Skocz do zawartości


Głośniki do PS3 - pytania.


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
84 odpowiedzi w tym temacie

#61 Walküre

Walküre
  • Konsolinka
  • 822 Postów:
  • Gender:Female

Wysłany 27 styczeń 2009 - 15:56

Tajny, nie jestem ekspertem i mam małe pojęcie o domowym kinie, ale dla mnie zestawy kina domowego są bardziej dla picu niż komfortu dzwięku. Podobno słyną one z tego, że potrafią wydobywać z siebie bardzo dobrze wysokie tony, jednak mało osób zwraca uwagę na to, iż te są bardziej męczące niż zadowalające dla ucha. Z kolei do niższych tonów mają (imo) zbyt małą membranę, aby poczuć je „w brzuchu” (kto kiedykolwiek miał okazję słuchać muzyki na głośnikach koncertowych powinien wiedzieć o co mi chodzi). Jeśli chodzi o odtwarzanie muzyki, to kiedy słyszałam U2 na zestawie kolumn do kina domowego, miałam wrażenie, że wszystko się ze sobą zlewa, przez co utwór był płaski i taki mdły, jakby pozbawiono go dynamiki (dość subiektywne odczucie, ale nie jedna osoba się ze mną zgadzała). Ja szczerze odradzam, dla mnie to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Na koniec dodam jeszcze, że najlepiej pójść do sklepu z dużym wyborem i popatrzeć, posłuchać. Warto jeszcze zastanowić się czy akustyka pomieszczenia nie pogorszy sytuacji (np. pokój jest zbyt mały, fale się odbijają i nachodzą na siebie, blabla, i takie tam ;) ).

#62 tajny

tajny
  • Użytkownicy
  • 638 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 27 styczeń 2009 - 17:42

Też za bardzo się na tym nie znam, ale dźwięk będzie pewnie lepszy niż z głośników telewizyjnych. Odpada jakiś dobry zestaw z amplitunerem z dwóch powodów.
1) Cena.
2) Rozmiar głośników.

Fakt pokój jest mały 3x3,5 i wiadomo, że nie oczekuję po zestawie za 600-700zł cudów dźwiękowych, ale myślę, że jakiś efekt to da.

#63 pawelssj3

pawelssj3
  • Użytkownicy
  • 116 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 27 styczeń 2009 - 20:23

http://www.portone.p..._-65048,18.html ludzie chwalą to kino domowe, a cena ci odpowiada.

#64 tajny

tajny
  • Użytkownicy
  • 638 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 27 styczeń 2009 - 20:49

Też się nad tym zestawem zastanawiałem z tym, że nie wiem czy posiada on wejście optyczne, a to chyba najprostsza droga podłączenia PS3 pod kino domowe.

Edit: Jest wejście, ale pojawił się kolejny problem nie wiem czy tylne głośniki można zawiesic na ścianie. Jutro będę musiał zadzwonic do jednego ze sklepów oferujących ten sprzęt i się dowiedziec.

Edytowanie przez tajny, 27 styczeń 2009 - 21:03 .


#65 pawelssj3

pawelssj3
  • Użytkownicy
  • 116 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 27 styczeń 2009 - 23:01

przecierz zawiesić na ścianie możesz własnoręcznie, czyli samemu zrobić hachyk czy dziurę.

#66 tajny

tajny
  • Użytkownicy
  • 638 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 28 styczeń 2009 - 00:27

No tak, ale jeżeli nie mają takiej możliwości to pewnie na stałe jest przymocowana podstawka do nich więc albo będzie paskudnie wyglądało albo będę musiał zniszczyć głośniki.

#67 szczepan-nol

szczepan-nol
  • Nowy
  • 15 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Grudziądz
  • Interests:komutery, fotografia, terrarystyka(ptaszniki)

Wysłany 05 marzec 2009 - 20:39

siemka a panowie co powiecie o tych glosnikach LOGITECH Z-5500 DD THX 505W +ODPINANE KABLE bo zastanawiam sie nad kupnem wlasnie tych i posiadaja wejscie optyczne dzieki czemu mozna podlaczyc pod PS3 no i oczywiscie bede mogl rowniez podlaczytc pod tv SONY BRAVIA II : :P
SzCzEpAn

#68 Angel2

Angel2
  • the bananowicze
  • 12 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Leamington Spa

Wysłany 07 marzec 2009 - 19:59

A ja mam takie pytanie

Posiadam PS3 60GB i TV LCD SONY KDL-32E4020 FullHD i chciałbym podłączyć głośniki do tego zestawu albo przez konsole albo przez TV. Kabel optyczny już kupiłem proszę mi powiedzieć, czy tylko ten zestaw głośników da się podłączyć jakim jest LOGITECH Z-5500 ?. Po prostu szukam jakiegoś zestawu 2:1 a nie 5:1.

A więc czy ktoś się orientuje czy jest jakiś zestaw Logitecha lub Creativa 2:1, które posiada wyjście optyczne takie jak Z-5500?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedz

Angel2

#69 gryzzli

gryzzli

    Szkoła to ZŁO

  • GoodFellas
  • 5527 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kraków
  • Interests:Konsole, komputery, ogolnie sprzet, telefony komorkowe noi oczywiscie gry

Wysłany 07 marzec 2009 - 20:07

Z 5500 jest to chyba najlepszy zestaw 5.1 jeżeli chodzi o zestawy komputerowe 5.1. Dzięki dekoderowi DTS/DD i zastosowaniu w nich zarówno caxa jak i wejscia optycznego można spokojnie używać ich do kina domowego czy też właśnie konsol.

Creative ma taki dekoder specjalny do którego można podpiąć praktycznie każdy zestaw komputerowy chyba max 5.1 który przetwarza DD i DTS ale jest on bardzo drogi i nie opłaca się go kupować.

Wszystko to o czym napisałem można wyczytać w specyfikacji Z 5500

Edytowanie przez gryzzli, 07 marzec 2009 - 20:08 .

Dodaj obrazek


#70 Angel2

Angel2
  • the bananowicze
  • 12 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Leamington Spa

Wysłany 07 marzec 2009 - 20:45

Interesuje mnie zestaw 2:1 z wyjściem optycznym jest taki ?. Po co mi piszesz o Z 5500 mam ten zestaw tyko jest w drugim pokoju robi za kino. PS3 mam w mniejszym pokoju i 5:1 - Z 5500 się do niego nie nadają. Szukam 2:1 z wyjściem optycznym a nie za pomocą dekodera !!!.

PS: Chyba tylko te glośniki da się podlączyć pod PS3 - Logic3 PS3 SoundStation 3 szkoda, że nie mają subwoofera osobno do dupy mogli by jakieś zrobić 2:1 z wyjściem optycznym !!!

#71 gryzzli

gryzzli

    Szkoła to ZŁO

  • GoodFellas
  • 5527 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kraków
  • Interests:Konsole, komputery, ogolnie sprzet, telefony komorkowe noi oczywiscie gry

Wysłany 07 marzec 2009 - 21:36

Kolega wcześniej pytał o Z 5500.

Zastanów się po jaką cholerę stosować zestaw 2.1 z optykiem skoro takim przewodem przesyła się sygnał DTS, DD, PL. Zestaw 2.1 nie daje przecież efektu przestrzennego(nie mówię tu o jakiś emulacjach itd.) a do tego stosuje się optyka czy coaxa.

Jeżeli koniecznie chcesz 2.1 to musiałbyś zastosować przejściówkę z czinchów na jacka i już tylko nie wiem czy wtedy sub będzie działał czy będzie tylko stereo.

Edytowanie przez gryzzli, 07 marzec 2009 - 21:39 .

Dodaj obrazek


#72 Paster03

Paster03
  • Nowy
  • 2 Postów:

Wysłany 16 marzec 2009 - 21:28

Kupuję PS3 i mam zamiar podłączyc je pod monitor od komputera, przed włączeniem kompa można wybrać, z którego wejścia ma brać sygnał więc z tym nie będzie problemów. Monitor LG FLATRON W2452V, panorama 24", FullHD, złącze HDMI posiada. Także monitor konsoli chyba przypasuje, nie?
Myślę za to nad głośnikami. Mam zestaw 5.1 (Logitech X-530) i wszystkie kable od satelit ida do sub'a, a od niego 3 wtyki do kompa (na przednie, tylne i głośnik centralny). Da się pod to jakos podpiąc konsolę?
Znaczy tak, dać to na pewno da radę tylko chcę miec te głośniki jednocześnie wpięte i w kompa i w konsolę żeby w kółko nie nurkowac pod biurko i przełączać jakieś kable.

#73 gryzzli

gryzzli

    Szkoła to ZŁO

  • GoodFellas
  • 5527 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kraków
  • Interests:Konsole, komputery, ogolnie sprzet, telefony komorkowe noi oczywiscie gry

Wysłany 16 marzec 2009 - 21:35

Podpiąć możesz tylko pytanie jest co chcesz w ten sposób osiągnąć bo jeżeli dźwięk przestrzenny to nie bardzo, oczywiście możesz wprowadzić dźwięk do komputera po czym uzyskać go na tym zestawie 5.1 ale będziesz miał tylko stereo oraz aby korzystać z dźwięku będziesz musiał mieć włączony PC nie lepiej po prostu podpiąć słuchawki?

Dodaj obrazek


#74 Paster03

Paster03
  • Nowy
  • 2 Postów:

Wysłany 16 marzec 2009 - 21:45

Czyli krótko mówiąc moge mieć:
-na obecnym zestawie 5.1 dzwięk stereo i to przy włączonym kompie
-granie na słuchawkach
-kupić głośniki specjalnie dla PS3?

#75 PawelR

PawelR
  • Nowy
  • 1 Postów:

Wysłany 25 styczeń 2010 - 17:11

Chcialbym podlaczyc glosniki logitech s220 2.1 do ps3 czy jest taka mozliwosc?Jezeli tak to jak to zrobic?Ps3 mam podlaczone przez hdmi.Takie posiadam kable:
http://img687.images...19/img2537k.jpg
Podlaczylem do wejscia sluchawkowego ale glosniki strasznie cicho graja juz lepiej graja te w telewizorze.Teraz podlaczylem te glosniki do mp3 i graja 3 razy glosniej.Czy mozna popraiwc jakos glosnosc poprzez jakas przejsciowke czy nie?

#76 gryzzli

gryzzli

    Szkoła to ZŁO

  • GoodFellas
  • 5527 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Kraków
  • Interests:Konsole, komputery, ogolnie sprzet, telefony komorkowe noi oczywiscie gry

Wysłany 25 styczeń 2010 - 17:18

A może wystarczy pogłośnić TV?

Możesz podpiąć kabel AV kupić przejściówkę z czinczów na jacka i tyle ale czy ma to jakiś sens to nie wiem już chyba lepiej z tego tv słuchać.

Dodaj obrazek


#77 MessiahFCB

MessiahFCB
  • Nowy
  • 9 Postów:

Wysłany 16 lipiec 2010 - 17:01

Panowie pomozcie.Widze ze pytania byly prawie identyczne ale i tak nic nie czaje.
Własnie wrocilem z Saturna z PS3 lecz zapomnialem o jednym glupim fakcie...

kabel z wejsciem AV MULTI OUT jaki dostalem w zestawie konczy sie tak : Mój link

i jak to ma działać co ja moge zrobic... zeby miec jakis dzwiek chociaz na 3(prawy,lewy,center) lub 2(prawy lewy) na takich glosnikach z takim wejsciem : Mój link

i takim wejsciem na sluchawki ewentualne : Mój link

Błagam wrecz o pomoc bo jestem w desperacji bo nie mam tyle juz kasy by leciec po nowe glosniki. Wiec moze jakas przejsciowka ? kable? Dzieki z gory za pomoc

Edytowanie przez MessiahFCB, 16 lipiec 2010 - 17:02 .


#78 Gorgonek

Gorgonek

    Sod Off Baldrick

  • Użytkownicy
  • 7041 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tutaj

Wysłany 16 lipiec 2010 - 17:15

To nie kabel HDMI tylko złącze RCA kabla composite video [słaba jakość]. Tutaj masz kabel HDMI http://technoblogue..../cable-hdmi.jpg

Musiałbyś wyprowadzić dźwięk z konsoli do amplitunera kablem optycznym, dopiero do amplitunera podłączasz głośniki.

Dodaj obrazek


#79 MessiahFCB

MessiahFCB
  • Nowy
  • 9 Postów:

Wysłany 16 lipiec 2010 - 17:29

y...a amplituder jakis najtanszy za ile zlociszy ktory by pasowal ?

a nie ma jakiejs przejsciowk mini jack ktora bym podlaczyl do tego wejscia na sluchawki,a z drugiej strony chociaz toen bialy i czerwony kabelek bo to odpowiada za udio bodajze. bo video mi smiga bo mam podlaczone kablem HDMI do monitora. a w monitorze nie mam wejscia tego AV... wiec? jak podlaczyc bym mogl sam dzwiek jak najtanszym kosztem ZŁ?

aha i czy taka Mój link przejsciowka podlacze glosniki creative,czy ona tylko do LOGITECHow ,czy ktos sie orientuje ?

Edytowanie przez MessiahFCB, 16 lipiec 2010 - 17:44 .


#80 Gorgonek

Gorgonek

    Sod Off Baldrick

  • Użytkownicy
  • 7041 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tutaj

Wysłany 16 lipiec 2010 - 17:53

Dźwięku przestrzennego inną metodą nie osiągniesz.

Nie jestem pewien czy w momencie gdy konsola jest podłączona kablem HDMI-DVI do monitora będzie zarazem wysyłać sygnał audio-video kablem composite.

Możesz spróbować podłączyć audio tą przejściówką, którą pokazałeś lub tym kablem http://pcarena.pl/up...06_03160007.jpg ale wątpię czy będzie to działać, gdy konsola podłączona jest przez HDMI.

Edytowanie przez Gorgonek, 16 lipiec 2010 - 18:05 .

Dodaj obrazek


#81 mgs

mgs
  • Użytkownicy
  • 567 Postów:

Wysłany 16 lipiec 2010 - 18:26

Zobacz postGorgonek, o 16 lipiec 2010 - 17:53 , napisał:

Nie jestem pewien czy w momencie gdy konsola jest podłączona kablem HDMI-DVI do monitora będzie zarazem wysyłać sygnał audio-video kablem composite.
Audio bedzie. Wystarczy przelaczyc z hdmi na composite w ustawieniach konsoli.

#82 MessiahFCB

MessiahFCB
  • Nowy
  • 9 Postów:

Wysłany 16 lipiec 2010 - 18:39

to ta audio przejsiowka lub ten kabelek co pokazales ,starczy wkoncu czy nie bo zglupialem na nowo :P ?

Edytowanie przez MessiahFCB, 16 lipiec 2010 - 18:40 .


#83 Gorgonek

Gorgonek

    Sod Off Baldrick

  • Użytkownicy
  • 7041 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Tutaj

Wysłany 16 lipiec 2010 - 19:23

mgs nie byłem właśnie pewien ;)

MessiahFCB w takim wypadku ten adapter, który pokazałeś, też powinien działać. Niemniej dźwięku przestrzennego w ten sposób nie uzyskasz.

Dodaj obrazek


#84 Paguł

Paguł
  • Nowy
  • 2 Postów:

Wysłany 02 sierpień 2010 - 21:35

Chcę podłączyć konsolę pod asusa vw 222, który to posiada wyjście dvi. Mówiono mi, że nie będę miał dźwięku jeżeli podłączę do ps3 słuchawki, a dvi go nie przewodzi. Tak więc chcę kupić głośniki.

Do 400zł, ale jeżeli za 500 dostanę towar na tyle lepszy od tego za 400, że warto zapłacić te 100 więcej, kupię za 500. Gram mało, teraz są wakacje, ale po nich rok nauki do matury. W domu będę tylko na weekend bądź rzadziej, więc jakość dźwięku nie musi być super ah oh, bardziej za te pięć setek liczę na solidny sprzęt, który nie przestanie działać po 3 miesiącach. Dźwięk przestrzenny nie gra żadnej roli, możliwość powieszenia na ścianie jest absolutnie zbędna. Ot, żeby grało przyzwoicie, żeby sprzęt wytrzymał te kilka lat i żeby w miarę ładnie się to prezentowało. A jak nie będzie problemów z podłączeniem do PC, byłbym jeszcze bardziej kontent.

Nie wiem, czy bardziej szukam 2.1, czy 5.1, czy może x.y. Liczę na propozycje :>

Edytowanie przez Paguł, 02 sierpień 2010 - 21:36 .


#85 heigas

heigas
  • Nowy
  • 1 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 31 sierpień 2015 - 10:18

A może po prostu jakieś dobre głośniki komputerowe? W tej cenie kupisz dobre i nie będą zabierały dużo miejsca.

Edytowanie przez heigas, 31 sierpień 2015 - 10:19 .





1 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 1 gości, 0 anonimowy(ch)