Skocz do zawartości


Tut instalacja prog na MC za pomoca r3navi


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
137 odpowiedzi w tym temacie

#61 jablo

jablo
  • Nowy
  • 1 588 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Cz-Wa
  • Interests:Konsole

Wysłany 13 kwietnia 2006 - 19:48

A może ktoś tak napisze do H2o :?

#62 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 17 kwietnia 2006 - 19:31

jablo napisał:

A może ktoś tak napisze do H2o :?

Chyba nie potrzeba nic pisać, czytałeś na stronie producenta co ten chip potrafi?

Jeśli nie czytałeś to możesz to uczynić TU -> http://d-vices.com/subzero/h2o.php na dole strony.

Cytuj

DEV1 mode on all v1-v14 consoles. The code runs "mc0:/boot/boot.elf" whed DEV mode is executed!

To oznacza, że powinno dać się uruchomić PS2RMPlayera

:)

Ps.Chyba, że chcesz koniecznie mieć zainstalowanego R3Navi, czy jednak z tym chipem pójdzie nie wiem, ale nie zaszkodzi spróbować.

#63 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3 148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 17 kwietnia 2006 - 19:43

Cytuj

DEV1 mode on all v1-v14 consoles. The code runs "mc0:/boot/boot.elf" whed DEV mode is executed!
Ja dodam ze swojej strony:
DEV1: Do procedure for CHIP-OFF + tap 1x RESET
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#64 iniemamocny

iniemamocny

    Sóperbochater ;p

  • Moderatorzy
  • 7 746 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wa-wa
  • Interests:No interests.

Wysłany 17 kwietnia 2006 - 21:08

Poważnie taki dobry ten chip? Bo tani, może sobie sprawie, ale Ripper 3 i tak jest lepszy?
Dodaj obrazek

#65 jablo

jablo
  • Nowy
  • 1 588 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Cz-Wa
  • Interests:Konsole

Wysłany 23 kwietnia 2006 - 13:18

Wiem mam to oprogramowwanie ze strony producęta jest tam niby jakas lista zrobiona programów jest tylko format memmorki flashowanie eepromu i jeszcze instal crystal zainstalowalem tego crystala ale nieda się nic uruchomic a może jednak sprobowac R3NAVI i pujdzie :lol:

#66 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3 258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 23 kwietnia 2006 - 15:32

bo zle sie za to zabierasz ...
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#67 jablo

jablo
  • Nowy
  • 1 588 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Cz-Wa
  • Interests:Konsole

Wysłany 25 kwietnia 2006 - 11:14

Napisze niedlogo tutka jak odpalac progsy z H2o ale gore to tak najpierw wgrywasz ten Crystal potem chio off+1xreset i wkłądasz płyte z banem i boot disc wracasz kolkiem odd menu i gdzies tam wejdziesz i będzie miął insrtl wybierasz wyjmujesz płyte Run i wybierasz progsa to wszystko :)

#68 gore

gore

    NIN - Perfect Drug

  • GoodFellas
  • 3 258 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:psp/ps2/net/rpg

Wysłany 25 kwietnia 2006 - 16:13

]:-> ale jak widać jedna z moich konsolek ma ripperka ;P z druga moze sie pobawie jak poleci do Krissa do 'naprowo/przeróbki' tego felernie zainstalowanego h2o :D
scph-75004:v14+ripper 3.41u+pvr-802w+Sony MagicGate mc 8MB+Logitech cordless action controller
+Sony ds2+Singstar+Logitech socom headset+eyeToy+OpenPS2Loader0.6+FMCB1.18b
NX6125+Sempron Mobile 3100+Ati 200M+1,5GB_Ram+AVerTV_E501
PSP (fat) 5.50GEN-D3 TA-081+SanDisk2Gb

Laser Ci siada? Masz Pytanie? Napisz TUTAJ "F.A.Q Dotyczące Lasera w PS2/PSTwo"

#69 otis0

otis0
  • Użytkownicy
  • 71 Postów:

Wysłany 16 maja 2006 - 21:53

B) tworzymy sobie na dysku plik : System.cnf i wpisjemy do niego :

BOOT2 = cdrom0:ULELF.ELF;1
VER = 1.00
VMODE = PAL

c) tworzymy plik Install.cnf i wpisujemy w nim :

Exec Un LunchELF
mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF
_MKDIR mc0:/BOOT/ULELF0
_COPY cdrom0:ULELF.ELF;1 mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF

d) razem mamy 3 pliki, ktore nagrywamy najzwyczajniej na CD

ok niezbyt wiem jak zrobic plik:P czy chodzi o plik textowy???

#70 isao

isao

    'fall in luv'

  • Moderatorzy
  • 5 128 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań
  • Interests:A tak, tak.

Wysłany 16 maja 2006 - 23:11

Cytuj

3) Kolejną rzeczą jaką musimy zrobić to plik SYSTEM.cnf dzięki któremu odpalimy naszego elf'a z płyty CD
w tym celu otwiermy notatnik i wpisujemy w nim komendę

BOOT2 = cdrom0:ULELF.ELF;1
VER = 1.00
VMODE = PAL


tworzymy plik Install.cnf i wpisujemy w nim :

Exec Un LunchELF
mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF
_MKDIR mc0:/BOOT/ULELF0
_COPY cdrom0:ULELF.ELF;1 mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF


Naszemu plikowi textowemu SYSTEM jak i INSTAL zmieniamy rozszerzenia z *txt na *cnf
(aby to zrobić bez problemów wchodzimy na mój komputer/Narzędzia/Opcje Folderów/Widok/ i odznaczamy zakładkę "ukryj rozszerzenia znanych typów plików")

4) Teraz włączamy cdgenPS2 3.0 (www.exploitstation.com ) i przeciągamy wszystkie trzy pliki niego klikamy prawym klawiszem myszy na SYSTEM.cnf i dajemy EDIT i zaznaczamy okienko FIX LBA gdzie wpisujemy wartość 12231 po czym zatwierdzamy. Teraz trzeba kliknąć na znaczek IMG i poczekać aż utworzy się nam gotowy obraz do wypalenia.
Powinno pomóc i nieco wyjaśnić... :)

nie mam teraz jak tego sprawdzić, ale z tego co pamiętam jeśli wykorzystamy plik INSTAL.cnf z obrau r3navi ze strony ripper3.com edytując go tylko w notatniku (zmieniając tylko nazwę jaka mam się wyświetlać w navigatorze) i podmieniając elfa (musi mieć taką samą nazwę jak ten z obrazu) w tymże obrazie możemy bez przeszkód zainstalować to co chcemy na memorce... bez późniejszego kombinowania :D
Dodaj obrazek

#71 otis0

otis0
  • Użytkownicy
  • 71 Postów:

Wysłany 21 maja 2006 - 21:55

hej firefighter wielkie dzieki za pomoc!!!!!! zrobiłem tak jak napisałes i działa ale doszedłęm do kolejnego etapu:D czyli:
Oto jak to naprawic

a) Reset konsoli
B) Bootujemy nagrana plytke z UnLaunchELFem
c) Ustawiamy na np. kolku zeby odpalil sie na BrowserFile (w katalogu MISC)
d) Bierzemy ok (powinnismy sie znalezc na gl stronie LaunchELFa )
e) Dajemy kolko i wchodzimy do katalogu mc0/
f) Tworzymy katalog BOOT (chyba pod R1 jest MAKE DIRECTORY)
g) w katalogu BOOT tworzymy podkatalog ULELF0 (taki co byl podany w pliku Install.cnf)
h) do tego katalogu kopiujemy z tej plytki ULELF.ELF (kazdy pewnie juz wie jak skopiowac

i nie moge za chiny zabootowac płytki ciagle mnie wywala do browsera moze mi ktos pomóc???

#72 jablo

jablo
  • Nowy
  • 1 588 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Cz-Wa
  • Interests:Konsole

Wysłany 29 maja 2006 - 13:35

To dziwne bo pisał że jak wywala do Browersa to ni może znalesc elf'a .
Pozdro

#73 Robert de Clair

Robert de Clair
  • Nowy
  • 90 Postów:
  • Location:Gorzów Wlkp.

Wysłany 13 czerwca 2006 - 14:39

Sprobuje to pojechac na MYTHu, najpierw zrobie dokladnie w/g tutoriala, potem wcisne na karte SMS moj ulubiony playerek :)

Pytanko, jak wywalic z R3NAVI cokolwiek. drazni mnie to, bo np "zainstalowalem" sobie cos potem jeszcze cos, potem jeszcze cos i mam kilka wpisow po zbootowaniu i wcisnieciu / da sie jakos je usunac z tego menu pojedynczo? np jakby ktos chcial miec launchelfa, sms i jeszcze jakies inne pierdolki niezbedne na karcie do odpalania a gdzies w trakcie instlacji pomylil sie. i co od nowa wszystko won z karty? Bo jest tam tylko install, a o uninstall juz nikt nie wspomina ;)

EDIT pare godzin pozniej

OK

skorzystalem z tutoriala w pierwszym poscie... efekt porazka :/ nie wiem czemu zawsze wracal do browsera po wybraniu pliku
------------------------------------

skorzystalem z tutoriala i plikow Auxiliaris'a
sukces czesciowy - plytka z nawigatorem dziala, plytka z launcherem - mozna z niej zainstalowac bylo to, co nalezalo zainstalowac za pomoca r3navi, ale po zbotowaniu z niej nie udalo mi sie odpalic z niej programu ktory tam wrzucil. Ot po prostu konczylo sie na czarnym ekranie.
chwile pomyslalem i stworzylem w;lasna plytke z launcherem. odpalilem, polaczylem w sieci do blaszaka i z poziomu blaszaka total commanderem potworzylem wszystkie katalogi. przerzucilem tez z plytki launchera (tej z tutoriala) plik programu PS2MEDIA.ELF na blaszaka a potem przez siec na karte pamieci do wskazanego w tutorialu katalogu (BOOTDIVX)

Po tych czynnosciach, po zbootowaniu konsoli z wcisnietym / otrzymalem zamierzony przez autora efekt.

Dobra nasza mysle, skoro odpalil sie ten program to teraz odpalenie czegokolwiek innego to powinna byc betka ot zmiana pliku install.cnf i hulaj dusza.... nic bardziej mylnego.
stworzylem INSTALL.CNF o takiej tresci:
---------------------------

Odtwarzacz S M S
mc0:/BOOT/SMS/SMS.ELF
_MKDIR mc0:/BOOT/ULELF0
_COPY cdrom0:ULELF.ELF;1 mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF

------------------------------

oczywiscie zainstalowalem wszystko zgodnie z tutorialem, przenioslem po sieci SMS.ELF do tego samego katalogu ktory wskazalem w install.cnf

bootuje z / wybieram "Odtwarzacz S M S" i wyrzuca mnie do browsera...
nie rozumiem gdzie popelniam blad. co takiego w moim INSTALL.CNF jest nieprawidlowego.

MALO TEGO gdy wezme bezczelnie zmienie nazwe pliku SMS.ELF na PS2MEDIA.ELF i wrzuce do katalogu ktory jest w tutorialu czyli BOOTDIVX to SMS.ELF sie odpala prawidlowo. Zamierzony efekt osiągam, ale nie lubie nie rozumieć. :)

dla ulatwienia - tutaj zawartosc INSTALL.CNF ktory dziala

--------------------------------

PS2Reality Mediaplayer PRO2
mc0:/BOOT/DIVX/PS2MEDIA.ELF
_MKDIR mc0:/BOOT/ULELF0
_COPY cdrom0:ULELF.ELF;1 mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF

--------------------------------------------------
i nie mam pojecia czemu ten nieco wyzej dziala a ten z SMS juz nie


Jeśli ktoś światły mógł by wyjaśnić mi na czym polega mój błąd, byłbym wdzięczny.

BTW naprawde nikt z Was nie zastanawial sie nad tymi linijkami w pliku install.cnf?

-----------------------------------
_MKDIR mc0:/BOOT/ULELF0
_COPY cdrom0:ULELF.ELF;1 mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF
----------------------------------------------------------------


moze "_" oznacza cos jak REM czyli komentarz czyli omijane polecenie. a co za tym idzie można w jakiś sposob stworzyć prawdziwa 100% dzialajaca instalacje bez ingerencji programow trzecich.
Skoro chlopaki od r3navi zamienilli slash i backshlash to moze i w tej materi cos sknocili.

bo obecnie to co mamy w tych poleceniach aktualnie musimy sobie zrobic sami czy to z poziomu ftp na pc, czy z poziomu zabawy launchelfem.
Mi brakuje odwagi, a przede wszystkim czystych plyt aby dalej eksperymentowac.

Pozdrawiam
PSTwo v14, Chip MYTH, USBHDD 200GB, 2xLogitech Cordless Action Controller+2xHeadset, 2xSingstar Mic, Orig MC, 64MB MC, Creative DDTS100+T7900, Plasma 42', GuitarHero controller, Beatmania 5Key Controller

http://www.krokmania.com
Portal gier muzycznych

#74 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 13 czerwca 2006 - 22:16

@Robert de Clair

Twój wywód dał mi sporo do myślenia :) Myślę, że Twoja myśl co do kreski "_" może mieć swoje uzasadnienie i uważam to za pomysł godny wypróbowania, problem w tym, że o ile mi nie żal płytek, o tyle mam barzo ograniczony dostęp do konsoli, mój syn gra prawie na okrągło i nie mam szansy aby się do niej dorwać :D musiałbym siedzieć po nocy i kombinować.

Wracając do wątku. Po przemyśleniu pewnych skryptów w INSTALL.CNF, powinien lub mógłby on wyglądać jak poniżej, przyczym zakładam że możliwe byłoby instalowanie nie jednego programu w menu R3NAVI, a kilku, tylko tutaj pojawia się właśnie prblem bo nie mam pojęcia jak mógłby taki skrypt z wieloma programammi wyglądać. Niemniej jednak zobacz i napisz co o tym sądzisz.

INSTALL.CNF

Cytuj

PS2Reality Mediaplayer PRO2
MKDIR mc0:/BOOT/DIVX
COPY cdrom0:PS2MEDIA.ELF;1 mc0:/BOOT/DIVX/PS2MEDIA.ELF
mc0:/BOOT/DIVX/PS2MEDIA.ELF
( tutaj musiałby się znajdować jakiś znacznik lub tp. )
Launcher
MKDIR mc0:/BOOT/ULELF0
COPY cdrom0:ULELF.ELF;1 mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF
mc0:/BOOT/ULELF0/ULELF.ELF

Oczywiście to tylko teoretycznie, ale może posuniemy się do przodu.

Co do usuwania pozycji z menu R3NAVI, to instalator tworzy na memorce jakiś swój katalog już dokładnie nie pamiętam nazwy chyba MATRIXTEAM czy jakoś tak, w każdym razie znajduje się w nim plik o nazwie bodajże MCAPPS.DAT i można go edytować Hexedytorem. Dobrze jest zrobić sobie kopię zapasową tego pliku, a następnie poeksperymentować, u mnie zadziałało (oj kiedy to było).

#75 Arni

Arni

    Wielki Złodziej Samochodów

  • Użytkownicy
  • 1 269 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jaczno
  • Interests:Konsole<br />Komputery<br />Motoryzacja<br />Rolnictwo<br />I oczywiście GTA

Wysłany 13 czerwca 2006 - 22:21

Po co się męczyć tyle?
Nie lepiej podmienieć manager.elf nanp.LaunchELF'a? ;)

#76 Robert de Clair

Robert de Clair
  • Nowy
  • 90 Postów:
  • Location:Gorzów Wlkp.

Wysłany 15 czerwca 2006 - 00:13

Hmm wyglada na to ze te linijki sa w ogole nie brane pod uwage, niestety usuniecie "_" nie pomoglo, gdzies jeszcze cos jest sknocone.
Niemniej jednak osiagnalem zamierzony efekt czyli wepchnalem na karte SMS oraz ULAUNCHELFA i moge wybierac przy starcie konsoli program ktorego zamierzam uzyc. Nie bede pisal dokladnie krok po kroku, postaram sie jednak zarysowac calosc.

Potrzebujemy:
1 Plytka z R3NAVI
2 Bootujaca plytka z LAUNELFEM
3 Polaczenie z PC (nie jest niezbedne ale latwiej mi sie robilo katalogi z poziomu totala i przenosilo pliki)

1 Instalujemy R3NAVI, nastepnie rebootujemy konsole
2 Bootujemy konsole z plytki z LAUNCHELFEM i podlaczamy sie do PC
3 Tworzymy na karcie MC 0 katalog BOOTDIVX oraz katalog BOOTDIVXX :) nie pytajcie dlaczego tak, po prostu jak robilem jakies wieksze zmiany w nazwach katalogow to bzeczelnie nie dzialalo. jak ktos chce eksperymentowac to prosze bardzo, ja po zmarnowaniu kilku plyt stwierdzilem ze czas zaiwestowac w RW ;) i to najlepiej jakas starsza wolniejsz np x4
4 Do katalogu na karcie BOOTDIVX kopiujemy plik wykonywalny najnowszego dostepnego sobie SMS'a zmieniajac mu nazwe na PS2MEDIA.ELF
5Do katalogu na karcie BOOTDIVXX kopiujemy plik wykonywalny najnowszego dostepnego sobie Launch elfa zmieniajac mu nazwe na PS2MEDIA.ELF

5 Nastepnie leniwi sciagaja
INSTALKI.ZIP , a ambitni jak sie nudza moga sami napisac INSTALL.CNF (zycze powodzenia) ;)

6 Wypalamy z najmniejsza dostępną prędkoscią zawartosc katalogu SMS, wrzucamy płytkę do napędu i odpalamy konsolę z wcisniętym / wybieramy install, i po komunikacie o sukcesssssie :) mozemy sprawdzic czy wszystko dziala (reset z wcisnietym / i odpalenie SMS)

Ci ktorym do szczescia nic wiecej nie potrzeba moga tutaj zakonczyc. Ja poszedlem o krok dalej i postanowilem dorzucic sobie do menu elf launchera, bo po co sie z nim meczyc na plytce.

7 Tak wiec wypalamy z najmniejsza dostępną prędkoscią zawartosc katalogu LAUNCHELF, wrzucamy płytkę do napędu i odpalamy konsolę z wcisniętym / wybieramy install, i po komunikacie o sukcesie :) mozemy sprawdzic czy wszystko dziala (reset z wcisnietym / mamy teraz do wyboru 2 programy :) i jesli niczego nie skopalismy to oba powinny smigac z karty.

Gwoli scislosci dodam ze najistotniejszy jest w tych zestawach oczywiscie plik INSTALL.CNF reszta to zapchajdziury ktore wrzucilem by plytki byly normalnie widziane po wypaleniu. z doswiadczenia wiem ze niektore napedy (nie tylko w konsolach) maja problemy z "widzeniem" plytki jesli jest na niej wypalona zbyt mala ilosc danych.

-------------------------------------------------
Odnosnie usuwania:
Chyba szybciej jest jednak usunac caly R3NAVI z MC a nastepnie po kolei wszystko zainstalowac korzystajac z przygotowanych wczesniej plytek, niz bawic sie w edytowanie tego :/
Zwlaszcza ze wywalamy TYLKO NAVIGATORA czyli odpada nam tworzenie katalogow i wrzucanie do nich programow ktore chcemy zainstalowac. ot jak chcemy cos pozmieniac to usuwamu katalog z navigatorem z MC a potem instalujemy go ponownie, mamy czyste menu. Teraz wkaldamy wypalone wczesniejplytki do instalacji rebotujemy konsole, instalujemy z plytek programy (czyli same skroty) a reszte juz mamy gotowa :D

uhh mam nadzieje ze nie pogubiliscie sie w moich skrotach myslowych. Wiem ze czasami potrafie pisac tak chaotycznie, jednak zwazywszy a godzine o ktorej to pisze błagam o wybaczenie.
PSTwo v14, Chip MYTH, USBHDD 200GB, 2xLogitech Cordless Action Controller+2xHeadset, 2xSingstar Mic, Orig MC, 64MB MC, Creative DDTS100+T7900, Plasma 42', GuitarHero controller, Beatmania 5Key Controller

http://www.krokmania.com
Portal gier muzycznych

#77 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8 926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 17 czerwca 2006 - 10:12

Zamiast smażyć kilka płyt i zbędną edycję install.cnf-a polecam DMS Explorera (wbrew nazwie nie jest przeznaczony tylko dla modchipów serii DMS).

http://konsole.cdrin...2dev1/index.php

#78 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 19 czerwca 2006 - 10:17

Cytuj

"Czy mogę po instalacji wybrać program, który chcę odpalić ?"
Nie. Na memory card zostanie zainstalowany program, który w naszej kompilacji przyjmnie nazwę BOOT.ELF i taki też będzie odpalać nasz modchip.

Ale jak się okazuje, dla każdego programu który będę chciał instalować na MC, też będzie trzeba "smażyć" CD, więc w czym jest lepszy ten program? Poza tym, dla Rippera 3 z nowym biosem, nie trzeba nic instalować, wystarczy tylko przekopiować zmienony wcześniej plik na BOOT.ELF do foldera MC0:/BOOT i jak poniżej. Można w ten sposób jak widać uruchamiać 3 programy.

R1 -> mc0:BOOT/BOOT.ELF
R2 -> mc0:BOOT/BOOT2.ELF
L2 -> mc0:BOOT/BOOT3.ELF
TRIANGLE -> Normal DEV1 mode for accessing Ripper NaviGator
L1 -> DEV2 mode, launching the default application from the HDD

Press the START button during powering up to disable the chip or
press the RESET button three times.

Jeśli chodzi o starsze Rippery 3 to niestety R3Navigator jest wg mnie lepszy niż DMS.

#79 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 23 czerwca 2006 - 03:26

Nadszedł czas aby zakończyć wzmagania dotyczące problemu instalacji PS2Reality na MC za pomocą R3Navi. Jak się okazuje syntax (składnia) pliku INSTALL.CNF była błędna, R3Navi instalował, a raczej wpisywał tylko ścieżkę do pliku na MC którego sam nie mógł zainstalować. Przeprowadziłem kilka testów na nowym INSTALL.CNF i okazuje się, że wszystko zostało poprawnie zainstalowane, widać to już przy samej instalacji gdyż sam proces trwa kilka sekund, nie zaś jak poprzednio czynił to w ułamku sekundy. Pod spodem podaję poprawną składnię pliku instalacyjnego INSTALL.CNF. Do poniższego przykładu użyłem PS2Reality jako że o nim cały czas mowa w tym topiku.

INSTALL.CNF

PS2REALITY MEDIAPLAYER PRO2
mc0:BOOT/DIVX/PS2MEDIA.ELF
MD mc0:BOOT/DIVX
CP cdrom0:PS2MEDIA.ELF;1 mc0:BOOT/DIVX/PS2MEDIA.ELF

PS2REALITY MEDIAPLAYER PRO2 = Tytuł który zostanie wyświetlony po uruchomieniu R3Navi
mc0:BOOT/DIVX/PS2MEDIA.ELF = Informacja dla R3Navi, gdzie zapisany jest plik *.ELF
MD = Make Directory (utwórz folder)
CP = Copy (kopiuj)

Okazało się również, że bardzo ważną sprawą w tym skrypcie jest ostatnia linijka, mianowicie po napisaniu ostatniej linijki należy ją skwitować klawiszem ENTER, a dopiero wtedy zapisać plik INSTALL.CNF, inaczej klapa z zabawy.

Opis instalacji programów na MemoryCard, przy użyciu R3Navi.

Potrzebne programy:

1. Ripper 3 Navigator (R3Navi).
2. PS2Reality Mediaplayer.
3. CDgenPS2.

Paczka z w/w programami do pobrania TUTAJ

Numery 1 i 2 rozpakowujemy do jednego foldera, nazwijmy go umownie C:TEST a następnie notatnikiem systemowym w tym samym folderze tworzymy plik INSTALL.CNF wg powyższego skryptu w ramce, nie zapominając o przejsciu na koniec ostatniej linijki skryptu i naciśnięciu klawisza ENTER przed zapisaniem pliku.

A) Wypakowujemy program cdgenPS2.exe (3) do dowolnego foldera i uruchamiamy.
B) Metodą 'drag & drop' (złap-przenieś-upuść) przesuwamy wszystkie pliki znajdujące się w folderze C:TEST do głównego okna programu CDgenPS2.
C) Kiedy już będziemy mieli wklejone wszystkie pliki, naciskamy po lewej stronie na przyciśk Dodaj obrazek teraz pojawi się okno z wyborem ścieżki zapisu obrazu płyty. Wybieramy dowolne miejsce i naciskamy na "Zapisz"
D) Obraz płyty nagrywamy np. w programie Nero.

Instalacja R3Navi.

Wkładamy płytę do napędu i czekamy aż uruchomi się Ripper 3 Navigator, w menu wybieramy "MEMORY CARD MANAGER" a następnie "INSTALL RIPPER NAVI" nastąpi instalacja R3Navi.

Instalacja PS2Reality.

Nie resetując konsoli i nie wyciągając płyty z napędu klikamy w menu R3Navi na "INSTALL APPLICATION", teraz zainstalowany zostanie PS2Reality, po dokonaniu pomyślnej instalacji wyświetlony zostanie napis "INSTALL SUCCEDED!" i po naciśnięciu dowolnego klawisza powrócimy do poprzedniego menu. Naciskając na "SHOW INSTALLED APPLICATIONS" zobaczymy wpis w menu PS2REALITY MEDIAPLAYER PRO2, można uruchomić i oglądać filmy w formacie DivX/XviD.

Podobnie można instalować inne programy, jeśli na MC jest już zainstalowany R3Navi, wtedy wystarczy tylko zrobić obraz płyty z programem *.ELF i odpowiednio zmienionym plikiem INSTALL.CNF

Przykad dla SMS.ELF

SIMPLE MEDIA SYSTEM
mc0:BOOT/DIVX/SMS.ELF
MD mc0:BOOT/DIVX
CP cdrom0:SMS.ELF;1 mc0:BOOT/DIVX/SMS.ELF

Polecam używania płyt CD-RW aby nie zużywać wielu płyt CD-R, jednak nie wszystkie płyty CD-RW odczytuje PS2, więć jak to sprawdzić? dobrą metodą aby to sprawdzić bez uprzedniego wypalania czegoś na płycie, jest zainstalowanie jakiegoś menadżera plików na MC np. LaunchELF, który obsługuje CD-ROM, USB, MC itd. Po uruchomieniu Launcha i wybraniu cdfs (CDROM) jeśli zostanie ona otwarta, wtedy będziemy mieli pewność, że zostanie ona poprawnie odczytana w napęcie po nagraniu obrazu płyty.

Paczka dla "leniwych" zawierająca gotowy obraz płyty z R3Navi i PS2Reality, do pobrania TUTAJ lub TUTAJ.

Wielu zastanawia się pewnie, jak edytować menu w R3Navi, można tego bardzo prosto dokonać za pomocą darmowego hexedytora Hex Editor XVI32, modyfikując plik mc0:MATRIXTEAM/MCAPPS.DAT.
Ja dokonuję edycji pliku wspomagając się pendrajwem który jest kompatybilny z PS2, zapisuję plik MCAPPS.DAT na pena, a następnie edytuję go na komputerze za pomocą w/w programu.

1
Dodaj obrazek

2
Dodaj obrazek

3
Dodaj obrazek

Skadnia jest bardzo prosta, jak widać wpierw jest nazwa aplikacji, później ścieżka pod którą zapisana jest aplikacja *.ELF, można dopisywać lub wymazywać wpisy pamiętając o tym, że po każdym wpisie jest "00".

--edit--

Zmiana linka dla gotowej paczki, stary link nie działał.

#80 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3 148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 23 czerwca 2006 - 08:10

Auxiliaris napisał:

SIMPLE MEDIA SYSTEM
mc0:BOOT/DIVX/SMS.ELF
MD mc0:BOOT/DIVX
CP cdrom0:SMS.ELF;1 mc0:BOOT/DIVX/SMS.ELF
A nie powinno to przypadkiem wyglądać tak?
SIMPLE MEDIA SYSTEM
mc0:BOOTDIVXSMS.ELF
MD mc0:BOOTDIVX
CP cdrom0:SMS.ELF;1 mc0:BOOTDIVXSMS.ELF
Nie mam Rippera więc nie mogę tego zweryfikować, ale - o ile się orientuję - PS2 używa "" przy oznaczaniu katalogów. Z kolei "/" można użyć nawet w nazwie pliku (czego nie można zrobić w przypadku Windowsa...).
Możliwe, że R3Navi używa trochę innego systemu oznaczeń.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#81 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8 926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 23 czerwca 2006 - 08:55

Auxiliaris napisał:

[...] Ale jak się okazuje, dla każdego programu który będę chciał instalować na MC, też będzie trzeba "smażyć" CD, więc w czym jest lepszy ten program? [...]

Jeśli masz pendrive'a to właśnie nie. Bo przygotujesz sobie taką samą kompilację, nagrasz na PD i odpalisz z ulelfa z dev1.

Cytuj

[...] Poza tym, dla Rippera 3 z nowym biosem, nie trzeba nic instalować, wystarczy tylko przekopiować zmienony wcześniej plik na BOOT.ELF do foldera MC0:/BOOT i jak poniżej. Można w ten sposób jak widać uruchamiać 3 programy. [...]

Chaczyk jest taki, że ręcznie się tego nie da przekopiować właśnie ze względu na syntax windy (zobacze jeszcze jak pod linem). DMSExplorer czy jakikolwiek inny installer pierdół na MC nadaje im exotyczne nazwy z backslashami. "Prawy" backslash używa się podając lokalizacje pliku. Tutaj jest też w nazwie pliku co ogłupia każdego kto się z tym pierwszy raz zetknie. Dlatego właśnie potrzeba tych badziewnych programów do instlacji.

Dlaczego kiedy się o to pytałem nikt nie podał mi poprawnej nazwy tego pliku na MC? Teraz zrobiłeś to samo 'Auxiliaris'.

Czyżby R3 bootował progsy z inaczej nazwych plików ? R3, BMM czy DMSEXP to nie jedyne tego typu progsy. PS2NFO zebrało parę popierdółkowatych ;) progsów i nazwało ten pack PS2Tools. Jeden z nich umożliwia przygotować install.cnf dla ripperów, dmsów i czegoś tam jeszcze. Co z tego? Obie ścieżki, które mają utworzyć są identyczne, więc... ?

Coś tu nie pasuje [?]

Cytuj

[...] Jeśli chodzi o starsze Rippery 3 to niestety R3Navigator jest wg mnie lepszy niż DMS.

Jeśli R3 pozwala na boot kilku programów (boot/boot1/boot2 itd...) to właśnie na odwrót.

#82 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 23 czerwca 2006 - 12:29

emcepl napisał:

Auxiliaris napisał:

SIMPLE MEDIA SYSTEM
mc0:BOOT/DIVX/SMS.ELF
MD mc0:BOOT/DIVX
CP cdrom0:SMS.ELF;1 mc0:BOOT/DIVX/SMS.ELF
A nie powinno to przypadkiem wyglądać tak?
SIMPLE MEDIA SYSTEM
mc0:BOOTDIVXSMS.ELF
MD mc0:BOOTDIVX
CP cdrom0:SMS.ELF;1 mc0:BOOTDIVXSMS.ELF
Nie mam Rippera więc nie mogę tego zweryfikować, ale - o ile się orientuję - PS2 używa "" przy oznaczaniu katalogów. Z kolei "/" można użyć nawet w nazwie pliku (czego nie można zrobić w przypadku Windowsa...).
Możliwe, że R3Navi używa trochę innego systemu oznaczeń.
Nie! nie powinno być TAK, przeczytaj cały topik to pewnie dowiesz się więcej :) Zresztą co za problem użyj twojego skryptu i sprawdź czy instalacja zadziała, a następnie użyj mojego skryptu i również sprawdź czy działa.

@Berion

Cytuj

Dlaczego kiedy się o to pytałem nikt nie podał mi poprawnej nazwy tego pliku na MC? Teraz zrobiłeś to samo 'Auxiliaris'.
Sorry, ale nie wiem o co tutaj chodzi :)

#83 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8 926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 23 czerwca 2006 - 12:42

Widzę, że się nie dogadamy. Zrób fotki z root MC (jak możesz). Oczywiście nie z PS2 Browsera tylko ulelfa.

Wiele się wyjaśni :)

#84 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 23 czerwca 2006 - 12:51

Nie muszę robić fotek bo mogę to zobrazować tak:

pierwsze jest kilka linijek save'ów
a później,

BOOT/
MATRIXTEAM/
MEDIAPLAYER_PRO/
SYS-CONF/

I to jest wszystko :)

#85 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3 148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 23 czerwca 2006 - 12:56

I jeszcze tylko zawartość katalogów BOOT oraz MATRIXTEAM :)
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#86 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 23 czerwca 2006 - 13:00

W BOOT/ jest
DIVX/
LAUNCH/ - tak sobie zainstalowałem :)

w MATRIXTEAM/

MANAGER.ELF
icon.sys
matrix.icn
MCAPPS.DAT

woala :D

#87 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8 926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 23 czerwca 2006 - 14:38

Hmm... dziwne zatem...

U mnie wygląda to tak:

[list]MC0:BOOT/ (czyli pusty folder, który się nazywa "BOOT")
[*]MC0:BOOT/BOOT.ELF (czyli plik :!: , który się nazywa "BOOT/BOOT.ELF")
[*]MC0:BOOT/MENU.TXT (czyli plik :!: , który się nazywa "BOOT/MENU.TXT" - prawdopodobnie zbędny)[list]


Hmm... czegoś tu nie rozumiem. Szkoda mi DVD na RNavi :(

#88 mad1983

mad1983
  • Nowy
  • 24 Postów:

Wysłany 28 czerwca 2006 - 15:33

witam
mam pare pytan:jak podmienić manager.elf na np.Launchelf.elf?
czy każdy unoficial launchelf da sie nagrać na memorke jeżeli nie to jaki?
do tegio nie bardzo wiem jak w launchelfie robi sie te wszystkie rzeczy np.make directory(R1 mi nie działa) i copy.No to tyle jakby kto odpowiedział byłbym wdzięczny

#89 Jacek

Jacek
  • Użytkownicy
  • 215 Postów:
  • Location:Strzelin
  • Interests:RPG

Wysłany 11 lipca 2006 - 09:55

A jak mi reality mediaplayer nagrany na CD nie rozpoznaje DVD, to jak go zainstaluje na MC bedzie rozpoznawał oba rodzaje płyt?
Czy może mam go zainstalować z DVD?

#90 Auxiliaris

Auxiliaris
  • Nowy
  • 27 Postów:
  • Location:wziąść na piwo!
  • Interests:PC

Wysłany 19 lipca 2006 - 05:44

Jacek napisał:

A jak mi reality mediaplayer nagrany na CD nie rozpoznaje DVD, to jak go zainstaluje na MC bedzie rozpoznawał oba rodzaje płyt?
Czy może mam go zainstalować z DVD?
Płyty DVDR i CD-R będziesz mógł odtwarzać, jeśli Reality zainstalujesz na MC, w końcu temu celowi poświęciłem mój czas by rozwiązać ten problem. Pamiętaj, że aby móc odtwarzać filmy z DVD, płyta musi znajdować się w napędzie zanim uruchomisz Reality.




0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)