Skocz do zawartości


Kabel RGB


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
185 odpowiedzi w tym temacie

#61 Kropek

Kropek
  • GoodFellas
  • 1086 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Z nienacka

Wysłany 19 wrzesień 2006 - 13:22

t.o.mek napisał:

[..]to że wydaje ci się że nie ma "anty aliasing"-u jest spowodowane wyświetlaniem ostrego i wyraźnego obrazu. Wejście RGB jest najlepszym wejściem w kineskopowym tv i na żadnym innym wejściu nie uzyskasz takiej jakości obrazu. Tym kablem RGB każdy z 3 kolorów jest przesyłany oddzielnie podobnie jak przez kabel component w plazmie czy lcd.[..]
Mała uwaga- SĄ telewizory kineskopowe z Componentem. Raz widziałem nawet taki z HDMI :)
X360 Opus, PSP, N-Gage grubcio, PC.

#62 mloteks

mloteks
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 13 październik 2006 - 06:48

Mam pytanie (było już zadane w tym temacie) mam problem nie z kolorami tylko z tym paskiem u mnie to 30% ekranu(w grach NTSC) naprawde nie wygodnie się gra moge zrobić zdj. jak nie wierzycie, Jaki kabel by se z tym problemem poradził ??? Mam kabel RGB jakiś tandetny ale chodzi

#63 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 13 październik 2006 - 13:06

mloteks napisał:

Mam pytanie (było już zadane w tym temacie) mam problem nie z kolorami tylko z tym paskiem u mnie to 30% ekranu(w grach NTSC) naprawde nie wygodnie się gra moge zrobić zdj. jak nie wierzycie, Jaki kabel by se z tym problemem poradził ??? Mam kabel RGB jakiś tandetny ale chodzi
jesli uzywasz swapa to NIE zmieniaj kolorow tylko bierz default.

#64 mloteks

mloteks
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 13 październik 2006 - 22:35

Musze w menu swapa zmienić na pal bo jak nie zmienie będe miał czarno-biały ekran.

#65 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 13 październik 2006 - 22:47

mloteks napisał:

Musze w menu swapa zmienić na pal bo jak nie zmienie będe miał czarno-biały ekran.
no to kup kabelek RGB - nie zauwazyles ze o tym jest ten temat :) bez kabla nie da sie usunac czarnego paska.

#66 mloteks

mloteks
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 13 październik 2006 - 23:01

mloteks napisał:

Mam kabel RGB jakiś tandetny ale chodzi
Mam kabel RGB ale nie wiem jaki kupić aby efekt zniknął i czy wogule jest to możliwe

#67 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 14 październik 2006 - 00:10

mloteks napisał:

mloteks napisał:

Mam kabel RGB jakiś tandetny ale chodzi
Mam kabel RGB ale nie wiem jaki kupić aby efekt zniknął i czy wogule jest to możliwe
to na pewno jest kabel rgb? nie kazdy kabel EURO jest rgb. a jakie kable sa dobre bylo wielokrotnie

#68 mloteks

mloteks
  • Nowy
  • 4 Postów:

Wysłany 14 październik 2006 - 01:50

Na 100% RGB bo obraz jest wyraźny i widać rozdzielczośc,czy jak kupie inny kabel to efekt zniknie?? Telewizor nie obsługuję NTSC ,Kabel RGB ,SM 3.6. A ten pasek w gt4 jest dobijający aż sie niechce grać :x .I czy te konwertery co są na allegro http://www.allegro.p...s2_od_s_s_.html
niwelują problem z paskiem ???

#69 Melvin.FoX

Melvin.FoX
  • Użytkownicy
  • 295 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:P-ń
  • Interests:sam sobą

Wysłany 29 październik 2006 - 23:19

Hehe to teraz takie moje male pytanie: skad wziac kabel svhs do podlaczenia z konsola? (chce podlaczyc bezposrednio konsole pod svhs w karcie tv, nie tracac jakosci sygnalu przesylanego przez chinche, tzn. nie chce stosowac przejsciowek chinch svhs tylko od razu svhs)
PS2, PSP, PS3, PS Vita, X360, Wii, DS, NGC, SNES, MegaDrive, Pegasus SP-60
Dodaj obrazek

#70 hateRox

hateRox
  • GoodFellas
  • 3423 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Pyrlandia
  • Interests:Wodka, papierosy i sport!

Wysłany 10 listopad 2006 - 13:43

jak ocenicie ten kabel?
http://www.robson.pl...scie_audio/3235

dobre to?! :?
Dodaj obrazek

#71 neo

neo
  • Nowy
  • 82 Postów:
  • Location:Katowice

Wysłany 06 grudzień 2006 - 17:37

kupilem kabel RGB [w satrunie za 25,-] i mimo to mam w grach czarno-bialy ekran. odpalam przez SM

czy ktos wie o co kaman?


ps. http://www.allegro.p...sc_obrazu_.html

mam ten kabelek

#72 Maxsimus

Maxsimus
  • Użytkownicy
  • 151 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 09 grudzień 2006 - 17:21

http://www.robson.pl...ukt.php?id=3010
Czy to mi starczy do PS2+Swap Magic 3.8+telewizor z NTSC, aby odpalić bez patchowania gry w NTSC?

#73 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 09 grudzień 2006 - 19:17

Maxsimus napisał:

http://www.robson.pl...ukt.php?id=3010
Czy to mi starczy do PS2+Swap Magic 3.8+telewizor z NTSC, aby odpalić bez patchowania gry w NTSC?
jesli masz tv z ntsc i wejsciem euro to NIE uzywaj takiego kabla, on daje najgorsza mozliwa jakosc. jesli twoj tv obsluguje ntsc to nawet na zwyklym kablu z zestawu wlaczajac swapa przez default bedziesz mial dobry obraz, a najlepsza jakosc uzyskasz kablem RGB

#74 Maxsimus

Maxsimus
  • Użytkownicy
  • 151 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 09 grudzień 2006 - 19:39

A wersja konsoli nie moze być NTSC?

#75 deadeye

deadeye
  • Użytkownicy
  • 3200 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Wysłany 10 grudzień 2006 - 00:38

Maxsimus napisał:

A wersja konsoli nie moze być NTSC?
tzn. konsola ntsc, ze stanow albo japonii? w takim wypadku musisz miec odpowiedniego swap magic dla danego regionu, kabel taki sam

#76 Maxsimus

Maxsimus
  • Użytkownicy
  • 151 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

Wysłany 10 grudzień 2006 - 08:06

Tzn. ja mam konsole PAL. Czyli musze kupić Swap Magica ale NTSC. Da ktoś namiary na takiego?

#77 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 10 grudzień 2006 - 10:14

@neo - brak przełącznika DVD/GAME na kablu. W 9 przypadkach na 10 rozwiązuje to problem z kolorem.
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#78 skatemen

skatemen
  • Nowy
  • 12 Postów:

Wysłany 04 styczeń 2007 - 22:42

Jeśli będe miał kabel Rgb z przełącznikiem to jak podłącze go przez chinch to też będzie kolor w grach NTSC czy musze przez euro? Niestety mój telewizor nie ma euro więc pytam o chinch?

#79 Snake

Snake
  • Nowy
  • 77 Postów:
  • Location:Kraków

Wysłany 02 luty 2007 - 15:22

wie ktos gdzie jeszcze mozna kupic markowy kabel RGB sony??
Ps2 Slim 77004cb+Modbo 760+Dualshock2+Mc 8mb+Kabel RGB+TV 21'Samsung

#80 kazik87

kazik87
  • Nowy
  • 32 Postów:

Wysłany 05 luty 2007 - 22:55

a ja mam taki dziwny problem:

gry w ntsc chodza w kolorach ale w jakiś takich dziwnych tzn np zamiast białego jest taki niebieskawy...jak ma być niebieski to jest fioletowy...próbowałem różnych kabli i nic....wiecie co z tym fantem zrobic??patchowanie mnie juz meczy....moze konwerter??bo np na innych telewizorachw domu wszystko chodzi ok..

#81 Snake

Snake
  • Nowy
  • 77 Postów:
  • Location:Kraków

Wysłany 06 luty 2007 - 15:24

odpowiedz nasuwa sie sama, kup nowy telewizor!! :D
Ps2 Slim 77004cb+Modbo 760+Dualshock2+Mc 8mb+Kabel RGB+TV 21'Samsung

#82 kazik87

kazik87
  • Nowy
  • 32 Postów:

Wysłany 07 luty 2007 - 23:22

kupilem sobie juz lcd dawno ale dopiero naprawde go uzyje podczas zakupu x360 albo ps3....do current genow lcd sie nienadają!!!nawet exploder hdtv mało pomaga....a i tak gram z dysku z konsoli:P

#83 Mystic86

Mystic86
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 15 marzec 2007 - 12:26

Przeczytałem mnóstwo topiców odnośnie kabli RGB, problemów z TV i ps2 ale nigdzie nie znalazłem konkretów, a mianowicie:
Kupiłem 3 dni temu konsolkę PS2 slim, mam stary TV 21' Funai, zmontowałem cały zestaw z pudła i mam mały problem. Chodzi o to że filmy na dvd odpalają elegancko na pełnym ekranie, natomiast odpaliłem grę Final Fantasy 10 (ver. Platinum) PAL i na ekranie od góry i od dołu mam czarne pasy, oraz jeden czarny pasek z prawej strony ok 1cm. I teraz moje pytanie:
Gram na syst. PAL i obraz ma pełnię kolorów, ale czym spowodowane są te pasy? Słyszałem że kabel RGB kupiony oddzielnie z tą przełączką naprawia kolor ale mnie chodzi o te pasy bo tylko z nimi mam problem. Jak je naprawić?
Aha odpaliłem konsolkę na 15' Telefunkenie i jest to samo.
Proszę o odp.

#84 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 marzec 2007 - 13:52

To normalne (ale występuje tylko na niektórych tv). Masz kilka możliwości. Jeśli gra oferuje możliwość spozycjonowania obrazu (ff10 nie ma tej możliwości) to użyj jej. Możesz także użyć menu telewizora, aby odpowiednio dopasować obraz (na starszych tv może być konieczne ściągnięcie obudowy i wykonanie tego śrubokrętem, ale nie polecam - nie warto). Oczywiście dotyczy to tylko paska po bokach.

Co do paska na dole i u góry... Nie grałem dawno w FFX, ale chyba ta gra po prostu ma takie paski? (musiałbym to sprawdzić). Jeśli nie, to możesz spróbować przełączyć TV pomiędzy trybami 4:3 i 16:9 (większość nowszych niż 6-7 lat telewizorów 4:3 ma eliptycznie skręcone cewki odchylania, a więc bez problemu może wyświetlać 4:3 jak i 16:9 - w tym drugim po prostu pojawiają się czarne paski na dole i u góry. Jest to lepsze rozwiązanie niż przycięcie obrazu, bo zostaje zachowana liczba poziomych linii na ekranie). Ewentualnie regulacja TV.

#85 Mystic86

Mystic86
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 15 marzec 2007 - 13:56

Dowiedziałem się przed chwilą, że paski u góry i na dole sa spowodowane wersją gry PAL, bo rzekomo w NTSC obraz jest na pełnym ekranie, natomiast niewiem co począć z paskiem z prawej strony, ponieważ mam TV już ponad 15 lat i on nie ma takiej regulacji z zewnątrz. I chciałem się także dowiedzieć czy ten kabel RGB coś pomoże bo kolory są ok.

#86 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 marzec 2007 - 14:01

O kablu RGB było założonych co najmniej kilkadziesiąt tematów. Kupić warto, ponieważ dość znacznie poprawia on jakość obrazu a dodatkowo pozwala uzyskać kolory w grach ntsc. W twoim przypadku użycie kabla RGB spowoduje najprawdopodobniej przesunięcie obrazu nieco w lewo (jeszcze pradziej, więc pasek raczej się powiększy).

#87 Mystic86

Mystic86
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 15 marzec 2007 - 14:04

Czyli bez regulacji tv jedyny sposób to zmiana tv? bo co mi z ładniejszych kolorów jeżeli pasek jeszcze się dodatkowo powiększy, wtedy zamiast 21' będzie rozmiar obrazu wyniesie 14'

#88 czapa

czapa
  • Użytkownicy
  • 133 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Wawa
  • Interests:PS2

Wysłany 17 marzec 2007 - 13:47

Zmiana TV też nic nie da. Ja też miałem na początku przygody z ps2 problem z tymi paskami. Tak już jest i tyle, można się przyzwyczaić. Niektóre gry oferują możliwość regulacji obrazu a niektóre nie.

#89 Mystic86

Mystic86
  • Nowy
  • 14 Postów:

Wysłany 18 marzec 2007 - 14:49

W takim razie co jest przyczyną wyświetlania takich pasków? Chyba nie jest to wina konsoli?

#90 Bambus

Bambus
  • Użytkownicy
  • 60 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Gromnik_City :)

Wysłany 18 marzec 2007 - 18:01

moze to tez przez chipa albo cos (o ile go masz) bo kiedys kumpel mial DUO 2 SE i sytuacje identyczna jak twoja , po jakims czasie wmontowal sobie DUO 3 i juz mial obraz tak jak ma byc ....
"Life is brutal and full of Zasadzkas"
Posiadany sprzet : Xbox360 , PS2 , PC , Pegazus :)




0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)