Skocz do zawartości


TUTORIAL: Odpalanie HD Loadera


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
88 odpowiedzi w tym temacie

#1 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 24 czerwiec 2005 - 12:39

Na forum bardzo często pojawiają się pytania jak można odpalać Free HD Leadera , a odpowiedzi są zawsze takie same, więc postanowiłem napisać małego tuta wraz z faqiem :D


Znaczne od tego, że dysk można podłączyć do PsTwo jak i PS2 są to dwa różne sposoby ale ja skupie się tylko na tym do PS2 bo HD w "małej" PS2 w tej chwili jest wielkim nieporozumieniem !! Do każdej dużej PS2 możesz podłączyć HD (choć nie każdy dysk pasuje, tu zapodaje listę kompatybilności http://ps2drives.x-pec.com) za pomocą Network Adaptera(nie będę się rozpisywał bo to wszystko jest TU: http://www.konsola.p....php?art_id=208 ).Jeśli chcesz odpalać gierki za pomocą HD w PS2 to musisz używać programu HD Loader albo Hd Advance i teraz masz kilka możliwości do wyboru:

:arrow: 1 ) Przerabiasz konsole chipem ripper z serii 3.x i odpalasz HD Loadera z płytki CD/DVD (normalnie jak każdą grę )

:arrow: 1a ) Przerabiasz konsole chipem ripper z serii 3.x i używszasz specjalnego programu przeznaczongeo do czipów z serii ripper.W tym przypadku instalacja wygląda następująco :

Ściągasz r3navi (ten specjalny program o którym pisałem) z tej oto strony http://www.ripper3.c...3-downloads.htm , jak już go ściągniesz to nagrywasz go na zwykłą płytę CD za pomocą programu alkohol 120 % z prędkością x24 oraz zaznaczonym profilem PlayStation 2.Gdy zakończysz nagrywanie udajesz się z taką płytką do konsoli gidze ją odpalasz. Jeśli wszystko zrobiłeś dobrze to płytka się odpala i pokazuje się główne menu , w którym Ty zaznaczasz "Install r3navi" i po parunastu sekundach pojawi się nowy ekran z tekstem "Instalation Complet".

Teraz druga część zabawy odnajdujesz w sieciach p2p albo w necie "Free HD Loader" (jest to specjalnie spreparowany HD Loader który pozwala się zainstalować na memorce i zajmuje na niej 650 kb).Tak samo jak poprzednio nagrywasz ją w alcoholu 120% i znowu wędrujesz do PS2, teraz po naciśnięci na konsoli restart naciskasz na padzie "trójką" i odpala Ci się menu r3navi(ten pierwszy program który był instalowany na memorce) odszukujesz w menu opcje "Install Application" i klikasz do momentu aż konsola zaskoczy i nagra na memorke tego Free HD L. (przeważnie zaskakuje za 3 razem ).Jeśli wszystko się udało to ukazuje się napis "Installation Compleated" i możesz wyłączyć PS2.

Teraz za każdym razem jak chcesz włączyć Free HD Loadera to wciskasz trópjkąt zaraz po starcie konsoli, pojawia Ci się menu r3navi ,a Ty wciskasz tylko iks i automatycznie Ci się odpala Free HD L.(tak jakbyś miał płytkę od HD L. w konsoli).I to wszystko, może brzmi to skąplikowanie, ale w praktyce wcale takie nie jest.


:arrow: 2 ) Nie chcesz przerabiać konsolki to masz teraz dwie możliwości:

a ) Kupić oryginalny HD Loader albo Hd Advance i tak odpalać gierki z dysku(po prostu wkładasz jak oryginał do PS2 i loaduje się jak oryginalna gierka).Minusem tej metody jest to, że nie można uaktualnić takiej płytki( co chwila pojawiają się patche do Free HD Loadera które znacznie rozszerzają jego możliwości)

b ) Użyć metody z tzw. trigger discem która jest tutaj dokładnie opisana http://www.konsola.p...?...&highlight=
.Minusem tej metody jest to że musisz iść do kolegi który ma przerobioną konsole i Ci nagra pliki na memorke(albo pożyczysz od kumpla Swap Magic i sam sobie nagrasz plik na memorkę) oraz fakt że potrzebujesz oryginalnej gierki z PSX-a.

:arrow: 4 ) Kupujesz Swap Magic oraz podmieniasz płytkę z kopią Free HD Loadera (którą sam sobie nagrasz, kupujesz na bazarze labo pożyczasz od kogoś ).Wszystko Ci się ładnie odpala i możesz cieszyć się dobrodziejstwami związanymi z dopalaniem gier z dysku twardego (A tak pyzatym jak podoba Ci się ta metoda to doczytaj do końca punkt piąty, ale to tylko moje zdanie).

:arrow: 5 ) Jeszcze jest jakaś metoda ze Swap Magickiem oraz memorką ,ale ja niestety jej nie znam i nie chce jej poznawać ponieważ "duża" PS2 oraz Swap Magic to jest jedno wielkie nieporozumienie :lol:

W wszystkich przypadkach można zgrywać na dysk od PS2 przez PC, ten sposób jest bardzo dobrze tu opisany http://www.konsola.p....php?art_id=209 .

A jakby były jeszcze jakieś pytanie to zanim je zadacie to przeczytajcie te faqi :
http://www.konsola.pl/faq_hd.php ---> o Hd Loaderze
http://www.konsola.pl/faq.php ----> o mod chipie
http://www.konsola.pl/faq_ps2.php --. ogólnie o PS2

#2 fog

fog
  • Nowy
  • 70 Postów:

Wysłany 24 czerwiec 2005 - 18:46

A ja Ci powiem, ze wedlug mnie metoda z punktu 5 jest najlepsza. Zamiast kupowac gre na psx, ktora posluzy tylko do odpalenia hdloadera mozna kupic swapa (3.3, lub 3.6) chocby jedna plyte (widzialem na allegro swapa cd za 20zl) i odpalac nim hdloadera z memorki na tej samej zasadzie co triggerem, ale jest mniej klikania :) Poza tym mozna go tez uzyc do odpalania piratow jesli ktos nie ma przerobki. I jeszcze 1 wielki plus to mozliwosc odpalania programow z pendrive'a usb (tylko swapem 3.6) co oszczedza nam miejsce na memorce, oraz przyspiesza i ulatwia wrzucanie programow.
PS2 Scph-30004 + 2x Dualshock2 Sony + 8MB Memory Card Sony + Swap Magic 3.3 + Networ Adaptor + HDD 40 GB + Free HDLoader z 01.06.05

#3 Grand

Grand
  • Nowy
  • 8 Postów:
  • Location:3miasto

Wysłany 17 sierpień 2005 - 16:17

Slaby ten tutek, przynajmniej dla takiego laika jak ja.

Na dniach mam miec NA, zdecydowalem sie na niego, gdyz moj laser powoli umiera, a szkoda mi kasy na nowy, skoro moge podpiac dysk. To tak w ramach fundamentu.

Mialem nadzieje, ze ten tutek odpowie mi na pytanie czy bede mogl bez problemu zasuwac na kopiach (szkoda mi bylo orginalow to porobilem kopie :wink: ) z dysku jesli nie mam rippera 3.2, (mam jedynke albo dwojke, sam nie wiem).

Z tego co sie orientuje to wystarczy miec przerobke, zeby odpalic np kopie HDLoadera czy zrzucic kopie ( bo te orginaly juz mam w kiepskim stanie :wink: ) na dysk za jego pomoca.

To jak to w koncu jest ?? Dam bedzie mi wszystko chodzilo bez rippera 3.2 ?? Mam zamiar zrzucac gry na dysk plejki za pomoca kompa i programu WinHIIP 1.7.3 i odpalac je z dysku za pomoca PS2 HARDCORE LOADER ( ze strony www.ps2hc.opalnet.pl ).

BEDZIE SMIGALO ?!?!?

#4 b3rok

b3rok
  • Nowy
  • 478 Postów:

Wysłany 23 sierpień 2005 - 14:21

to ja mam pytanko do metody nr 1:
Mam juz zainstalowanego r3navi, ale jak wgrywam HDL? Normalnie jak u siebie - ELF za pomoca independencecompiler3.0 czy w jakis inny sposob?
26.05.07 - wrocilem...

#5 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 23 sierpień 2005 - 15:20

Troche zmieniłem ten tutrial bo już był troche stary i faktycznie troche niejasno to opisałem :lol: Teraz już powinno być lepiej :P A to nie jest tutorail,tylko raczej taki wgląd jak to wszystko wygląda i co mozna zrobić z HD w PS2 :)

PS.Msuisz zainstalować przez r3navi,czyli włączasz konsole i po chwili naciskasz trójkąt na padzie, i powinno się wtedy pokazać menu r3navi :)

#6 b3rok

b3rok
  • Nowy
  • 478 Postów:

Wysłany 25 sierpień 2005 - 11:04

r3navi sie instaluje na MC bez problemu, potem przytrzymuje trojkat i sie uruchamia. Ale troche niescislosci jest w opisie nagrywania HDL na CD i instalowaniu na MC przy pomocy r3navi.

soro napisał:

Teraz druga część zabawy odnajdujesz w sieciach p2p albo w necie "Free HD Loader" (jest to specjalnie spreparowany HD Loader który pozwala się zainstalować na memorce i zajmuje na niej 650 kb).Tak samo jak poprzednio nagrywasz ją w alcoholu 120% i znowu wędrujesz do PS2, teraz po naciśnięci na konsoli restart naciskasz na padzie "trójką" i odpala Ci się menu r3navi(ten pierwszy program który był instalowany na memorce) odszukujesz w menu opcje "Install Application" i klikasz do momentu aż konsola zaskoczy i nagra na memorke tego Free HD L. (przeważnie zaskakuje za 3 razem ).Jeśli wszystko się udało to ukazuje się napis "Installation Compleated" i możesz wyłączyć PS2.
Wersja 650KB czyli ELF, ale ELF to nie obraz ==> nie mozna nagrac na CD w ten sam sposob co r3navi w Alcoholu.
Czy po prostu normalnie w Nero nagrywam ELFa na CD, uruchamiam PS2 z trojkatem, wlacza mi sie r3navi, wkladam CD z nagranym ELFem i daje install aplication?

EDITED 3min pozniej

Chip jaki posiada ten moj znajomy to Modbo.

I czy da sie ustawic tak, jak mam w mojej nieprzerobionej konsoli, ze uruchamiam PS2 wlacza mi sie LaunchELF i automatycznie po 3sek HDL.
Probowalem uruchomic HDL na przerobionej konsoli z trigger disca, ale HDL sie nie wlacza.
26.05.07 - wrocilem...

#7 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 25 sierpień 2005 - 11:06

NIe, musi to być specjalna wersja HD Loadera, jest to obraz płytki którą nagrywasz a na niej znajdują się instal.cnf, hdl.elf i coś jeszcze :) Sam elf na płytce Ci nie wystarczy :(

Podaj maila to ci podeśle taki obraz

#8 b3rok

b3rok
  • Nowy
  • 478 Postów:

Wysłany 25 sierpień 2005 - 11:39

Usunalem mojego poprzedniego posta bo byl strasznie zagmatwany.

Po 1sze - udalo sie, Free HDL sie zainstalowal - dzieki!

Po 2gie - Poprawki do tutoriala:

Soro napisał:

Teraz za każdym razem jak chcesz włączyć Free HD Loadera to wciskasz iks zaraz po starcie konsoli, pojawia Ci się menu r3navi ,a Ty wciskasz tylko iks i automatycznie Ci się odpala Free HD L.(tak jakbyś miał płytkę od HD L. w konsoli).I to wszystko, może brzmi to skąplikowanie, ale w praktyce wcale takie nie jest.
a nie powinno byc na poczatku Trojkat, a potem Iks?
No i przydaloby sie dopisac do tutoriala, ze potrzebna jest specjlana wersje HDL pod Rippera i skad ja wziasc.

Po 3cie - chce u qmpla zrobic tak jak ja mam. Tzn. wlancza sie konsola pokazuje sie LaunchELF i albo wybieram inny program albo po 3sek wlancza sie HDL. Tylko jest problem, bo probuje odpalic z Trigger Disca na przerobionej konsoli i nie dziala. LaunchELF sie nie wlancza.

Po 4te - to jest werjsa Free HD Loader, czyli ta starsza (jesli sie nie myle), w WinISO powinno sie dac wyedytowac ten obraz r3hdd i podmienic HDL na nowsza wersje.
26.05.07 - wrocilem...

#9 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 25 sierpień 2005 - 11:46

Jest zaznaczone że to jest specjalna wersja

Cytuj

"Free HD Loader" (jest to specjalnie spreparowany HD Loader który pozwala się zainstalować na memorce i zajmuje na niej 650 kb)



Cytuj

Po 3 - chce u qmpla zrobic tak jak ja mam. Wlancza sie konsola pokazuje sie LaunchELF i albo wybieram inny program albo po 3sek wlancza sie HDL. Tylko jest problem, bo proboje to odpalic z Trigger Disca i na przerobionej konsoli to nie dziala.
pzdr

Jeśli chcesz zainstalować r3navi na nieprzerobionej konsoli to chyba masz dziś zły dzień :lol: Po prostu jest to niemożliwe, r3navi wskazuje na to że jest to progs tylko do czipów z serii R3 :lol:

Cytuj

Po 4te - to jest werjsa Free HD Loader, czyli ta starsza (jesli sie nie myle), w WinISO powinno sie dac wyedytowac ten obraz r3hdd i podmienic HDL na nowsza wersje

Można to zrobić i edytować obraz, możesz też podmienić w tym katalogu na memorce gdzie się zainstalował HDLoade, tylko pamiętaj że nazwa pliku HDLOADER.elf musi być taka sama.I masz racje jest to stara wersja którą stworzyłem wieki temu i nie chce mi się tego uaktualniać :lol:


Pozdrawiam


PS.A co do iksa,to racja tam powinien być trójkąt.CZysta pomyłka :P Sorki :) :lol:

#10 b3rok

b3rok
  • Nowy
  • 478 Postów:

Wysłany 25 sierpień 2005 - 11:51

650KB to zajmuje sam ELF, a specjlana wersja pod Rippera (ELF + pierdoly troche wiecej) - wiec to powinno byc zaznaczone.

Zle mnie zrozumiales. Ja mam konsole tak jak w opisie bez chipa, a qmpel kupil sobie konsole z chipem modbo + NA + HDD. No i teraz chce zrobic u niego tak jak ja mam na swojej konsoli. Chyba, ze jest jakas inna metoda do odpalania programow na kosnoli z chipem. HDL potrafie odpalic, a co z innymi programami np. PS2MP3SE czy PS2 Reality Media Player Pro (chodzi mi o wersja ktora obsluguje HDD).
pzdr
26.05.07 - wrocilem...

#11 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 25 sierpień 2005 - 21:07

b3rok napisał:

650KB to zajmuje sam ELF, a specjlana wersja pod Rippera (ELF + pier....... troche wiecej) - wiec to powinno byc zaznaczone.

Zle mnie zrozumiales. Ja mam konsole tak jak w opisie bez chipa, a qmpel kupil sobie konsole z chipem modbo + NA + HDD. No i teraz chce zrobic u niego tak jak ja mam na swojej konsoli. Chyba, ze jest jakas inna metoda do odpalania programow na kosnoli z chipem. HDL potrafie odpalic, a co z innymi programami np. PS2MP3SE czy PS2 Reality Media Player Pro (chodzi mi o wersja ktora obsluguje HDD).
pzdr

To jak ty odpaliłeś HD L. z MC przy pomocy r3navi bez czipa :?: Jak twój kumpel ma modobo to niech teraz żałuje że zaoszczędził 50 dych na czipie i odpala HD L. z płytki :( Albo przy pomocy jakiegośm LunchElfa :( Bo przy modobo to chyba nie ma żadnych możliwości odpalania bezpłytowo programów :(

Pozdrawiam

PS.Wyszczególnie to o tym HD L. ale jutro bo dziś nie chce mi się przy nicym kombinowac :twisted:

#12 isao

isao

    'fall in luv'

  • Moderatorzy
  • 5128 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań
  • Interests:A tak, tak.

Wysłany 25 sierpień 2005 - 21:14

sorki za lekkiego offtopa ale co do rozmiaru tego HDL'a wersji na memorke można ją jeszcze zmienić znaczy zmniejszyć... ja zamieniłem Boot Screna w nim na taki jak TUTAJ no i z HDL'a o rozmiarze prawie 700Kb zrobił się HDL o rozmiarze 350Kb wprawdzie to prawie nic ale jeśli ktoś ma jedną memorke i zależy mu na miejscu to jak znalazł i ten HDL działa normalnie tak samo jak wcześniej...:P
Dodaj obrazek

#13 b3rok

b3rok
  • Nowy
  • 478 Postów:

Wysłany 26 sierpień 2005 - 07:20

@Soro - hehe znowu mnie zle zrozumiales :).
Ja mam tak: konsola, trigger disc, hdd, launchELF - NIE INSTALOWALEM u siebie zadnego r3navi. Wlanczam konsole i pojawia mi sie lauchELF, mam tak ustawione, ze albo wybieram jakis program, albo automatycznie po 3sekundach wlaczy sie HDL.

Qmpel ma konsole z chipem Modbo. Bawilem sie tym r3navi, ale pytam sie o mozliwosc odpalenia innych programow na przerobionej konsoli (takich jak launchELF). Trigger disc nie dziala na przerobionej konsoli.
pzdr
P.S.
mam nadzieje, ze wyrazilem sie jasno :)
26.05.07 - wrocilem...

#14 Walek

Walek
  • Nowy
  • 136 Postów:
  • Location:Gorzów Wlkp.
  • Interests:gry, koszykówka, narty, taniec

Wysłany 28 sierpień 2005 - 23:42

A jak ustawic by sie odpalal po 3 sekundach HDL i jakie pliki warto jeszcze wrzucic na MC bo wlasnie robie sobie exploita i szkoda mi kolejnych plytek juz z 6 stracilem.
Co do pliku z tego linka http://www.exploitst...ousbexploit.php
warto jeszcze wrzucic i czy mozna, czy bedzie dzialalo.
Chcialem PS2OS.elf dodac, bo czytalem ze dzieki temu gierki z PSXa bede mogl bez modchipa odpalac.

#15 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 28 sierpień 2005 - 23:45

Walek napisał:

A jak ustawic by sie odpalal po 3 sekundach HDL i jakie pliki warto jeszcze wrzucic na MC bo wlasnie robie sobie exploita i szkoda mi kolejnych plytek juz z 6 stracilem.
Co do pliku z tego linka http://www.exploitst...ousbexploit.php
warto jeszcze wrzucic i czy mozna, czy bedzie dzialalo.
Chcialem PS2OS.elf dodac, bo czytalem ze dzieki temu gierki z PSXa bede mogl bez modchipa odpalac.
Poszukaj na forum:
1. independence compiler 3
2. LaunchELF
3. do ps2os i gier na psx musisz mieć V7 lub V9 (nie pamiętam dokładnie) + haczyk (czyli działa to na podobnej zasadzie jak Swap Magic).
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#16 The Sand

The Sand
  • Nowy
  • 7 Postów:

Wysłany 05 wrzesień 2005 - 18:16

Przerobiłem PS2 ripperem 3.2, kupiłem NA i Maxtora 80 GB, zainstalowałem r3navigator, ale nie mogę nigdzie znaleźć free hdd loadera. Może jestem ślepy ale na exploitstation nie ma tej wersji.

Więc mam do Ciebie soro pytanie, czy wysłałbyś na mojego maila Free Hdd loadera? :)

#17 soro

soro

    komunista ??

  • Użytkownicy
  • 1799 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łódź

Wysłany 05 wrzesień 2005 - 18:40

Już mail poszedł :)

#18 The Sand

The Sand
  • Nowy
  • 7 Postów:

Wysłany 06 wrzesień 2005 - 15:00

Ok, program został wykryty i zainstalowany przez mojego rippera. Restart konsoli, trzymam trójkąt, startuje r3navi. Wybieram Free HDL, dysk zostaje sformatowany, ale gdy wkładam jakąś grę i chcę ją "zainstalować" to pojawia się napis - "checking CD/DVD" i jest tak zawsze, płyta nawet nie jest sprawdzana, free hdl najwyraźniej ulega zawieszeniu, bo przycisk reset nie działa. :(

Pomoże mi ktoś? :wink:

#19 PajonK

PajonK
  • Użytkownicy
  • 353 Postów:
  • Location:Tokyo
  • Interests:M&A, DDR, PS2 of course!

Wysłany 06 wrzesień 2005 - 16:09

a podepnij dyska pod kompa i zgraj gierki przy pomocy winhip'a



#20 The Sand

The Sand
  • Nowy
  • 7 Postów:

Wysłany 06 wrzesień 2005 - 16:56

Podpinam dysk i windows nawet nie chce wystartować :/.

Zna ktoś sposób na moje problemy :P?

#21 b3rok

b3rok
  • Nowy
  • 478 Postów:

Wysłany 06 wrzesień 2005 - 17:23

masz zle zworki ustawione...
26.05.07 - wrocilem...

#22 PajonK

PajonK
  • Użytkownicy
  • 353 Postów:
  • Location:Tokyo
  • Interests:M&A, DDR, PS2 of course!

Wysłany 06 wrzesień 2005 - 20:46

dobra rada, jak sie nieznasz na kompie to idz do kogos kto sie zna... :lol: :lol:



#23 The Sand

The Sand
  • Nowy
  • 7 Postów:

Wysłany 07 wrzesień 2005 - 15:05

Ok, już zrobione, wgrałem gry na dysk i teraz kolejny roblem.

Ustawiam zworkę na "master" - zawieszenie Free HDL
Zworka na innych lub bez zworki - Ten dysk nie działa z Free HDL :eek:

Przecież przedtem wszystko smigało ładnie i pięknie, tylko Free HDl zawieszał się przy "checking CD/DVD"

Najwidoczniej mój Maxtor nie działa z FHDL ;/.

#24 b3rok

b3rok
  • Nowy
  • 478 Postów:

Wysłany 07 wrzesień 2005 - 15:26

hmmm jak Ci wczesniej smigal to chyba niemozliwe zeby nagle Ci przestal. Moze cos nie docisnales, cos nie kontaktuje.
Hmmm a jak uruchamiasz HDL? Z MC za pomoca r3navi?
Jak tak to moze sprobuj nagrac sciagnac wersje HDL w ISO i wypalic na CD/DVD i wtedy sprobowac.
Nie wiem co jeszcze mozna zrobic...

EDITED 5min pozniej
Mozna jeszcze u jakiegos qmpla przetestowac czy u niego na kosnoli chodzi. (o ile masz takiego z ps2).
pzdr
26.05.07 - wrocilem...

#25 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 07 wrzesień 2005 - 19:03

W PS2 dysk musi być na master, w PC na slave. Gry wrzucaj na PC przez WinHIIPa. W końcu używasz r3navi, aby oszczędzać laser.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#26 iniemamocny

iniemamocny

    Sóperbochater ;p

  • Moderatorzy
  • 7746 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wa-wa
  • Interests:No interests.

Wysłany 07 wrzesień 2005 - 19:19

Cytuj

W PS2 dysk musi być na master, w PC na slave.
No nie do końca - zależy pod którą taśme podpina dysk, jeśli pod tą samą co ma podpięty dysk w PC to masz rację, ale jeśli pod taśmę pod którą ma podpięty np. napęd/nagrywarkę to już ma to mniejsze znaczenie(za długo by tu pisać) Jeszcze dochodzą ustawienia w biosie :wink:
Dodaj obrazek

#27 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 07 wrzesień 2005 - 19:51

Masz w 100% rację, ale nie chciałem pisać tu całego faqa...
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#28 The Sand

The Sand
  • Nowy
  • 7 Postów:

Wysłany 08 wrzesień 2005 - 15:15

b3rok napisał:

hmmm jak Ci wczesniej smigal to chyba niemozliwe zeby nagle Ci przestal
No własnie też się temu dziwię, bo wcześniej dysk ładnie startował i się formatował w hdd loaderze. Tylko ta dziwna zawiecha podczas wgrywania ;/...

b3rok napisał:

Hmmm a jak uruchamiasz HDL? Z MC za pomoca r3navi?
Tak, wszystko zrobiłem wg. instrukcji napisanej przez soro (THX).

b3rok napisał:

Jak tak to moze sprobuj nagrac sciagnac wersje HDL w ISO i wypalic na CD/DVD i wtedy sprobowac.
Ciężko będzie, bo moja sieć nie obsługuje p2p, ale postaram się poszukać. W sumie to nie po to przerabiałem konsolę ripperem 3, by nie działał FHDL, ale każdy sposób na działający dysk twardy będzie dla mnie dobry.

Może mam za starego HDL, na mój dysk - bo ten program mam od soro (soro wspominał coś, że samodzielnie go można zrobić).

b3rok napisał:

Mozna jeszcze u jakiegos qmpla przetestowac czy u niego na kosnoli chodzi. (o ile masz takiego z ps2).
No way, nikt nie ma :D.

emcepl napisał:

W PS2 dysk musi być na master, w PC na slave. Gry wrzucaj na PC przez WinHIIPa. W końcu używasz r3navi, aby oszczędzać laser.
Po wgraniu gier przez WinHIIpa, ustawiam na master i FHDL zawiesza się podczas pokazywania logo.

#29 McRancor

McRancor
  • Nowy
  • 20 Postów:
  • Location:Wrocław

Wysłany 20 wrzesień 2005 - 13:05

Mam jeszcze pewne udogodnienie do zaproponowania:

Po zainstalowaniu R3NAVI nie chciał mi się zainstalować HDloader, zrobiłem więc następujący myk:

Podłączyłem się kompem przez FTP do konsoli, zgodnie z tutorialem odnoście backupowania sejwów z memorki z tego forum.

Wlazłem na memorke przez kompa i odnalazłem R3NAVI, jest w folderze MATRIXcośtam i nazywa się MANAGER.ELF. wywaliłem tego elfa i w jego miejsce wgrałem ELF HDLoadera, zmieniając oczywiście nazwę na MANAGER.ELF

Efekt jest taki że jak odpalam konsole z przyciśniętym trójkiem to włącza się od razu HDLoader i memorka jest chudsza o R3Navi :)

#30 p3r/_-z

p3r/_-z
  • Nowy
  • 122 Postów:
  • Location:z NiKąD
  • Interests:PSTwo & Warez PC

Wysłany 10 październik 2005 - 17:26

Ja tam czekam, na opcje ktora pozwoli podlaczyc dysk do PSTwo, ale nie przez USB ! Widzialem taka opcje gdzies w necie ale nie w polsce, poczekam az bedzie w polsce napewno wtedy sobie kupie takie cudo i zamontuje u siebie !
A co do dysku w ps2 to naprawde dobra sprawa, ale najlepiej podlaczyc dysk do kompa i w taki sposob nagrywac gry :) na hdd





0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)