Skocz do zawartości


[Tutorial] Patchowanie numeru DNAS


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
124 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 02 styczeń 2006 - 18:22

To mój pierwszy tutorial i myśle że jest troche słaby. Ale zawsze coś :P
Granie po sieci na PS2
1. No oczywiście na PS2 można grać przez sieć. Ja grałem np. w NFSU 2. Ale teoretycznie gramy tylko na orginałach.
2. DNAS(Dynamic Network Authentication System) - system opracowany przez SCEI, który uniemożliwia granie online na piratach.
Numer DNAS składa się z kodu szesnastkowego (przedział cyfr 0-9 oraz liter A-F) np. A3 BF 45 EE 66
Pierwsze 2 pola (w przykładzie A3 BF), a w nielicznych przypadkach 3 są zmienne dla danego tytułu gry,
gdyż identyfikują coś w rodzaju ID gracza. Jeśli chodzi o pozostałe pozycje to identyfikują one grę (tytuł, rozmiar i nazwa pliku wykonywalnego, system PAL/NTSC, itp) i są niezmienne dla danego wydania gry.
3. Gdy skopiujemy grę, nie zachowamy oryginalnego numeru DNAS i co za tym idzie nie pogramy przez sieć.
Jak to obejść?
Trzeba znać oryginalny ID gry. Gry PAL Gry NTSC Można też użyć programu Disc ID Utility, program jest na sksapps i ps2nfo.
Ale nie pogramy chyba na grach NTSC, bo system rozpoznaje region gry i region, z którego się łączymy. Jakoś tak
1. Żeby zmienić numer DNAS gry, należy zgrać jej obraz na kompa i użyć programu WinDIP
2. Uruchamiamy WinDIP'a. Klikamy "Select Image File" i wybieramy obraz z grą.
3. Potem wybieramy "Scan File". Program skanuje plik.
4. Teraz "Verify Version" i podajemy numer DNAS.
5. Klikamy "Patch" Program patchuje obraz.
6. Nagrywamy gotowy obraz na płytę.

Gramy na Swap Magic'u, ponieważ DNAS go przepuszcza. Na chipie nie pogramy, bo DNAS bo nie przepuści ;)
W najgorszym wypadku może się skończyć banem.
Ale starsze gr, np. SOCOM nie obsługują DNAS. DNAS też nie rozpoznaje starszych chipów, np. Rippera 1.
A co do Swap Magic, wszystko jest TU. Polecam też odwiedzić TEN temat ;)

Pozdro, Arni

#2 tomekniec

tomekniec
  • Nowy
  • 12 Postów:

Wysłany 16 styczeń 2006 - 20:32

a co jak nie mam orginalnej gry i jej ID??

#3 PS2Gamer

PS2Gamer
  • Użytkownicy
  • 545 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wolne Miasto Gdańsk

Wysłany 16 styczeń 2006 - 20:36

tomekniec napisał:

a co jak nie mam orginalnej gry i jej ID??
To masz pecha :P
A tak na serio to w sieci sa gszies stronki z ID DNAS ale nie polecam bo troche ludu z nick korzysta i sony moze je zbanowac jak za duzo ludzi ma takie same :(
<a href="http://www.konsola.pl/forum/viewtopic.php?t=5207" target="_blank"><img src="http://img349.imageshack.us/img349/2121/lechiapanoramaprojekt3vc.gif" border="0" class="linked-image" /></a>
PSX|PS2|PS3|PSP|DC|NES|N64|GB|GBC|GBA|

#4 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 16 styczeń 2006 - 20:36

tomekniec napisał:

a co jak nie mam orginalnej gry i jej ID??
Napisałem, że są: Gry PAL Gry NTSC

#5 tomekniec

tomekniec
  • Nowy
  • 12 Postów:

Wysłany 16 styczeń 2006 - 20:38

ale mi chodzi o te pierwsze cyferki xx xx bo te dalej mam a xx xx nie moge wpisac

#6 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 16 styczeń 2006 - 21:34

Chyba wpisać dowolny, żeby sony przypadkiem go nie zbanowało [?]
Bo Sony banuje niektóre numery często używane ;)

#7 PS2Gamer

PS2Gamer
  • Użytkownicy
  • 545 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wolne Miasto Gdańsk

Wysłany 16 styczeń 2006 - 21:43

tomekniec napisał:

ale mi chodzi o te pierwsze cyferki xx xx bo te dalej mam a xx xx nie moge wpisac
Te pierwsze cyferki sie nie zmieniaja bo sa zalezne od kraju w jakim wyszla ta gra (np. gra XYZ ma w niemczech 2305XXXXXX a u ruskow 2704XXXXXX)
<a href="http://www.konsola.pl/forum/viewtopic.php?t=5207" target="_blank"><img src="http://img349.imageshack.us/img349/2121/lechiapanoramaprojekt3vc.gif" border="0" class="linked-image" /></a>
PSX|PS2|PS3|PSP|DC|NES|N64|GB|GBC|GBA|

#8 tomekniec

tomekniec
  • Nowy
  • 12 Postów:

Wysłany 17 styczeń 2006 - 14:19

a jakie cyferki sa na italian :o

#9 Masteradam

Masteradam
  • Użytkownicy
  • 68 Postów:
  • Location:Łódź

Wysłany 26 styczeń 2006 - 12:58

A czy to patchowanie nie spowoduje że SONY zbanuje konsole?? Bo bym chętnie pokombinował ale sie boje że mi konsolke zbanują.

#10 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 26 styczeń 2006 - 13:17

Masteradam napisał:

A czy to patchowanie nie spowoduje że SONY zbanuje konsole?? Bo bym chętnie pokombinował ale sie boje że mi konsolke zbanują.
Sony chyba nie banuje tak jak np. Xbox. Ale moge sie mylić. W każdym bądź razie jak dobrze spatchujesz to nic sie złego nie stanie :P

#11 PS2Gamer

PS2Gamer
  • Użytkownicy
  • 545 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wolne Miasto Gdańsk

Wysłany 26 styczeń 2006 - 16:48

Masteradam napisał:

A czy to patchowanie nie spowoduje że SONY zbanuje konsole?? Bo bym chętnie pokombinował ale sie boje że mi konsolke zbanują.
Jak bedzie za duzo takich samych ID to Sony zbanuje ci konsole i tyle se pograsz (dlatego najlepiej se wygenerowac wlasne ID)
<a href="http://www.konsola.pl/forum/viewtopic.php?t=5207" target="_blank"><img src="http://img349.imageshack.us/img349/2121/lechiapanoramaprojekt3vc.gif" border="0" class="linked-image" /></a>
PSX|PS2|PS3|PSP|DC|NES|N64|GB|GBC|GBA|

#12 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 26 styczeń 2006 - 16:58

PS2Gamer napisał:

Jak bedzie za duzo takich samych ID to Sony zbanuje ci konsole i tyle se pograsz (dlatego najlepiej se wygenerowac wlasne ID)
Własne? Przecież trzeba używać tych specjalnych dla każdej płyty ;)

#13 PS2Gamer

PS2Gamer
  • Użytkownicy
  • 545 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wolne Miasto Gdańsk

Wysłany 26 styczeń 2006 - 17:44

Mozesz se porzyczyc gdziej oryginalna gre i bedziesz mial wlasny Id kture na pewno nie zostanie zbanowane
<a href="http://www.konsola.pl/forum/viewtopic.php?t=5207" target="_blank"><img src="http://img349.imageshack.us/img349/2121/lechiapanoramaprojekt3vc.gif" border="0" class="linked-image" /></a>
PSX|PS2|PS3|PSP|DC|NES|N64|GB|GBC|GBA|

#14 lato

lato
  • Użytkownicy
  • 596 Postów:
  • Location:OStrowiec ŚW.

Wysłany 28 styczeń 2006 - 00:13

ale jak zabanuje konsole że wogule na multi i na singlu nei moge grać czy co??

#15 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 28 styczeń 2006 - 00:17

lato napisał:

ale jak zabanuje konsole że wogule na multi i na singlu nei moge grać czy co??
Na multiplayerze przez neta. W taki single player normalnie grasz.

#16 szpereks

szpereks
  • Nowy
  • 47 Postów:

Wysłany 19 luty 2006 - 13:33

mam pytanie chce spachowac gre Burnout: Revenge i nie wiem co mam wpisc w pierwsze cztery miejsca xx xx bo kolejne 6 mam ale nie wiem skad mam wzaiasc te pierwsze cztery pils pomocy

#17 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 19 luty 2006 - 13:46

Wpisujesz dowolne.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#18 szpereks

szpereks
  • Nowy
  • 47 Postów:

Wysłany 19 luty 2006 - 14:18

czyli obojętnie jakie liczby ?? ale jezce jedno :P same liczby czy tez same literki albo i jedno i drugie dzieks pozdro

#19 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 19 luty 2006 - 14:22

Dowolne od 00 00 do FF FF (np. F5 0D).
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#20 szpereks

szpereks
  • Nowy
  • 47 Postów:

Wysłany 19 luty 2006 - 15:39

nio i klapa nie dziala :/ wpisalem 31 07 01 40 FC i klapa a moze mam jakas inna wersje gry i te 6 cyferek nie pasuje < sciagnelem je z http://dnas-pal.stoleyour.net/ > sprawdze jeszcze na wersje NTSC :/

#21 mr_roba

mr_roba
  • Nowy
  • 3 Postów:

Wysłany 20 luty 2006 - 18:10

Cześć wszystkim. Osobiście od prawie roku gram na spatchowanych grach on-line i jak na razie nie zostalem zbanowany, a jest już tego trochę gier. Recepta jest prosta. Wybierasz sobie jakieś najdziwniejsze twoim zdaniem 2 pary liczb w kodzie szesnastkowym i jeśli działają to stosujesz do wszystich gier. Ja zobie wybrałem takie dwie pary i wrzucam je do wszystkich i gier i działają jak należy. Po drugie nikomu nie mówie jakie to są liczby. Jeśli jakiś znajomy mnie poprosi o spatchowanie to robię to zawsze innym kodem.
Co do różnych wersji językowych danej gry tak jak np. Burnaout Revenge, który wyszedł w kilku wersjach językowych osobno to rzeczywiście każda ma inny ID. Jednakże wpisanie ID z gry angielskojęzycznej do wersji np. hiszpańskiej nie spowoduje bana, lecz po prostu gra nie przejdzie weryfikacji. Sprawdziłem to na własnej skórze, gdyż miałem to tej gdy chyba 4 lub 5 kodów.
Oczywiście nie pogramy on-line w gry NTSC. Niby można w starszych wersjach kosoli zmienić ID (żeby podczas weryfikacji serwer DNAS myślał, że mamy konsolę NTSC) jednakze takich zabaw nie polecam bo możemy sobie nie pograć on-line wcale. Więc czasami warto poczekać dłużej na wersję PAL.

#22 Walek

Walek
  • Nowy
  • 136 Postów:
  • Location:Gorzów Wlkp.
  • Interests:gry, koszykówka, narty, taniec

Wysłany 24 luty 2006 - 12:27

A jak Z graniem z HDD tez mozna grac online?? Pisalisie tylko o swapie.

#23 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 24 luty 2006 - 12:51

Walek napisał:

A jak Z graniem z HDD tez mozna grac online?? Pisalisie tylko o swapie.
Nie da się, za wyjątkie gier które nie posiadają DNA$.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#24 lato

lato
  • Użytkownicy
  • 596 Postów:
  • Location:OStrowiec ŚW.

Wysłany 24 luty 2006 - 16:20

Więc tak Disc ID Utility widze że ten program jest do konsoli ale nie ma jak go wsadzić bo nie mam swpaa cd wiec jak inaczej moge poznać dnas orginała??

#25 olwek

olwek
  • Użytkownicy
  • 153 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:ść cie znam
  • Interests:PS2, PC

Wysłany 24 luty 2006 - 19:53

a jesli mam rodzine w usa i mialbym gierke pla spatchowanom ze smiga to jak oni beda miec orgilala NTSC to bede mogl z nimi pograc??
Prosimy o większą sygnaturkę Oo - Isao... :/

#26 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 24 luty 2006 - 20:36

emcepl napisał:

Walek napisał:

A jak Z graniem z HDD tez mozna grac online?? Pisalisie tylko o swapie.
Nie da się, za wyjątkie gier które nie posiadają DNA$.

a mozesz podac namiary na liste tych gier ?!
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#27 olwek

olwek
  • Użytkownicy
  • 153 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:ść cie znam
  • Interests:PS2, PC

Wysłany 24 luty 2006 - 21:19

ze jak??
Prosimy o większą sygnaturkę Oo - Isao... :/

#28 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 24 luty 2006 - 21:24

gore napisał:

a mozesz podac namiary na liste tych gier ?!
Siur (choć nie jestem pewien czy to wszystkie):
Amplitude
ATV Offroad Fury 2
Auto Modellista
Chessmaster
ESPN Basketball
ESPN College Hoops
ESPN NFL Football
ESPN NHL Hockey
Frequency
Madden NFL 2003
Midnight Club II
My Street
NBA 2k2
NBA Live 2003
NCAA Basketball 2k3
NFL 2k3
NFL Gameday 2003
NFL Blitz Pro
Risk: The Game of Global Domination
SOCOM: U.S. Navy SEALs
Tony Hawk's Pro Skater 3
Tony Hawk's Pro Skater 4
Tribes: Aerial Assault
Twisted Metal Black: Online
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#29 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 25 luty 2006 - 01:15

czyli rozumiem ze w te gry mozna na chipach grac?
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#30 Jacek

Jacek
  • Użytkownicy
  • 215 Postów:
  • Location:Strzelin
  • Interests:RPG

Wysłany 25 luty 2006 - 19:34

Szkoda że żadnej z nich nie mam hłe hłe...




0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)