Skocz do zawartości


PS2 slim + FreeMC + Dysk USB ( ?! )


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przem_as

Przem_as
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 03 marzec 2012 - 18:07

Witam Serdecznie!

Chciałbym opisać Mój problem, bo pomimo spędzonych Ładnych paru chwil i forach i Również waszym, Niestety nie znalazłem odpowiedzi na Moje bolączki, <_< a z tego co już trosze poczytałem, to Potraficie choćby z PS2 Cuda, nie wykluczając Odpalenia rakiet Balistycznych! :D

Do Tematu... Do PS`a (SCPH-77004) dokupiłem FreeMC (jest w wersji 1.8b) Bo Maluchy Zjadają płytki z grami,a nie ich używają. Podjąłem parę prób kopii gry z Płyty, przerzucając na Dysk zewnętrzny USB (Samsung M2 Portable, HX-M640UAB/G0) 640GB. Początkowo nie udane,ale ostatecznie udało mi się programami dołączonymi do kart z FMCB. W Międzyczasie testowałem dysk na konsoli czy w ogóle go widzi, i owszem, próbowałem na muzyce i filmach z w/w dysku, przez FMCB i Wszsytko działało! Po jakimś czasie, j/w użyłem USBExtreme, skopiowałem, z patchowałem, podłączyłem dysk do konsoli iiiii.... LIPA! Nie widzi Nic! Ani gier wrzuconych, ani poprzednio oglądanych filmów, które odtwarzałem, parę Całych ich zresztą obejrzałem, a Teraz NiC! :ranting:

Czy jest ktoś w stanie podać przyczynę Takiego stanu rzeczy? Może coś zrobiłem Źle, czy Mógłby ktoś zwerifikować co tu opisałem?
I jeszcze pytanko.. Czy dysk musi mieć w ogóle Konretny system plików?

Z Góry Dziękuję za wszelaką pomoc

Pozdrawiam

Przem. :)

#2 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 03 marzec 2012 - 19:47

Do dzielenia gier na pliki+index używaj USBUtil, ale na Twoim miejscu to w ogóle bym porzucił USB Advance/Extreme/itd. na rzecz OPL.

Moduły USB (umownie nazwijmy je sterownikami) widzą wyłącznie system plików FAT12, FAT16 i FAT32 (na MBR). Zależnie od programu i wersji USBD.IRX, nie wszystkie widzą kilka partycji., szczególnie jeśli pierwsza ma inny fs niż FAT.

#3 Przem_as

Przem_as
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 04 marzec 2012 - 18:52

Witam Ponownie! :)

Na Wstępie Dziękuję BERION za odpowiedź i rady. Jak Zwykle dobra pomoc Bezcenna ;)

Zrobiłem jak zalecałeś, USBUtil fajny i prosty prog, którym zrobiłem i ISO i spatchowaną grę załadowałem na Mój przenośny dysk (Dysk format na FAT32 plik sys) Niestety USBadvance Nie widzi Nic :( Woła o podłączenie urządzeniem USB W OGÓLE. Za to dla próby wrzuconą muzę i film, sprawdzoną przez opcję "Muzyka i Filmy" Owszem!

Sugerowałeś OPL wrzucić jak dobrze zrozumiałem,ale nie wiem jak.. Czy w formie instalki z HDD na kartę jakoś? Prosiłbym o małe sprostowanko..

Nasuwają mi się jescze pytania..
A może brak mi Jeszcze jakiejś "inicjacji" Gry itp. z HDD?
Czy może Też kofiguracja FMCB jest zchrzaniona?.. Głowy nie dam,że Mój Syn 11lat, pomimo Total zakazu nie wszedł i coś nie namieszał.. Jest jakaś konfiguracja na screenach, w formie podglądu, a za tym porównania? Czy może też przywrócenie Ustawień??

Prosiłbym Biegłych w temacie o radę i pomoc.. :) Z Góry Oczywiście Dzięki za Wszystko!

Pozdro

Przem.

#4 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 05 marzec 2012 - 00:08

OSDh, czyli hackowany "rom0:/OSDSYS" (czyli PS2 Browser) pozwala wyświetlać na liście w menu głównym dowolny opis i przypożądkowany do niego program (do "mc?:/" "lub mass:/"). Może tam być zarówno "srututu" jak i "Filmy i Muzyka", które prowadzą do jakiegoś programu na karcie lub urządzeniu na USB. Prawdopodobnie prowadzi do SMS (Simple Media System). Także na przyszłość jeśli pytasz o jakiś program to podawaj jego nazwę i wersję.

Druga sprawa: PS2 nie posiada żadnego systemu operacyjnego, który rezydowałby gdzieś tam w pamięci razem z grami i zapewniał mu obsługę np. USB. Stąd każdy program, który chce używać USB musi zostać wyposażony w "sterowniki". A te są różne różniste i to że SMS poprawnie obsługuje Twój dysk, nie oznacza, że taki staroć jak USBA też będzie. Dzieli je przepaść.

Nie ma czegoś takiego jak instalory oprogramowania na PS2, poza instalatorem FMCB i paroma programami, które mają zaimplementowany jakiś język skryptowy (Ripper Navigator, BBManager, Radshell), ale te są niewygodne i wymagają wiedzy od użytkownika aby je uyprzednio przygotować. Wszystkie programy na PS2 są portablowe i wystarczy je wrzucić w dowolne miejsce i uruchomić w dowolny sposób. Najlepszy moim zdaniem manager plików to uLE i tym się posługuj w zarządzaniu swoimi danymi.


BTW: Kupiłeś FMCB, czyli sprzedający złamał licencję sprzedając Ci go odpłatnie (powyżej kosztów karty pamięci), a Ty kupując tą kartę z wgranym FMCB napędzasz takim ****** biznes. Uświadamiam. Tak się akurat zdarzyło, że trafiłeś na autora projektu GUI instalora FMCB. ;]

- - -

Poczytaj sobie:

podstawowe informacje o konsoli:
http://konsole.cdrin.../PS2generalfaq/

Na przyszłość:
http://konsole.cdrin...FreeMCBoot-ESR/

zrób sobie obraz karty pamięci:
http://konsole.cdrin...rd-annihilator/

Edytowanie przez # BERION #, 05 marzec 2012 - 00:10 .


#5 eggsample

eggsample
  • Użytkownicy
  • 421 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Szczecin
  • Interests:internets

Wysłany 05 marzec 2012 - 08:09

Skoro widzisz różne opcje w menu konsoli to znaczy że FMCB jest zainstalowany poprawnie.
Ja używam 'OPL 0.8' a obrazy ISO albo bezpośrednio z oryginalnej płyty przerabiam programem 'USBextreme' na pliki 'ul'. Wybieram dysk C, na niego następuje zrzut z ISO. Po zakończeniu przegrywam pliki 'ul' i plik 'cfg' na root pendrive.

Edytowanie przez eggsample, 05 marzec 2012 - 08:24 .


#6 Przem_as

Przem_as
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 17 marzec 2012 - 18:12

Witam Serdecznie po raz Kolejny ;)

Dzięki BERION za wstawkę linków i Pomoc. Koledze niżej Również! :) Pomogło, pobrałem paczkę (Elf-pack) przez Ciebie wrzuconą i rozwiązałem Wszyskie problemy :) Ale do połowy musiałem dojść SAM! :victory: Podtawowym Moim błędem był Format Zewnętrzengo dysku! USBExteme`em jakoś to akurat zrobiłem, a Reszta to Betka! Co To Dla mnie! :hahaha:

Ale mam Jeszcze Pytanko, na którę Nie znam odpowiedzi, To może BERION WIELKI będzie znał odpowiedź! ;) ..i znawców Tematu Też bym prosił :)

A mianowicie..

Dlaczego w czymś Takim jak SING STAR, nie działa konwerter USB pod Mica, czy jest to spowodowane tym,że to karaoke idzie z Dysku na drugim porcie USB?? Jest na To rada??

P.S - Jescze jedno.. Czy do niektórych gier, trzeba i tak ładować obraz, wraz z załadowaną na Dysk zewnętrzny?? (Cały czas mowa o graniu z USB) gdzieś kiedyś podejrzałem na You Tube,że u kogoś do Gier jest folder nazwany DVD, gdzie były obrazy gier.. Nie mylę się??

Edytowanie przez Przem_as, 17 marzec 2012 - 19:13 .


#7 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 19 marzec 2012 - 22:24

Zobacz postPrzem_as, o 17 marzec 2012 - 18:12 , napisał:

Ale do połowy musiałem dojść SAM!

Zuch. ;)

Cytuj

Ale mam Jeszcze Pytanko, na którę Nie znam odpowiedzi, To może BERION WIELKI będzie znał odpowiedź! ;) ..i znawców Tematu Też bym prosił :)

Zapytałbym BERIONA MNIEJSZEGO, ale chyba też nie będzie wiedział. Co innego znawcy Tematu. ;]

Cytuj

Dlaczego w czymś Takim jak SING STAR, nie działa konwerter USB pod Mica, czy jest to spowodowane tym,że to karaoke idzie z Dysku na drugim porcie USB?? Jest na To rada??

Ja nie wiem, być może tak jest. Być może jest to jakiś konflikt z "homebrew-owymi" USBD.IRX/USBHFSD.IRX.

Cytuj

Czy do niektórych gier, trzeba i tak ładować obraz, wraz z załadowaną na Dysk zewnętrzny?? (Cały czas mowa o graniu z USB) gdzieś kiedyś podejrzałem na You Tube,że u kogoś do Gier jest folder nazwany DVD, gdzie były obrazy gier.. Nie mylę się??

Nie potrafię zdekodować tego zdania. po Polsku prosimy. :P

Edytowanie przez # BERION #, 19 marzec 2012 - 22:25 .


#8 eggsample

eggsample
  • Użytkownicy
  • 421 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Szczecin
  • Interests:internets

Wysłany 20 marzec 2012 - 01:17

Zamień dysk z mikrofonem i zobacz czy to coś pomoże. Nie sądzę. Ficzety typu mikrofon czy kamera nie działają na OPL. Nie wiem jak ma się to w ESR.

#9 Ususar

Ususar
  • Nowy
  • 1 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 17 marzec 2020 - 10:00

https://zibru.com/pl/sztyblety-124




1 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 1 gości, 0 anonimowy(ch)