Skocz do zawartości


Kabel RGB


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
185 odpowiedzi w tym temacie

#31 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 26 kwiecień 2006 - 12:35

co znaczy dobrym ?:) ripper 3.41u :P

// pomiajajc ze zadna gra psx mi nie dziala :P
http://www.konsola.p...opic.php?t=9407
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#32 marcin_ck

marcin_ck
  • Nowy
  • 46 Postów:
  • Location:Kielce
  • Interests:Piłka nożna, gry

Wysłany 28 kwiecień 2006 - 14:56

gore napisał:

CoolkToS napisał:

czy np. ten sobie poradzi ?

http://www.allegro.p...b_av_audio.html

nie jest on najlepszej jakosci ;P

astarrot, Kjuba: wydaje mi się że kabel RGB z przełącznikiem DVD/GAME drozszy niz ten CoolkToS-a i znacznie lepszy załatwi sprawe :)

--------------------------------------------
edit: CoolkToS mam ten sam problem :) kabel nie pomoze ! :D albo musisz przerobic gre z ntsc na pal prorgamem albo grac na palu lub czekac na jego wyjscie :D
U mnie wszystkie gry ntsc chodza w kolorze na standardowym kablu na 15 letnim telewizorze(Goldstar) 8) :D

@gore ty musisz miec cos z tym chipem, skoro nie masz kolorow w ntsc i nie chodza ci gierki z psx
PSP 1004-K VP TA-082 SOFT fabr. 2.71@3.52M33, 1GB+2GB, Koss Spark Plug

#33 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 28 kwiecień 2006 - 23:34

nei tylko mi nie chodza :P i chip byl montowany przez znawce :] a nie przez jakiego laika z lutownica :D wiec jednak.... pokaz mi osobe ktora ma v14 + ripper 3.4 z upkiem na 3.41 ktoremu dzialaja kopie psx ;d
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#34 p3r/_-z

p3r/_-z
  • Nowy
  • 122 Postów:
  • Location:z NiKąD
  • Interests:PSTwo & Warez PC

Wysłany 16 maj 2006 - 20:01

Niewiem czy jak kupie kabel RGB rozwiaze sie moj problem, tzn. gdy gram w kopie zapasowe gier uruchamiane za pomoca SwapMagic na dole jest czarny pasek troche to przeszkadza w grze i wyglada jakby ekran byl do gory podniesiony, w opcjach gier niema takiego czegos jak wyrowanie obrazu itp.

Czy kabel RGB zaradzi temu problemowi ?


#35 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 16 maj 2006 - 21:10

Chimera napisał:

moze to troche nie w temat ale po co wam co raz to nowsze ripery ja mam ripera jedynke i mi wszytko lazi jak powinno i do tego wszystko mam kompatybilne nie ma tak ze mi jakos nie chodza przewody joye multitapy itp
np. po to ze r3.4 taki jest i nie mozna mu zrobic downgrada a rippera 1 i 2 nie mozna kupic juz nigdziue prawie ... i na 3.4 mi gierki nei zlaaczlay czasem a po 3.41 dzilaja i smiegaja jak miodzio ...
Update jest po to by poprawic i zalatwc dziury ;P tak jak w systemie :P a w 3.5 bedzie obsluga VGA ;P - po to walsnie sie robie i kupuje nowsze...
a tobie po co konsola ps2 ? jak molgles byc caly czas na ps1 ? glupie pytanie ... prawda ? to juz takich nie zadawaj
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#36 marcin_grafik

marcin_grafik
  • Nowy
  • 207 Postów:
  • Interests:PS2, Grafika

Wysłany 17 maj 2006 - 20:59

Kabel bez przelacznika tez daje kolor. Moj kumpel taki ma. to jest kwestia wykonania eurozlacza. Moj kabel bez przelacznika nie daje koloru. Otworzylem obydwa kable (w sensie euro) i roznia sie tylko kondesatorami w tym pierwszym sa 10v a w drugim 16v. W kablu ktory zmienia ntsc na pal jest tez cos chyba opornik (nie jestem pewien) nie moge sprawdzic bo to jest w izolatorze a nie bede tej izolacji zrywal bo kolega bedzie sie plul. Wie ktos co to jest? Kubil bym sobie takie cos i przerobil ten swoj kabel
Dzięki uLAunchELF nie musze kupowac drugiej MC, kopiuje save'y na pendrive i nie musze sie juz martwic o pamiec.

#37 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 17 maj 2006 - 21:55

marcin_grafik napisał:

Kabel bez przelacznika tez daje kolor. Moj kumpel taki ma. to jest kwestia wykonania eurozlacza. Moj kabel bez przelacznika nie daje koloru. Otworzylem obydwa kable (w sensie euro) i roznia sie tylko kondesatorami w tym pierwszym sa 10v a w drugim 16v.
Oczywiście, ale tylko ten sposób daje prawie 100% pewność, że kupisz właściwy kabel. W końcu żaden sprzedawca nie pozwoli Ci wypruć wnętrzności z kabla przed jego zakupem :wink:
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#38 marcin_grafik

marcin_grafik
  • Nowy
  • 207 Postów:
  • Interests:PS2, Grafika

Wysłany 18 maj 2006 - 08:50

zdjalem izolacje (tzn tylko zsunalem) i tam jest opornik 15 ohms +/- 10% (brązowy | zielony | czarny | srebny). Postaram się dzisiaj zmontowac ten kabel i powiem co z tego wyszlo :D.

A co do kabla bez przelacznika game/dvd to jezeli w aukcji jest napisane ze przerabia ntsc na pal to powinien przerabiac tylko nalezy uwaznie czytac opis aukcji. Ja niestety tego nie zrobilem i zamowilem niewlasciwy kabel. (chyba ze uda mi sie go przerobic ;])
Dzięki uLAunchELF nie musze kupowac drugiej MC, kopiuje save'y na pendrive i nie musze sie juz martwic o pamiec.

#39 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 18 maj 2006 - 10:54

marcin_grafik napisał:

A co do kabla bez przelacznika game/dvd to jezeli w aukcji jest napisane ze przerabia ntsc na pal to powinien przerabiac tylko nalezy uwaznie czytac opis aukcji. Ja niestety tego nie zrobilem i zamowilem niewlasciwy kabel. (chyba ze uda mi sie go przerobic ;])
To nie tak. A przynajmniej nie do końca :)
Sprawdziłem empirycznie:
1) kabel RGB bez przełącznika zakupiony w Robsonie dawał kolor tylko na 1 z 3 telewizorów (na 28" Sony; na 14" Sony oraz 14" Panasonica obraz był czarno-biały)
2) kabel w przełącznikiem (ze złoconymi końcówkami :) ) działa prawidłowo na wszystkich TV
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#40 marcin_grafik

marcin_grafik
  • Nowy
  • 207 Postów:
  • Interests:PS2, Grafika

Wysłany 19 maj 2006 - 09:54

Uwaga! zamontowalem ten opornik 15 ohms i nie uwierzycie. Dziala mam kolor na swoim TV :D:D. Cena tego niepowtarzalnego opornika to 10gr. I wydaje mi sie ze obraz jest wyrazniejszy. Tylko gry w pal maja chyba nizsza czestotliwosc odswiezania bo obraz tak jakby bardziej mruga. Ale nie wiem czy to tylko moje spostrzezenia czy tak jest naprawde. Przedtem mialem konwerter ntsc na pal w ktorym obraz byl bardzo rozmazany. Teraz gdy uzywam mojego rgb gry wygladaja zupelnie inaczej heh.
Dzięki uLAunchELF nie musze kupowac drugiej MC, kopiuje save'y na pendrive i nie musze sie juz martwic o pamiec.

#41 Saitek22

Saitek22
  • Nowy
  • 54 Postów:

Wysłany 21 maj 2006 - 21:37

To możesz teraz rozkrecic interes z tym kablem :D Jak kupiłem za 19zł w robsonie i jest dobrze. schemat kabla rgb można dostac na serwisie elektroda

#42 DnameIN

DnameIN
  • Nowy
  • 1 Postów:

Wysłany 31 maj 2006 - 11:54

hej witam,
tez mam problemy z kolorem w grach. Z cala ta roznica, ze z gier w kolorze chodzi mi tylko VF4 na 50Hz. Reszta, nawet wersje PAL(sprawdzalem na MGS3 w NTSC, Soul Calibur 3 PAL, TonyHawk Pro Skater NTSC, Virtual Fighter 4 PAL), wyswietlaja sie czarnobiale. Czytalem o tych kablach RGB sporo, mimo tego nadal nie jestem pewien czy one zalatwia tez moj problem. Telewizor nie jest stary... on jest nowiutki... tylko kupiony w MediaMarkt za smieszna (najnizsza z oferty) cene.
Ten cud techniki mozecie zobaczyc tutaj:
http://www.telestar....stand&m=nova914

Jako ze mam lekkie doswiadczenie z elektrotechnice, zastanawiam sie czy problem braku koloru nie wynika z niskich parametrow tego TV, jak np. maksymalne odswiezanie 50Hz(co by wyjasnialo kolor w VF4 przy 50Hz a jego brak w 60Hz), a nie z roznicy kodowania. Mial ktos z was podobny problem?

Najwazniejsze jest dla mnie to, czy jest jakikolwiek sens w kupowaniu kabla w tym wypadku. Jesli nie, bede musial kombinowac z VGA Boxem czy cos...

#43 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 31 maj 2006 - 12:20

Kabel RGB z przełącznikiem DVD/GAME pomoże na 99%.
Napiszę to po raz kolejny...
Sprawdzałem 3 TV oraz 3 kable:
1) standartowy - kolor tylko przy 50Hz na wszytkich TV
2) RGB bez przełącznika - kolor tylko na TV 28" Sony (17 lat), brak na 14" Sony (ok. 10 lat) oraz 14" Panasonic (syf jakich mało, wiek nieznany)
3) RGB z przełącznikiem - kolor na wszystkich TV.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#44 astarrot

astarrot
  • Nowy
  • 38 Postów:

Wysłany 04 czerwiec 2006 - 21:38

witam i prosze o rade w moim problemie

mam przerobioną konsole ze stanów grubą NTSC riperkiem 3.4 i mam zrobionego fixa NTSC w konsoli, bo bez fixa nie miałem kolorów w kopiach gier ____PAL___ a po fixie mam już w nich kolor , ale jest problem , ten kolor jest niewyraźny, zamazany i taki wyblakły.
Natomiast w oryginalnych wersjach gier jak naprzykład GT 3 A-Spec kolorek jest bajeczka

i teraz moje pytanie czy jak kupie kabel RGB to czy będe miał ładne kolorki?????????????
prosze o odpowiedz bo nie wiem czy kupować ten kabel , zeby nie wyzucać kasy w błoto
POZDRO
PS2 SCPH-30001 R (v5), (NTSC z USA) + org. GT 3 + 2 pady DS (jeden popsuty) + KIEROWNICA LOGITECH DRIVING FORCE

#45 kantona

kantona
  • Użytkownicy
  • 322 Postów:

Wysłany 05 czerwiec 2006 - 04:29

Uuu na twoj problem nie wiem czy kabel RGB coś pomoże :(

#46 kargulllo

kargulllo
  • Nowy
  • 74 Postów:
  • Location:zbytków (ŚLĄSK)
  • Interests:rajdy samochodowe

Wysłany 20 czerwiec 2006 - 11:14

czesc mam taki problem jes na allegro duzo kabli RGB ale wszystkie podlancza sie do TV na SCRAFT czy EURO jak kto woli :P

a ja mam tylko w TV wyjście antenowe i chinche :!:

pozmozcie dajcie jakies linki gdzie moge kupic taki kabel

p[isazczei tutaj albo na gg 1984083

#47 Jin

Jin
  • Nowy
  • 13 Postów:

Wysłany 08 lipiec 2006 - 17:55

Co prawda nie rgb, ale czy taki kabelek s-video da mi lepsza jakosc obrazu niz czincze?

#48 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 08 lipiec 2006 - 20:46

tak, svideo to najlepsze zlacze oprocz komponentowego z tych nie-HDTV

#49 kargulllo

kargulllo
  • Nowy
  • 74 Postów:
  • Location:zbytków (ŚLĄSK)
  • Interests:rajdy samochodowe

Wysłany 09 lipiec 2006 - 00:54

deadeye napisał:

tak, svideo to najlepsze zlacze oprocz komponentowego z tych nie-HDTV

hahaha ale mu napisalem najlepiej jak tylko sie dalo :D

#50 Daniu

Daniu
  • Użytkownicy
  • 1053 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:wziąść kaske na gierki do X0 :(

Wysłany 11 lipiec 2006 - 00:22

Koledzy kupiłem ten kabel przed momętem jak myślicie działa z każdym TV ?
bo jak kupiłem taki zwykły Euro-Scart jak to sie mówi h** z tego wyszło kabel nie działał a co sądzicie o tym ?

http://www.robson.pl...lacznikiem/3003
16.V.2007 PRZEŁOM !! ~ :!: :) Xbox 360 Core :) :!: ~


#51 SoNiC

SoNiC
  • Użytkownicy
  • 50 Postów:
  • Location:Bytom
  • Interests:Wszechstronne ;)

Wysłany 26 lipiec 2006 - 18:48

2 pytania

1. Po co wlasciwie jest kabel RGB + Audio ???

2. Kupilem taki kabel za 24 zl w sklepie PSX Extreme ale mam przerobiona konsole ;) wiec kolory w grach ntsc mam w tym miejscu zapewne zapytacie "toś po jaką cholere kupował ten kabel ?" juz tlumacze kupilem go z tego wzgledu ze uwiezylem ze filmiki w ff9 NTSC chodza zle przez to ze to inny system po zakupie kable okazalo sie ze to nie to ;) pozatym pisalo ze polepsza kolory o 20-30% wiec postanowilem go kupic ^^ no ale bylem troche zdziwiony jak kilka godzin temu wrucilem z redakcji psx extreme (tam go kupilem :D) podpiolem ladnie
i co sie okazuje gry wygladaja prawie tak samo :/ mowiac prawie mam na mysli ze obraz jest taki sam czy to pal czy ntsc w ntsc jest lekko zwezony tak ze mam taki pasek na gorze tv :/ no ale jakos grafiki sie pogorszyla :/ tzn kolory sa takie wyblakle nie ladne nic kontrastowego fajnego jakis mily czerwony to teraz mam taki prawie wchodzacy w biel czerwony jednym slowem jakby ktos dal slabej farby i do tego duzo ostrosci :/ + kabel ten zmienia mi w opcjach tv wielkosc obrazu z normalnego obrazu 4:6 robi mi 16:9 czyli panoramiczny :/ (moge to zmienic ale za kazdym razem kiedy wlacze konsole musze to zmieniac :/ + jakos grafiki sie pogorszyla nie jest taka ladna dokladna kreska jakby ktos zastowal anty aliasing tylko jest dosc mocno wyraznia bez antyaliasingu przez co jak jest jakas linia to poprostu widac rysunek pikseli czyli poprostu grafa zrobila sie kosteczkowa :/ i moim zdaniem brzydka :/ wiecie czemu sie tak dzieje ??

#52 sonik

sonik
  • Nowy
  • 14 Postów:
  • Location:Chio:)
  • Interests:;x

Wysłany 27 sierpień 2006 - 13:35

yo a ja mam takie pytanko w zwiazku z tym ze mam stary tv samsunga to jakim kablem bym wyciagnal max z grafy? mozna powiedziec ze chodzi mi o kabel ktory jest najlepszy do ps2:)
pozdro

#53 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 27 sierpień 2006 - 14:01

sonik napisał:

yo a ja mam takie pytanko w zwiazku z tym ze mam stary tv samsunga to jakim kablem bym wyciagnal max z grafy? mozna powiedziec ze chodzi mi o kabel ktory jest najlepszy do ps2:)
pozdro
jesli ma wejscie tzn. full-euro (albo rgb-euro, albo cos takiego :P) to kabel wlasnie rgb-euro, jak nei ma tego a ma s-video to s-video :). a jak nie to pozostaje kabel dolaczany do konsoli.

#54 stefanol

stefanol
  • Moderatorzy
  • 1993 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:War Saw
  • Interests:Kobiety, granie, programowanie, technologie internetowe, muzyka (rap, jazz).

Wysłany 28 sierpień 2006 - 08:01

dobra, też mam pytanko na temat kabli. Jakiś czas temu kupiłem kabel component w robsonie do mojej plazmy, wszystko fajnie, dopóki grałem np. w kingdom hearts 2. Po zmianie gry okazało się, że obraz troszeczkę śnieży - tzn. są takie białe, poziome, śnieżące pasy przesuwające się po ekranie. I tak jest w większości gier (chociaż np. w KH2 tego prawie w ogóle nie widać)... Miał ktoś podobny problem? Czy to wina kabla, konsoli, czy TV? dodam że ze zwykłym kablem nie ma śnieżenia (ale jakość obrazu jest dużo gorsza ;(
SCPH-70004 V12 + HDCombo + Crystal Chip 2.0 SLE @ FW34 rev.2 + Logitech Cordless Action Controller + Singstar + MC 8MB + MC 1Mb

DS Lite Onyx Black + M3 DS Real Perfect Bundle + Kingston 2GB
------------------------------------------------------------------------------------------

#55 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 28 sierpień 2006 - 12:38

stefanol napisał:

dobra, też mam pytanko na temat kabli. Jakiś czas temu kupiłem kabel component w robsonie do mojej plazmy, wszystko fajnie, dopóki grałem np. w kingdom hearts 2. Po zmianie gry okazało się, że obraz troszeczkę śnieży - tzn. są takie białe, poziome, śnieżące pasy przesuwające się po ekranie. I tak jest w większości gier (chociaż np. w KH2 tego prawie w ogóle nie widać)... Miał ktoś podobny problem? Czy to wina kabla, konsoli, czy TV? dodam że ze zwykłym kablem nie ma śnieżenia (ale jakość obrazu jest dużo gorsza ;(
byc moze to interlacing? obraz w starszych tv powstaje tak ze najpierw przesylane i pokazywane sa co drugie linie, a pozniej dosylana jest reszta. pewnie przez to widzisz te linie. gry z ps2 tez domyslnie wlaczaja sie w tym trybie. przez zwykly kabel tez one sa, ale byc moze wtedy twoj tv stosuje bufer ramki i laczy obraz przed pokazaniem. przy uzyciu kabla komponent trzeba wlaczyc tryb progressive (byc moze kh2 ma go od razu wlaczonego, szczegolnie jesli jest NTSC), najczesciej robi sie to trzymajac trojkat na poczatku wlaczania gry. ale podobno maja ten tryb glownie gry NTSC

#56 stefanol

stefanol
  • Moderatorzy
  • 1993 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:War Saw
  • Interests:Kobiety, granie, programowanie, technologie internetowe, muzyka (rap, jazz).

Wysłany 28 sierpień 2006 - 14:19

deadeye napisał:

stefanol napisał:

dobra, też mam pytanko na temat kabli. Jakiś czas temu kupiłem kabel component w robsonie do mojej plazmy, wszystko fajnie, dopóki grałem np. w kingdom hearts 2. Po zmianie gry okazało się, że obraz troszeczkę śnieży - tzn. są takie białe, poziome, śnieżące pasy przesuwające się po ekranie. I tak jest w większości gier (chociaż np. w KH2 tego prawie w ogóle nie widać)... Miał ktoś podobny problem? Czy to wina kabla, konsoli, czy TV? dodam że ze zwykłym kablem nie ma śnieżenia (ale jakość obrazu jest dużo gorsza ;(
byc moze to interlacing? obraz w starszych tv powstaje tak ze najpierw przesylane i pokazywane sa co drugie linie, a pozniej dosylana jest reszta. pewnie przez to widzisz te linie. gry z ps2 tez domyslnie wlaczaja sie w tym trybie. przez zwykly kabel tez one sa, ale byc moze wtedy twoj tv stosuje bufer ramki i laczy obraz przed pokazaniem. przy uzyciu kabla komponent trzeba wlaczyc tryb progressive (byc moze kh2 ma go od razu wlaczonego, szczegolnie jesli jest NTSC), najczesciej robi sie to trzymajac trojkat na poczatku wlaczania gry. ale podobno maja ten tryb glownie gry NTSC

dobra, po koleji:

1.starszy telewizor - wątpię, telewizor ma raptem kilka miechów, zresztą pisałem że to plazma
2. tryb progressive TRZEBA włączyć w biosie, aby w ogóle był obraz wyświetlony na TV....
3.KH2 jest NTSC, ale po bliższym przyjrzeniu się on też ma śnieżenie, tyle że mniej widoczne...

Gdybym kupił w sklepie Robsona, to by mi dali rachunek i bym mogl wymienić, a do kabla kupionego na giełdzie nic nie dostałem ;( Nawet nie wiem czy warto kupować 2 taki sam w tym samym miejscu (a nigdzie indziej na giełdzie nie mieli componentów)...
SCPH-70004 V12 + HDCombo + Crystal Chip 2.0 SLE @ FW34 rev.2 + Logitech Cordless Action Controller + Singstar + MC 8MB + MC 1Mb

DS Lite Onyx Black + M3 DS Real Perfect Bundle + Kingston 2GB
------------------------------------------------------------------------------------------

#57 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 28 sierpień 2006 - 16:36

nie mowie ze twoj tv jest starszy, tylko ze przez starsze tv ps2 domyslnie wlacza interlaced. to ze w menu jest wlaczony progressive afaik nie wplywa na gry. choc moze to tez kabel, moze potrzebny jest lepszej jakosci?

#58 WiluxPL

WiluxPL
  • Nowy
  • 19 Postów:

Wysłany 04 wrzesień 2006 - 14:29

A mozna zyc bez tego rbg?

#59 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 04 wrzesień 2006 - 16:03

WiluxPL napisał:

A mozna zyc bez tego rbg?
jasne ze mozna, po prostu bedziesz mial nieco mniej ostry obraz.

#60 t.o.mek

t.o.mek
  • Nowy
  • 5 Postów:

Wysłany 18 wrzesień 2006 - 22:36

SoNiC napisał:

2 pytania

1. Po co wlasciwie jest kabel RGB + Audio ???

2. Kupilem taki kabel za 24 zl w sklepie PSX Extreme ale mam przerobiona konsole ;) wiec kolory w grach ntsc mam w tym miejscu zapewne zapytacie "toś po jaką cholere kupował ten kabel ?" juz tlumacze kupilem go z tego wzgledu ze uwiezylem ze filmiki w ff9 NTSC chodza zle przez to ze to inny system po zakupie kable okazalo sie ze to nie to ;) pozatym pisalo ze polepsza kolory o 20-30% wiec postanowilem go kupic ^^ no ale bylem troche zdziwiony jak kilka godzin temu wrucilem z redakcji psx extreme (tam go kupilem :D) podpiolem ladnie
i co sie okazuje gry wygladaja prawie tak samo :/ mowiac prawie mam na mysli ze obraz jest taki sam czy to pal czy ntsc w ntsc jest lekko zwezony tak ze mam taki pasek na gorze tv :/ no ale jakos grafiki sie pogorszyla :/ tzn kolory sa takie wyblakle nie ladne nic kontrastowego fajnego jakis mily czerwony to teraz mam taki prawie wchodzacy w biel czerwony jednym slowem jakby ktos dal slabej farby i do tego duzo ostrosci :/ + kabel ten zmienia mi w opcjach tv wielkosc obrazu z normalnego obrazu 4:6 robi mi 16:9 czyli panoramiczny :/ (moge to zmienic ale za kazdym razem kiedy wlacze konsole musze to zmieniac :/ + jakos grafiki sie pogorszyla nie jest taka ladna dokladna kreska jakby ktos zastowal anty aliasing tylko jest dosc mocno wyraznia bez antyaliasingu przez co jak jest jakas linia to poprostu widac rysunek pikseli czyli poprostu grafa zrobila sie kosteczkowa :/ i moim zdaniem brzydka :/ wiecie czemu sie tak dzieje ??
Z kablem RGB jakość grafiki może się tylko poprawić a już napewno się nie pogorszy, to że wydaje ci się że nie ma "anty aliasing"-u jest spowodowane wyświetlaniem ostrego i wyraźnego obrazu. Wejście RGB jest najlepszym wejściem w kineskopowym tv i na żadnym innym wejściu nie uzyskasz takiej jakości obrazu. Tym kablem RGB każdy z 3 kolorów jest przesyłany oddzielnie podobnie jak przez kabel component w plazmie czy lcd. A dlaczego widać piksele? Bo PS2 wyświetla gry w niskiej rozdzielczości 640x480. Dlaczedo przez kabel video nie widać pikseli? Bo sygnał video jest dużo prostszy i jest przez to mniej wyraźny. Podłącz sobie komputer do zwykłego tv przez wyjście video w karcie kraficznej i przeczytaj ten tekst, powodzenia życzę :)




0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)