Skocz do zawartości


tut: Zgrywanie save'ów na PC przy pomocy NA ;)


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
77 odpowiedzi w tym temacie

#1 Patrykw

Patrykw
  • Nowy
  • 1214 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Wysłany 30 marzec 2005 - 15:39

UWAGA: Metodą tą nie zaleca się kopiować save'ów z GTA!!!

Oto co będzie nam potrzebne:
1.Konsola PS2 przerobiona lub z dyskiem twardym + NetworkAdaptor
2.Program ExecFTP
3.Klient FTP
4.Karta sieciowa w PC
5.Kabel "Skrętka" (skrossowana jeżeli łączymy bezpośrednio PS2 z PC, prosta jeżeli podłączamy PS2 i PC do hub'a/switcha)
6.Program który potrafi edytować obrazy CD

Pierwsze co musimy zrobić to pobrać program "ExecFTP" dostępny w naszym dziale download, następnie otwieramy obraz bin i modyfikujemy plik config.dat, pierwszy zbiór liczb to numer IP jaki nadajemy PlayStation (najlepiej aby był on taki jak nasz IP tylko ze zmienioną ostatnią liczbą), w większości rzypadków drugi zbiór liczb (maska podsieci) zostawiamy bez zmian. W trzecim zbiorze liczb (bramka) postępujemy tak samo jak w pierwszym tylko też zmieniamy ostatnią liczbę. Jeżeli mamy kartę sieciową z której korzysta tylko PS2 (nie używamy jej do łączenia się z internetem lub hubem/switchem) to musimy sobie nadać IP a możemy to zrobić wchodząc do Panelu Sterowania->Połączenia sieciowe->PPM na Połączenie lokalne->Właściwości->Protokół internetowy (TCP/IP)-> Właściwości, w adres IP wpisujemy wymyślony przez nas nr. IP pamiętając o tym że musi on być taki jak w pliku config.dat ze zmienioną ostatnią liczbą, w maska podsieci wpisujemy to co wpisaliśmy jako drugi zbiór liczb w pliku config.dat, z bramą IP robimy to samo co z adresem IP (kopiujemy adres IP i zmieniamy ostatnią liczbę). Jeżeli już wszystko ustawiłeś połącz "skrętką" PS2 i PC. Gdy skończymy zabawę z numerkami i kablami zapisujemy obraz płyty i wypalamy na CD lub wrzucamy na dysk twardy w konsoli, gdy odpalimy program na PS2 widzimy różne napisy, po kilku sekundach powinien pokazać się komunikat że serwer FTP jest już gotowy i można się z nim połączyć przez port 21, odchodzimy od konsoli i na komputerze otwieramy dowolnego klienta FTP, w adresie hosta wpisujemy pierwszy nr. IP który wpisaliśmy w pliku config.dat, w okienku port wpisujemy 21, po chwili pojawi się lista folderów:

hdd - partycje na dysku
mc0 i 1 (0-1 slot memorki, 1-2 slot memorki)

Teraz wystarczy skopiować katalog na dysk w PC i już mamy backup memorki w kompie :)

Oto przykładowe ustawienia:

W ustawieniach połączenia:
Adres IP:192.168.9.18
Maska podsieci:255.255.255.0
Brama domyślna:192.168.9.21

A w pliku config.dat:

192.168.9.170
255.255.255.0
192.168.9.17



© 2005 PlayStationWorld Team
Kopiowanie bez zezwolenia zabronione :P

www.playstationworld.pl

#2 s.e.b.a

s.e.b.a
  • Nowy
  • 21 Postów:
  • Location:Kraków

Wysłany 30 marzec 2005 - 15:45

czemu tak puźno :lol: a ja sie musiałem tyle nameczyc :cry:

#3 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 30 marzec 2005 - 17:01

:lol:

Trabilem o tym juz od dawna


Ale milo ze ktos to sprawdzil

Czyli jednak dziala 8)
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#4 laki

laki

    Fuck You Chelios!

  • Ojciec Dyrektor
  • 6522 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Szczecin
  • Interests:Spanie ;)

Wysłany 30 marzec 2005 - 22:16

temat przyklejony, zeby sie nie powtarzac
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

#5 PS2maniak

PS2maniak
  • Nowy
  • 75 Postów:
  • Location:Z Polski

Wysłany 30 marzec 2005 - 22:51

A ja mam taki problem z tym a właściwie pytanie czy pierwszy i trzeci adres w config.dat ma być taki sam i dlaczego nie mogę zgrać na HDLoadera ExecFTP ? Wyskakuje mi że to nie płyta PS2! Dlaczego ?

#6 Patrykw

Patrykw
  • Nowy
  • 1214 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Wysłany 30 marzec 2005 - 23:22

Nie pierwszy i trzeci zbiór ma być podobny bo pierwsze trzy liczby mają być takie sama, tylko czwartą musisz sobie jakąś inną wybrać, a co do drugiebo problemu to zasssaj z mojej strony obraz execftp i winhiipem powinno wejść, mi się udało.

#7 PS2maniak

PS2maniak
  • Nowy
  • 75 Postów:
  • Location:Z Polski

Wysłany 30 marzec 2005 - 23:38

Aha WinHIPEm spoko spróbuje! Czyli z tego co rozumiem to jeżeli mam liczby w karcie sieciowej do połączenia z PS2 wpisane IP: 192.168.0.1 maske mam 255.255.255.0 bramę domyślną mam pustą i preferowany adres DNS mam 192.168.0.1 to mam wpisać w config tak :
192.168.0.1 255.255.255.0 192.168.0.1 ? czy jakoś inaczej ? może mam wymyśleć ostatnią inną ? a jak już tak zrobie to mam w PC i w konsoli zmienić?

#8 Patrykw

Patrykw
  • Nowy
  • 1214 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Wysłany 31 marzec 2005 - 14:43

Nie nie nie nie.
Wiedziałem że źle to opisałem.
Ja mam ustawione tak:

W ustawieniach połączenia:
Adres IP:192.168.9.18
Maska podsieci:255.255.255.0
Brama domyślna:192.168.9.21

A w pliku config.dat:

192.168.9.170
255.255.255.0
192.168.9.17

Te wszystkie numerki możesz sobie wybrać jakie chcesz tylko się muszą różnić ostatnią liczbą.

#9 PS2maniak

PS2maniak
  • Nowy
  • 75 Postów:
  • Location:Z Polski

Wysłany 31 marzec 2005 - 23:20

A w czym masz internet ? Chodzi o tą dziewiątke! Sam ją wpisywałeś czy poprostu tak miałeś? Bo ja mam neostradę i nie wiem co dokładnie mam wpisać! Jak wymyśle cokolwiek to mam to wpisać w ustawienia połączenia z PS2? To znaczy ustawiałem je po to by grac przez sieć ale coś żle jest! I dzięki spróbuje i napisze jak coś!

#10 Tomecki

Tomecki
  • Nowy
  • 16 Postów:
  • Location:Wrocław

Wysłany 01 kwiecień 2005 - 12:49

PS2maniak napisał:

A w czym masz internet ? Chodzi o tą dziewiątke! Sam ją wpisywałeś czy poprostu tak miałeś? Bo ja mam neostradę i nie wiem co dokładnie mam wpisać! Jak wymyśle cokolwiek to mam to wpisać w ustawienia połączenia z PS2? To znaczy ustawiałem je po to by grac przez sieć ale coś żle jest! I dzięki spróbuje i napisze jak coś!

Zrób tak. Połącz kompa z konsolą kablem skrosowanym.
Dla kompa ustaw takie adresy:
IP - xxx.xxx.xxx.2
MASKA - 255.255.255.0
BRAMA - xxx.xxx.xxx.1

Dla konsoli:
IP - xxx.xxx.xxx.3
MASKA - 255.255.255.0
BRAMA - xxx.xxx.xxx.1

Za iksy wstaw co tam se chcesz, byle dla konsoli i kompa było to samo. Np. dla konsoli 10.0.0.3 a dla kompa 10.0.0.2 Internetu na PS2 mieć nie będziesz, ale FTP będzie Ci działać.

#11 Tomecki

Tomecki
  • Nowy
  • 16 Postów:
  • Location:Wrocław

Wysłany 01 kwiecień 2005 - 12:51

Patrykw: Sprawdzałeś to osobiście? Bo ja już daaawno się tym bawiłem, ale nie bardzo chciało to działać. Wywalało się przy próbie połączenia z konsolą.

#12 s.e.b.a

s.e.b.a
  • Nowy
  • 21 Postów:
  • Location:Kraków

Wysłany 01 kwiecień 2005 - 14:19

chodzi napewno u mnie to dziala :lol: :lol: :lol:

#13 PS2maniak

PS2maniak
  • Nowy
  • 75 Postów:
  • Location:Z Polski

Wysłany 01 kwiecień 2005 - 20:34

Dzięki! Spróbuje! Dobrze że nagrywam tego ExecFtp na RW bo bym chyba zbankrutował na próbach!

#14 Patrykw

Patrykw
  • Nowy
  • 1214 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Wysłany 01 kwiecień 2005 - 21:07

Tak udało mi się zgrać savy na kompa.

Jak masz jedną kartę sieciową to odczepiasz internet podłączasz PS2, wchodzisz do panelu sterowania tam gdzie pisałem wpisujesz takie adresy jak napisałem w pliku config.dat też wpisujesz to co pisaałem i powinno działać, u mnie działa, na początku miałem problemy bo nie miałem skrętki scrossowanej.

#15 Dawid20

Dawid20
  • Nowy
  • 118 Postów:
  • Location:Poznań

Wysłany 15 maj 2005 - 14:52

A ja mam duży problem z savem do gta sa bo zrobiłem bakup memorki i usunołem sava gta z karty pamięci . Chciałem potem wgrać inny na 100% gry ale pisze w gta corumpet data czy coś i mi nie wykrywa seve a gdy wgram starego to tak samo i co tu zrobić ??

#16 Lesli

Lesli
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 1557 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Słupsk

Wysłany 15 maj 2005 - 17:09

Dawid20 napisał:

A ja mam duży problem z savem do gta sa bo zrobiłem bakup memorki i usunołem sava gta z karty pamięci . Chciałem potem wgrać inny na 100% gry ale pisze w gta corumpet data czy coś i mi nie wykrywa seve a gdy wgram starego to tak samo i co tu zrobić ??
@David - nie wiem tak tylko sobie gdybam, że być może problem leży w tym że np nagrywałeś save'a na kartę w slocie 2 konsoli - a teraz tego save'a wrzucasz na memorkę która siedzi w slocie 1.
niektóre gry tak mają , że odczytam tylko tak jak zapisałem, inne gry są takie że karta MUSI być w slocie 1.
Zobacz może to to akurat :)

#17 Dawid20

Dawid20
  • Nowy
  • 118 Postów:
  • Location:Poznań

Wysłany 15 maj 2005 - 18:10

ja mam tylko jedąmemor i mam ją w 1 solcie

#18 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 31 maj 2005 - 20:33

To co mowi Dawid20 jest troche niepokajace


Ja za to mam inny problem

Mianowicie po odpaleniu programu wszystko dziala (FTP stoi itp) ale problem jest gdy chce zresetowac konsole.

Nie moge zresetowac guzikiem z przodu (nie reaguje) ale jedynie odlaczyc ja od zasilania przelacznikiem z tylu.

Co ciekawe tacke moge wysuwac wtedy normalnie :?

Spotkal sie ktos z czyms takim :?:
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#19 Lesli

Lesli
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 1557 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Słupsk

Wysłany 31 maj 2005 - 21:34

KoDa napisał:

To co mowi Dawid20 jest troche niepokajace


Ja za to mam inny problem

Mianowicie po odpaleniu programu wszystko dziala (FTP stoi itp) ale problem jest gdy chce zresetowac konsole.

Nie moge zresetowac guzikiem z przodu (nie reaguje) ale jedynie odlaczyc ja od zasilania przelacznikiem z tylu.

Co ciekawe tacke moge wysuwac wtedy normalnie :?

Spotkal sie ktos z czyms takim :?:
drobiazg u mnie norma jak odpalam cokolwiek z HD i np nie chce się odpalić :)
z tym że jak baaaardzo długo potrzymam reset to jednak się wyłączy.
Ale właśnie w taki sposób uwaliłem sobie flasha w DMS-ie3 wrzucałem na HD jakiś soft i potem jak długo nic się nie działo przytrzymałem reset, a potem już nie działał chip wogóle :)
może to tylko na amerykanach, bo ty koda też chyba usa ?? :)

#20 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 31 maj 2005 - 22:18

Lesli napisał:

KoDa napisał:

To co mowi Dawid20 jest troche niepokajace


Ja za to mam inny problem

Mianowicie po odpaleniu programu wszystko dziala (FTP stoi itp) ale problem jest gdy chce zresetowac konsole.

Nie moge zresetowac guzikiem z przodu (nie reaguje) ale jedynie odlaczyc ja od zasilania przelacznikiem z tylu.

Co ciekawe tacke moge wysuwac wtedy normalnie :?

Spotkal sie ktos z czyms takim :?:
drobiazg u mnie norma jak odpalam cokolwiek z HD i np nie chce się odpalić :)
z tym że jak baaaardzo długo potrzymam reset to jednak się wyłączy.
Ale właśnie w taki sposób uwaliłem sobie flasha w DMS-ie3 wrzucałem na HD jakiś soft i potem jak długo nic się nie działo przytrzymałem reset, a potem już nie działał chip wogóle :)
może to tylko na amerykanach, bo ty koda też chyba usa ?? :)

tak tez Amerykanka

tylko ze ja mam R3 a nie DMS
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#21 Patrykw

Patrykw
  • Nowy
  • 1214 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa

Wysłany 31 maj 2005 - 23:00

A ja to odpalam z dysku i konsolka się normalnie wyłącza, naciskam przycisk i już.

KoDa -> Ale chyba bezpieczniej wyłączać konsolą jak się zawiesi przez przytrzymanie tego reseta (ja tak robiłem w splinter cell jak się zawieszało) bo wyłączanie tym przyciskiem z tyłu może chyba zaszkodzić konsoli.

#22 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 31 maj 2005 - 23:46

Patrykw napisał:

A ja to odpalam z dysku i konsolka się normalnie wyłącza, naciskam przycisk i już.

KoDa -> Ale chyba bezpieczniej wyłączać konsolą jak się zawiesi przez przytrzymanie tego reseta (ja tak robiłem w splinter cell jak się zawieszało) bo wyłączanie tym przyciskiem z tyłu może chyba zaszkodzić konsoli.


Nie no spoko , konsolka normalnie sie zachowuje tylko w przypadku tego FTP gdy go wylaczam to sie deczko zawiesza (wiem powtarzam sie :P )


Moze to dlatego ze program jest we wczesnej jeszce wersji.

Jesli zwiechy beda mi sie czesto dzialy gdy podlacze HDD to wtedy zaczne sie powaznie martwic :|
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#23 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 31 maj 2005 - 23:56

Każda PS2 która ma podłączonego HD do siebie powninna mieć opóźniony restart(po to by talerze w HD mogły się wystopwować).Jak wyłączasz PS2 psztyczkiem z tyłu konsolki to tak jakbyś robił hard restart w kompie a dyski tego bardzo nie lubią!Wyłacznie PS2 przez zasilacz powinno być ostatecznością!

#24 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 01 czerwiec 2005 - 00:49

soro napisał:

Każda PS2 która ma podłączonego HD do siebie powninna mieć opóźniony restart(po to by talerze w HD mogły się wystopwować).Jak wyłączasz PS2 psztyczkiem z tyłu konsolki to tak jakbyś robił hard restart w kompie a dyski tego bardzo nie lubią!Wyłacznie PS2 przez zasilacz powinno być ostatecznością!

Ok bede pamietal

Ale ile mniej wiecej wynosi ten opozniony restart ?

Tak zebym wiedzial kiedy nadejdzie ta "ostatecznosc"
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#25 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 11 czerwiec 2005 - 21:32

Ostateczność jest jak chcesz potraktować Sonke z kopa,wtedy naprawde lepiej dla dysku jest jak odłączysz napięcie :lol: :lol: :lol:

#26 PajonK

PajonK
  • Użytkownicy
  • 353 Postów:
  • Location:Tokyo
  • Interests:M&amp;A, DDR, PS2 of course!

Wysłany 19 lipiec 2005 - 16:00

no dobra a gdzie ten dzial download? bo szukam i szukam i niewidze.... a chce sciagnac ExecFTP
EDIT:
poradzilem sobie, zrobilem kopie calej memorki, tylko niech mi ktos powie jak mam rozpoznac sevy z czego sa, bo co 3 katalog mam same cyferki zamiast nazw...



#27 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 19 lipiec 2005 - 17:34

PajonK napisał:

no dobra a gdzie ten dzial download? bo szukam i szukam i niewidze.... a chce sciagnac ExecFTP
EDIT:
poradzilem sobie, zrobilem kopie calej memorki, tylko niech mi ktos powie jak mam rozpoznac sevy z czego sa, bo co 3 katalog mam same cyferki zamiast nazw...

Te cyferki to ID gry itp (mozesz to sprawdzic na pudelku lub plycie)

Ew. mozesz rozpoznac po nazwac plikow wewnatrz katalogu
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#28 PajonK

PajonK
  • Użytkownicy
  • 353 Postów:
  • Location:Tokyo
  • Interests:M&amp;A, DDR, PS2 of course!

Wysłany 19 lipiec 2005 - 18:28

KoDa napisał:

PajonK napisał:

no dobra a gdzie ten dzial download? bo szukam i szukam i niewidze.... a chce sciagnac ExecFTP
EDIT:
poradzilem sobie, zrobilem kopie calej memorki, tylko niech mi ktos powie jak mam rozpoznac sevy z czego sa, bo co 3 katalog mam same cyferki zamiast nazw...

Te cyferki to ID gry itp (mozesz to sprawdzic na pudelku lub plycie)

Ew. mozesz rozpoznac po nazwac plikow wewnatrz katalogu

no to fajno, patrze na plyte a tam pisze TDK :P :lol:
teraz tak na spokojnie patrze na te pliczki i w sumie powinienem sobie dac rade co z jakiej gierki jest....



#29 danielox

danielox
  • Nowy
  • 149 Postów:

Wysłany 19 lipiec 2005 - 18:50

mam 3 pyt :

1) czy opisany tu sposob przegrywania savow z MC na PC mozna zrobic na PSTwo ? ( Ripper 3.1 )

2) czy po zainstalowaniu tego servera FTP na MC bedzie mi sie cos z PS dzialo nie tak ? ( ktos pisal o problemach z wylaczaniem ... )

3) jak potem usunac ten program z MC ? Normalnie z PS ( tak jak usuwam zawse savy ? )

Aha , i czy ten program instaluje sie w memorce , czy tylko uruchamia jak gra ( wyjme plte , to programu nie ma .. )

EDIT :

I czy nagrywac ten obraz programu , jako DOKLADNA KOPIE , czy jakies specjalne formaty PS2 nastawiac gdizes ... bo u mnie nero nie pojdzie
PSTwo 70003 CB (Ripper 3.1 X-P) + MC + 2 pady
r3navi (UnLaunchELF,ExecFTP )

#30 PajonK

PajonK
  • Użytkownicy
  • 353 Postów:
  • Location:Tokyo
  • Interests:M&amp;A, DDR, PS2 of course!

Wysłany 19 lipiec 2005 - 19:27

1. pewno tak
2. jak sie odpali program to konsole wylancza sie dluzej, tzn trzeba przytrzymac dluzej przycisk power/reset
3. nic sie nieinstaluje, przynajmniej mi sie nic niezainstalowalo na memorce

wersja zrobiona przeze mnie IP:10.0.0.3 maska:255.255.255.0 brama: 10.0.0.139

DOWNLOAD






0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)