to raczej o dość słabej jakości nośnika (obniżanie prędkości i zwiększanie mocy lasera)... Wyłącz OHT i smart burn, to przestanie (ale i jakość spadnie). Te "dwie warstwy" to wynik zmiany prędkości i mocy lasera właśnie.

BTW. Ja przy włączonym oht nawet na bardzo słabych płytach nie przekraczam prze wypalaniu x16 czasu 6 minut (a i tak jest to bardzo słaby czas).

#69 Piciu

Piciu
  • Użytkownicy
  • 102 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań
  • Interests:AAO

Wysłany 16 grudzień 2006 - 22:02

Program (SmartBurn v3.1.16t) do wlaczenia lub wylaczenia wspomnianych opcji znajdziesz TUTAJ


Samsung LE40N87BD + PS3 60GB + ...

#70 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 17 grudzień 2006 - 15:17

BTW: jakość wypalenia, a trwałość nośnika to dwie, trochę inne rzeczy.

Dlatego nie palcie na hołkach, emtekach i innym shit-cie. Takie płyty żyją najdalej rok.

#71 NATHAN

NATHAN
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 17 grudzień 2006 - 17:05

Mieliście racje,te nowe niebieskie TDK są ch***e jak barszcz...
filmy wypalane na nich mi skaczą na PS2 niezależnie od prędkości wypalania,natomiast na EMTECach wszystko OK...
z trwałością emteców może jest jak piszesz ale generalnie są lepsze od TDK tych niebieskich, jeśli chodzi o odczyt.
Pozdro

#72 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 17 grudzień 2006 - 20:16

# BERION # napisał:

BTW: jakość wypalenia, a trwałość nośnika to dwie, trochę inne rzeczy.

Dlatego nie palcie na hołkach, emtekach i innym shit-cie. Takie płyty żyją najdalej rok.
Na hawkach wypalam tylko filmy i testy (albo różne rzeczy dla znajomych ;P ). Mam jednak w kolekcji kilka naprawdę starych sztuk, no i nieźle się mają.

BTW. Wszystkie płyty emtec (wcześniej basf) rozwarstwiły mi się po około 2-3 latach (mowa o cd, później już ich nie kupowałem, dvd od emtec nigdy nie testowałem, chyba...).

#73 koniujbie

koniujbie
  • Nowy
  • 38 Postów:
  • Location:Jastrzębie Zdrój

Wysłany 18 grudzień 2006 - 19:06

A ja mam pytanie odnośnie nagrywania gier na PSX, które potem chciałbym odczytać na mojej PS2.Wczoraj zassałem spolszczenie do FF7,spatchowałem obraz płyty a potem ECCREgen i nagrałem obraz płyty(format .iso) Alcoholem120% z prędkością 8x i Opcją RAW DAO.Niestety moja PS2 po odczytaniu jej jako plytki PSX(Pokazuje się kolorowy znak Playstation)dalej nic wiecej nie chce działać.CZy ma ktoś jakąś radę co do tego zjawiska?Mialem juz taki problem ze po nagraniu gry Tales Of Destiny 2 na psx, wrzuciłem ją do czarnuli i był ten sam problem :/.Proszę o pomoc.


http://www.konsola.p...ghlight=#137708 :| Może jeden raz wystarczy? - iniemamocny

#74 Maxsimus

Maxsimus
  • Użytkownicy
  • 151 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 30 grudzień 2006 - 22:46

Ja od początku nagrywam gry na płytach Sony DVD-R , posiadają technologie AccuCORE która gwarantuje szybsze adresowanie, szerszą zgodność, stabilny zapis, zdolność przystosowywania się do temperatury oraz większą niezawodność archiwizacji. Nagrywam w alcocholu x6 i jak narazie wszystko ładnie śmiga.
Po pierwsze laser nie czyta głośno płyt
Po drugie niektóre gry jak np. seria CoD wczytują się błyskawicznie i szybciej od oryginałów
Po trzecie Sony pasuje do Sony :).
Nie bez powodu te płyty są w równej cenie z Verbatimami Super AZO, które wszystkim polecam ;)

#75 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 31 grudzień 2006 - 00:24

moze :> :> nie no ja tez chcialem palic na sony z poczatku ale ludzie mnei przestrzegali ale po takich testach jak tutaj nasi spece zrobili moze zmienie zdanie :> naszczescie juz wiem jak wypalac szybko i nie niszcze tego wyjechanego lasera
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#76 Maxsimus

Maxsimus
  • Użytkownicy
  • 151 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 31 grudzień 2006 - 10:35

Ja szybko nie wypalam tylko x6 i działa wszystko normalnie, bo wg. mnie te płyty Sony nie niszczą lasera w takim stopniu jak inne. Po co mam nagrywać szybko skoro przy x6 laser czyta gre cichutko.

#77 hukii

hukii
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 14 styczeń 2007 - 20:05

Verbatime dvd-r x16 Ink Jet Printable (matowa) czy Verbatime dvd-r x16 Ink Jet Printable (blyszczaca) i odrazu po calej dyskusji powiedzcie z jaka predkoscia je nagrywac?

#78 hukii

hukii
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 14 styczeń 2007 - 20:06

Verbatime dvd-r x16 Ink Jet Printable (matowa) czy Verbatime dvd-r x16 Ink Jet Printable (blyszczaca) i odrazu po calej dyskusji powiedzcie z jaka predkoscia je nagrywac?

#79 kotek34

kotek34
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 22 styczeń 2007 - 13:37

Ja rowniez przez bardzo dlugi czas uwazalem, ze najlepsza predkosc to predkosc najwolniejsza. Zamieszczam swoje wyniki. Zapis przerpowadzony na Lite-On 1653S. Odczyt wykonany na Lite-On 1653S@Sony DRU-710A.

TDK DVD-R - 4x

Dodaj obrazek

Disc : DVD-R , TTH02 []
Speed : Max
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
Scanned range : 0 - 2001488
Sampling count : 97110
Errors : 0
PI Max : 181
PI Average : 26,73
PI Total : 387018
PIF Max : 25
PIF Average : 8,23
PIF Total : 119093

TDK DVD-R -12x

Dodaj obrazek

Sony DVD-R - 4x


Dodaj obrazek

Disc : DVD-R , SONY08D1 [Sony Corporation]
Speed : Max
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
Scanned range : 0 - 2228525
Sampling count : 100329
Errors : 0
PI Max : 119
PI Average : 17,79
PI Total : 286202
PIF Max : 103
PIF Average : 0,63
PIF Total : 10081

Msonic DVD+R - 8x

Dodaj obrazek

Z tego co widac, chyba obie plytki praktycznie sa fatalnie wypalone, z tym , ze TDK to juz totalna porazka, plytka z nowej serii. Od siebie dodam, ze po wlozeniu TDK konsola ze straszym laserem nie potrafila jej zczytac (laser wariowal)chociaz u znajomego smiga prawidlowo (roczna konsola), natomiast przy Sony bylo juz lepiej, gra sie uruchomila, chociaz slychac bylo, ze laser ma problemy. W innym temacie opisalem co sie stalo jak kilka razy probowalem uruchomic gry nagrane na TDK...zanim przeczytalem ten temat...

#80 tomason

tomason
  • Nowy
  • 3 Postów:
  • Location:Tychy
  • Interests:pc, konsolki, scigi i inne motorki... ;P

Wysłany 23 styczeń 2007 - 12:22

Witam
Mam problem z jedna plyta. Na plycie TDK DVD-R nagrany mam NFS Carbon. Niestety nie wiem z jaka predkoscia gra byla nagrywana... Plyta nie jest porysowana, a konsola wczytuje ja bardzo dlugo, gra sie zacina i czasami muzyka przestaje byc odtwarzana... Czy to jest wina wlasnie predkosci nagrywania? Czy moze samej plyty? Dodam, ze to nie jest jedyna gra na tej plycie, wszystkie inne gry sa odtwarzane bez problemu...

#81 BOSS

BOSS
  • Użytkownicy
  • 63 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 23 styczeń 2007 - 18:26

Chłopaki mam takie pytanko.
Mam w moim laptopie nagrywarkę NEC ND-6500A 2.40 i chcem w programie Nero CD-DVD Speed sprawdzić te pify i inne duperele ale wyświetla się napis że napęd nie obsługuje tej funkcji i czy jest możliwość sprawdzenia tego jakimś innym programem? I czy ta moja nagrywarka to wogóle nadaje się do wypalania gier na ps2? Bo ja myślałem że najlepiej smarzy się z prędkością 4x i tak też wypalałem no i gry ładują się bez problemu tylko jak na moje oko a raczej ucho to troche głośno.
Z góry dzięki za odpowiedź

#82 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 23 styczeń 2007 - 19:41

Będziesz musiał sprawdzić na innym napędzie. Twój nie zadziała (chociaż teoretycznie obsługuje zwracanie błędów c1/c2 - sprzęt potrafi, firmware nie... może kiedyś). Niestety pewnie będzie konieczne sprawdzenie tego na innym komputerze (ten model to slimline, więc pewnie masz laptopa).

Nigdy tej nagrywarki nie miałem, więc na temat jakości nie mogę się wypowiedzieć (choć w wersjach do laptopów często stawiano na mniejszą prędkość i wyższą jakość). Rozejrzyj się po forach dyskusyjnych.

#83 Snake

Snake
  • Nowy
  • 77 Postów:
  • Location:Kraków

Wysłany 04 luty 2007 - 18:23

Plytki ktorej firmy sa lepsze TDK czy Sony?
slyszalem ze tdk ostatni zeszlo na psy..... to prawda?
Ps2 Slim 77004cb+Modbo 760+Dualshock2+Mc 8mb+Kabel RGB+TV 21'Samsung

#84 Jecht

Jecht
  • Nowy
  • 28 Postów:

Wysłany 05 luty 2007 - 12:04

Snake: widze ze sie nieczytalo co w tym temacie pisze...

#85 cga

cga
  • Nowy
  • 19 Postów:
  • Location:Lublin

Wysłany 06 luty 2007 - 15:27

A ja mam taki problem, najpierw wyniki:

SONY DVD-R 1-16x AccuCORE
Nagrywane x4

[img=http://img158.imageshack.us/img158/7990/sonydvdr116xpr281dko347qq4.th.png]

Nagrywane x6

[img=http://img501.imageshack.us/img501/6215/sonydvdr116xpr281dko347tp7.th.png]

Nagrywane x8

[img=http://img185.imageshack.us/img185/7044/sonydvdr116xpr281dko347pf9.th.png]

Nagrywanie x12
[img=http://img172.imageshack.us/img172/8180/sonydvdr116xpr281dko347ne0.th.png]

I wygląda na to, że najlepiej jest na x6 - najlepiej ale jeszcze chyba nie na tyle dobrze i nie wiem co z tym zrobić. Nagrywarkę mam ASUS DRW-1608P2S, nie używana zbyt dużo więc raczej nie pada. Na płytach Verbatima daje podobne wyniki, i co z tym zrobić? Czemu sie tak pogarsza jakośc na końcu płyty...?

#86 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 06 luty 2007 - 16:55

Może zabrudzona lub problemy z firmware? Ewentualnie sprawdź ustawienia dma (i taśmy), bo to przy nagrywaniu z wyższymi prędkościami może mieć wpływ na jakość (wymusza spowolnienie szybkości zapisu). O ile dobrze pamiętam, to nagrywarka nie jest bardzo stara? Około roku? (choć dla niektórych nagrywarek rok to już kraniec ich żywotności). Wypróbuj jeszcze inne rodzaje płyt.

Nie wiem jakie płytki ta nagrywarka "lubi" ponieważ nigdy takiej nie miałem (ani odpowiadającego jej pioneera DVR-110).

#87 winner

winner
  • Użytkownicy
  • 55 Postów:

Wysłany 07 luty 2007 - 20:56

WITAM. Jeżeli jesteśmy w temacie sony to powiem wam że "u swojego swój najlepiej ;)". Ja osobiście posiadam wypalarke NEC-3540A(troche przeżytek ale całkiem się ma) i co i fajnie! Jeśli chodzi o płyty to tak jak w cyt. wypalam na SONY DVD-R 16x(4x speed ja nagrywam) i śmiga jak nie wiem. Płytki zawsze ładnie "pachną" :D po wypieku i zakalców nie ma hehe :P. Nigdy nie zdażyło się (a wypaliłem juz z 50 płyt tej marki) żeby coś poszło nie tak albo gra się wieszała itp. Otóż problemy się pojawiają przy używaniu płyt marki TDK (tak TDK :)) DVD+R 8x. Otóż płytka szarżuje zaraz po rozpoczęciu wypalania a w ps2 też najlepiej nie jest.... Słyszałem że są dwa rodzaje tdk DVD+R ale ja się na tym nie znam kupiłem takie jakie były w sklepie a powiem że kosztują tyle samo co moje ulubione SONówki czyli 1.40zł. Dla niejasności powiem że posiadam ps2 slim model 75004cb kupioną jakieś 2 mce temu jako nową i ripper 3.41u. POZDRAWIAM!

#88 Makabra

Makabra
  • Nowy
  • 17 Postów:

Wysłany 11 luty 2007 - 01:13

posiadam taki sam sprzet jak winner :) i tez nagrywam na plytkach sony tylko ze z predkoscia x6 :) wszytsko jest wpozadku i nie slysze zadnych dziwnych odglosow. natomiast pare gier ktore sa w wersji cd tez nagralem na plytkach cd firmy sony no i zgrzyta konsola przy czytaniu. czy tak powino byc przy plytach cd ? przypomina mi to troche bardziej przyjemny zgrzyt ale podobny do tego w konsoli psx

#89 winner

winner
  • Użytkownicy
  • 55 Postów:

Wysłany 12 luty 2007 - 17:40

Wiesz co cd to raczej nie polecam sony.... może lepiej jak będziesz używał albo tdk albo verbatimy one najlepiej znoszą duży speed, a konsolka nawet nie chrapnie. Jeśli chodzi o wielkość to tylko i wyłącznie 700mb ( w żadnym razie nie 750 lub 800!). Ostatnio zacząłem nagrywac na tdk dvd-r i supratec też dvd-r( widocznie minusy moja slimka znosi najlepiej). :twisted:

#90 darusch

darusch
  • Nowy
  • 25 Postów:

Wysłany 12 luty 2007 - 18:07

ostatnio nie mialem nic innego pod ręką i wypaliłem na PLatiniumce i nie widze róznicy pomiędzy verbatimami a ta platiniumka,,, moja slimka jakoś to chyba dobrze znosi... może sie myle




0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)