Skocz do zawartości


Dysk twardy w konsoli PS2


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
155 odpowiedzi w tym temacie

#31 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 16 czerwiec 2006 - 19:05

Q@sor napisał:

Exploit jest po angielsku niestety, nie prościej odpowiedzieć TAK bądź NIE ? :)

Prościej, ale nie powiem NIE, bo jednak jest możliwość. Co z tego że po angielsku? Na forum jest opis po polsku |:(

#32 jugol

jugol
  • Nowy
  • 1 Postów:

Wysłany 25 sierpień 2006 - 11:49

Witam,
Mam PS2 kupiona w USA, doskwiera mi NTSC, wiec chcialem do sonki wlozyc hdd.

O dysk nie pytam bo wszystko juz wiem i mam zakupione. NA tak samo, formatowanie to luz.

Chodzi mi o rady kogos kto mial taka sytuacje jak ja i zna sie na tyle aby mi powiedziec krok po kroku jak postepowac z taka sonka(nieprzerobiona), aby sciagac gry w NTSC z netu i ladowac na hdd.

dzieki z gory

Freak

#33 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 25 sierpień 2006 - 12:05

najprosciej kup sobie swapa NTSC, i z niego uruchamiaj hdloader. wtedy bedziesz mogl grac w gry NTSC i PAL, no i oczywiscie nie bedziesz sie musisz bawic z klapka

#34 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 25 sierpień 2006 - 14:19

@jugol - zawsze możesz zrobić exploita, jeśli znasz kogoś z przerobioną konsolą. Chociaż może być problem z NTSC-owym trigger diskiem.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#35 rui

rui
  • Nowy
  • 21 Postów:

Wysłany 31 sierpień 2006 - 00:11

Osobiśćie zrobiłem u siebie exploita na nieprzerobionej konsoli, zakupiłem dobry kabel RGB (za 11zł z alledrogo) i nie mam zadnego problemu z NTSC :)

#36 BrinX

BrinX
  • Nowy
  • 66 Postów:

Wysłany 06 wrzesień 2006 - 21:48

a czy da rade podzielic dysk na 2 partycje np jedna do ps2 z grami a druga np. na filmy i pod pecetem widziec jako dysk siecieowy ? albo na 1 trzymac wszystko ale tak zeby grac sobie w gry na ps2 i miec mozliwosc sciagniecia sobie filmu na pc i ogladania ?

#37 isao

isao

    'fall in luv'

  • Moderatorzy
  • 5128 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań
  • Interests:A tak, tak.

Wysłany 06 wrzesień 2006 - 23:56

Tak da radę jest do tego odpowiedni tool wystarczy troszkę poszukać i można nieco o nim znaleźć na forum zwał się bodajże DMS Format Tool...
Dodaj obrazek

#38 BrinX

BrinX
  • Nowy
  • 66 Postów:

Wysłany 07 wrzesień 2006 - 09:17

dzieki zatem poszukam :)

#39 BrinX

BrinX
  • Nowy
  • 66 Postów:

Wysłany 07 wrzesień 2006 - 17:25

hmmmm i w sumie nie znalazlem odp bo chodzi mi o to czy jak wrzuce do konsoli dysk np. 320 GB i zrobie sobie partycje np. 3x100GB to czy moze byc tak ze np. na 1 bede mial same gry a na 2 pzoostalych filmy itp. i wtedy bedzie to cos jak dysk sieciowy czyli bede sobie mogl wejsc na niego normalnie w kompie i np. na kompie obejrzec sobie film albo np. bede mogl sobie bezposrednio zapisywac na nim dane jak na zwyklym dysku sieciowym a jak odpale sobie ps2 to wtedy bede mogl sobie np. na nim grac itp.

#40 Viper113

Viper113
  • Użytkownicy
  • 113 Postów:

Wysłany 07 wrzesień 2006 - 20:06

Powiem Ci tylko tyle że partycji na gry nie musisz robić, bo HDL dla każdej gry tworzy osobną pseudopartycję ;)

#41 BrinX

BrinX
  • Nowy
  • 66 Postów:

Wysłany 07 wrzesień 2006 - 20:09

no ok a mozna uzywac go jako dysku sieciowego ?

#42 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 07 wrzesień 2006 - 21:09

BrinX napisał:

no ok a mozna uzywac go jako dysku sieciowego ?
mozna przesylac pliki z pc na ps2 i odwrotnie.

#43 BrinX

BrinX
  • Nowy
  • 66 Postów:

Wysłany 07 wrzesień 2006 - 21:53

a jest mozliwosc zeby majac cos na hdd w ps2 odpalic na pc bez kopiowania ? a i drugie pytanko jak wrzuce dysk 320 GB do ps2 to co bedzie bo ponoc max co wykryje to 137 GB a co z reszta ..........

#44 marcinps2

marcinps2
  • the bananowicze
  • 3967 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 09 wrzesień 2006 - 18:26

BrinX napisał:

a jest mozliwosc zeby majac cos na hdd w ps2 odpalic na pc bez kopiowania ? a i drugie pytanko jak wrzuce dysk 320 GB do ps2 to co bedzie bo ponoc max co wykryje to 137 GB a co z reszta ..........

Ja mam 300GB w PS2 i widzi całe 300GB :)
Jestem niedoklepanym zakutym łbem, dlatego pousuwałem sobie posty!

#45 d3n13d

d3n13d
  • Nowy
  • 8 Postów:

Wysłany 27 wrzesień 2006 - 20:14

Witam !
To mój pierwszy konkretny post na tym forum, więc na początku chciałbym się przywitać :)

Od niedawna jestem posiadaczem ps2 (sph-30003) jest ona bez przeróbki i pomimo swojego wieku wszystko pięknie czyta. Przeczytałem już chyba wszystkie tematy na forum dotyczące NA, jednak nadal mam małe wątpliwości i pytania.

1. Czy koniecznie muszę kupować grę na psx i używać jej jako trigger disc'a
Chciałbym maksymalnie obciąć koszta tego zabiegu i kupić tylko swap magica (wersje na cd za około 20 zł) i przy jego pomocy odpalać hdloadera zgranego przy pomocy exploita na memorke.

2. Czy w jakiś sposób można zgrać hdloadera na pamięć flash podłączoną pod konsole i startować z niej hdloadera zamiast z karty pamięci ?

3. Czy można odczytywać filmy z dysku (np. divix) wydaje mi się że w którymś z postów napisane było o programie który pozwala na taką operacje ale nie jestem pewnien.

4. Który z programów do obsługi gier odpalanych z dysku jest najlepszy wg. was ? (chciałbym aby gry były na dysku jako obrazy i nie było problemów z kompatybilnością)

Prosił bym o odpowiedz na moje pytanie, a jeśli temat kiedyś był już opisywany to podanie linku ( nie jestem leniwy, naprawde przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na ww. pytania)

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

#46 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 27 wrzesień 2006 - 23:33

1. sam swapmagic wystarczy, dzieki exploitowi nie musialbys miec nawet swapa ;) (tzn. wtedy swap potrzebny jest na czas instalacji, wiec wystarczy go pozyczyc). dzieki swap magic mozesz odpalac dowolny homebrew, a wiec takze i hdloadera bez zadnych dodatkow.
2. jest to mozliwe. najlepiej nagrac na pendrive launchelf i hdloadera w sposob opisany tutaj http://www.konsola.p...pic.php?p=69180 (punkt 6sty), pozniej przenosisz caly katalog SWAPMAGIC na memorke i mozesz odpalac z niej. uzycie na stale pendrive'a jest niepotrzebne.
3. sms - reszta na forum :)
4. hdloader - reszta na forum :)
troche zle szukales :P ale sie nie dziwie, nie znajac forum ciezko cos znalezc. polecam czerwony link u gory :)

#47 juras

juras
  • Nowy
  • 10 Postów:
  • Location:Legnica

Wysłany 22 październik 2006 - 14:05

Mam takie pytanie.

Mam konsole przerobioną ripperem 3.41. To czy wystarczy jak zakupie Network adapter i dysk to będzie działało jak załaduje jakiś programik na memorke? Nie potrebuje HD Loadera?

#48 Kropek

Kropek
  • GoodFellas
  • 1086 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Z nienacka

Wysłany 22 październik 2006 - 14:16

Ymm, tym programikiem na memorce musi być własnie HD loader :] I możesz się cieszyć grą bez męczenia laserka :D
X360 Opus, PSP, N-Gage grubcio, PC.

#49 juras

juras
  • Nowy
  • 10 Postów:
  • Location:Legnica

Wysłany 22 październik 2006 - 14:18

Ale to ma być ten HD Loader - nie che mi się go kupować dodatkowo, czy chodzi Ci o jakiś program od Rippera, który się nagrywa na cd alcoholem i się go instaulje do memorki?

#50 Kropek

Kropek
  • GoodFellas
  • 1086 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Z nienacka

Wysłany 22 październik 2006 - 14:33

juras napisał:

Ale to ma być ten HD Loader - nie che mi się go kupować dodatkowo, czy chodzi Ci o jakiś program od Rippera, który się nagrywa na cd alcoholem i się go instaulje do memorki?
Nie, nie, nie. Żeby coś uruchomić z HDD to potrzebujesz HD Loadera albo HD Advance, ew. Free HD Loader ;] Któryś z tych programów ładujesz na memorkę i voila- możesz grać z dysku bez potrzeby wkładania płytki.
X360 Opus, PSP, N-Gage grubcio, PC.

#51 hateRox

hateRox
  • GoodFellas
  • 3422 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Pyrlandia
  • Interests:Wodka, papierosy i sport!

Wysłany 09 listopad 2006 - 12:30

mam takie pytania:
mam dysk 160gb, czy to norma ze HDLoader 0.8a widzi tylko 149gb? wiem, ze moze troche "ucinac", ale zeby cale 10gb :/

czy foldery (partycje) podpisane jako __common, _net itp. mozna bezkarnie wykorzystac do wlasnych celow, np do przechowywania save'ów?? :P

skonfigurowalem ps2 i HDL Dump. na ps2 mam ipconfig.dat i hdldump_server _costam.elf. wlaczam hdldump_server na konsoli i w pc (polaczone sa przez scrossowany rj45), HDL dump na pc tez jest nakierowany na adres ip ten co jest w ipconfig.dat na pleyaku. W momencie kiedy chce skopiowac gre na hdd po jakiejs minucie od zalaczenia wyskakuje blad: unknown error :/ Nie wiem co jest zle. plis help!!
Dodaj obrazek

#52 isao

isao

    'fall in luv'

  • Moderatorzy
  • 5128 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań
  • Interests:A tak, tak.

Wysłany 09 listopad 2006 - 13:21

hateRox napisał:

mam takie pytania:
mam dysk 160gb, czy to norma ze HDLoader 0.8a widzi tylko 149gb? wiem, ze moze troche "ucinac", ale zeby cale 10gb :/
A po podłączeniu tego HDD na PC to myślisz, że ile ci będzie pokazywać :P
Normalna rzecz... im większy dysk tym więcej będzie ci brakować wszystko dlatego że 1GB to 1024MB a nie 1000... :D
(jak ot mi ładnie kiedyś ktoś tłumaczył... xD)
Dodaj obrazek

#53 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 09 listopad 2006 - 13:24

hateRox napisał:

mam takie pytania:
mam dysk 160gb, czy to norma ze HDLoader 0.8a widzi tylko 149gb? wiem, ze moze troche "ucinac", ale zeby cale 10gb :/
Normalka.

Cytuj

czy foldery (partycje) podpisane jako __common, _net itp. mozna bezkarnie wykorzystac do wlasnych celow, np do przechowywania save'ów?? :P
Lepiej w ogóle ich nie tworzyć (formatuj dysk WinHIIPem).

Cytuj

skonfigurowalem ps2 i HDL Dump. na ps2 mam ipconfig.dat i hdldump_server _costam.elf. wlaczam hdldump_server na konsoli i w pc (polaczone sa przez scrossowany rj45), HDL dump na pc tez jest nakierowany na adres ip ten co jest w ipconfig.dat na pleyaku. W momencie kiedy chce skopiowac gre na hdd po jakiejs minucie od zalaczenia wyskakuje blad: unknown error :/ Nie wiem co jest zle. plis help!!
Zobacz czy idzie przez FTP, tzn. czy ustawienia są na pewno w porządku.
Często mam problemy z HDL Dumpem, dlatego polecam FapLINKA i FapServer.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#54 hateRox

hateRox
  • GoodFellas
  • 3422 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Pyrlandia
  • Interests:Wodka, papierosy i sport!

Wysłany 09 listopad 2006 - 13:55

dzieki ludzie za info!! :D

emcepl napisał:

Cytuj

czy foldery (partycje) podpisane jako __common, _net itp. mozna bezkarnie wykorzystac do wlasnych celow, np do przechowywania save'ów?? :P
Lepiej w ogóle ich nie tworzyć (formatuj dysk WinHIIPem).
ale one zostaly utworzone automatycznie. ja nic nie robilem, oprocz formatu hdloaderem. mozna je bez problemu wykorzystac mimo to??

ps. jak ktos ma pod reka to zapodajcie link do pliku spolszczajacego ULE ;)
--------------
ps2. ciekawe jest to, ze wszedzie czytalem ze REZ nie dziala z dysku. a u mnie smiga jak szalony
Dodaj obrazek

#55 yacolek

yacolek
  • Nowy
  • 415 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kolno
  • Interests:Ubogie ^^

Wysłany 09 listopad 2006 - 14:03

Ja mam MAXTOR 160 GB i w HDL rozpoznaje 152 GB ;) mam HDL 0.8a

#56 hateRox

hateRox
  • GoodFellas
  • 3422 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Pyrlandia
  • Interests:Wodka, papierosy i sport!

Wysłany 10 listopad 2006 - 11:23

@emcepl - przez faplink'a dysk działa pięknie, aż pała mięknie :D

dopiero po dlugich probach doszedlem do tego, ze karte sieciowa trzeba nakierowac na ip w ps 8)

btw: na forum przydal by sie tutek a propos konfiguracji kompa i ps2 :twisted: przypuszczam, ze dla wielu ludzi podlaczenie do kompa pees dwojki przez lan to masakra :wink:

pytanie:
czy partycje __common, __net itp. mozna usunac lub korzystac z nich bez zadnych konsekwencji??
Dodaj obrazek

#57 lukar

lukar
  • Nowy
  • 7 Postów:
  • Location:Łomża

Wysłany 13 listopad 2006 - 19:14

Może ktoś wie gdzie można kupić Network Adaptor(poza allegro) ?

#58 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 13 listopad 2006 - 19:22

hateRox napisał:

pytanie:
czy partycje __common, __net itp. mozna usunac lub korzystac z nich bez zadnych konsekwencji??
Jakaś jedna partycja musi zostać. Niestety, w tej chwli nie pamiętam jej nazwy.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#59 kapen

kapen
  • Użytkownicy
  • 233 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Łowicz

Wysłany 30 listopad 2006 - 18:49

A ja mam pytanie troche z innej beczki:
Działa wam Splinter cell duble agent (PAL) przez hd loadera 0.8b (oczywiście z Hdd)? czy zawiesza wam sie przy loading?
PSN ID: zolnierz
24.04.08 REZERWA LATO 07/08
PS3 40 GB, 2x Sixaxis, 4 gry
PSP Slim 4.03-OEe, 4 GB
"PStwo, PSP Fat, PSP Slim, PS2 v9, PS2 v3" sprzedane

#60 hateRox

hateRox
  • GoodFellas
  • 3422 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Pyrlandia
  • Interests:Wodka, papierosy i sport!

Wysłany 01 grudzień 2006 - 13:17

kapen napisał:

A ja mam pytanie troche z innej beczki:
Działa wam Splinter cell duble agent (PAL) przez hd loadera 0.8b (oczywiście z Hdd)? czy zawiesza wam sie przy loading?
u mnie dziala ale nie wiem czy mam pal czy ntsc..
tak dla formalnosci powiem, ze nic nie przestawialem w HDL'u jesli chodzi o opcje uruchamiania gry ;)

EDIT:
zmianilem zdanie.. jednak nie chodzi. wlaczyl sie raz a potem kupa!! ktos pomoze??[/b]
Dodaj obrazek




0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)