Skocz do zawartości


Simple Media System (SMS)


  • Zaloguj się aby odpowiedzieć
353 odpowiedzi w tym temacie

#1 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 15:26

Edit: Sila rzeczy uleglo zmianie przeznaczenie tematu (skoro juz oficjalnie zmiany zostaly wprowadzone do SMS)...

Ok. Wersja 1.8 rev1 wyszla wczesniej niz sie spodziewalem. EEUG poprawil bledy, ktore wkradly mu sie wczesniej przy wklejaniu. Moje poprawki na napisy txt w formatach mdvd, tmp i mpl2 oficjalnie znalazly sie w SMS i dzialaja juz bez problemu.

Mozna sciagnac go TUTAJ


Wszystko w tym poscie ponizej tej kreski to linki do starszych wersji (jeszcze nieoficjalnych)
===============================================
Nowa wersja z obsluga MPL2

Do sciagniecia tutaj...

mirror 1 THX KoDa

mirror 2 THX # BERION #

mirror 3 THX AtariTeenageRiot


Stara wersje nadal zostawiam.

Ok. Tak jak pisalem wczesniej w innym poscie, dodanie do SMS obslugi napisow w formacie txt bylo banalne. Teraz moja wersja SMS obsluguje dodatkowo zarowno napisy txt w formacie microdvd ({start}{end}Tekst) oraz w formacie TMP (HH:MM:SS:Tekst). A wiec obsluguje dwa najwieksze (i w zasadzie jedyne uzywane) formaty napisow txt.

Co ciekawe, mozliwe jest laczenie obydwu formatow w obrebie jednego pliku i nadal bedzie wszystko dzialalo dobrze (choc nie polecam takich praktyk). Sprawdzilem na kilku filmach i kilku roznych napisach w roznych formatach. Bez problemu obsluguje wszystkie.

SMS 1.7 rev6 z calkowita obsluga napisow w formacie txt mozesz sciagnac tutaj...

mirror 1

Jak tylko zloze kod zeby ladnie wygladal, podesle go autorowi projektu SMS, mam nadzieje ze wlaczy go do nastepnej oficjalnej wersji.

PS. Pamietajcie ze wielkosc liter wpisywanych w okienko potwierdzenia w rapidshare MA ZNACZENIE (w sumie widze tu jakies dziwne zachowanie, czasami ma znaczenie, czasami nie... nie wiem od czego to zalezy). Jesli wam pisze ze "Download Ticket nicht bereit. JavaScript Fehler?", dajcie wstecz i wpiszcie jeszcze raz to samo. (jak to ticket nie gotowy? dziwne rzeczy sie dzieja na rs)

Milego ogladania,
ffgriever.

PS. Widzialem na forum stwierzenia typu, ze SMS czyta z CD/DVD tylko pliki nagrane w tym smiesznym formacie. Nie jest to prawda. Jesli masz modchipa i wszystkie plyty traktuje domyslnie jako plyty PS2, to kazda normalnie nagrana plytka CD oraz DVD odtworzy sie bez problemu.

#2 kocmax

kocmax
  • Nowy
  • 133 Postów:
  • Location:Dąbrowa Górnicza

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 15:37

no spoko tylko szkoda że jest brak polskich liter :twisted: tak to by był program marzenie :D

#3 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 15:38

Polskie litery sa! Ustaw w menu (wcisnij start jak jestes w browserze) "Display Settings", "Character set" na "WinLatin2" no i polskie kiterki beda! (najedz na character set i wciskaj X az pojawi sie WinLatin2)

#4 laki

laki

    Fuck You Chelios!

  • Ojciec Dyrektor
  • 6522 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Szczecin
  • Interests:Spanie ;)

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 15:52

ffgriever napisał:

Jak się pojawi szynszyl to wrzucimy to na serwer konsola.pl, bo z rapida zniknie.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

#5 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:00

O ile pierwotną modyfikację uważam za zbyteczną, to ta rzeczywiście jest rewolucyjna.

ffgriever napisał:

PS. Widzialem na forum stwierzenia typu, ze SMS czyta z CD/DVD tylko pliki nagrane w tym smiesznym formacie. Nie jest to prawda. Jesli masz modchipa i wszystkie plyty traktuje domyslnie jako plyty PS2, to kazda normalnie nagrana plytka CD oraz DVD odtworzy sie bez problemu.
Twierdzisz, że zmodowane PS2 odczyta nawet DVD UDF?
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#6 kocmax

kocmax
  • Nowy
  • 133 Postów:
  • Location:Dąbrowa Górnicza

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:13

ffgriever napisał:

Polskie litery sa! Ustaw w menu (wcisnij start jak jestes w browserze) "Display Settings", "Character set" na "WinLatin2" no i polskie kiterki beda! (najedz na character set i wciskaj X az pojawi sie WinLatin2)
THX :)

#7 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:17

Hmmm, no udf jeszcze nie probowalem. Ale dzialaja mi bez problemu DVD nagrane normalnie jako iso (tak zwykle nagrywam plytki z filmami). Nie wiem jak jest przy innych modchipach (ja mam mp388 - on domyslnie kazda plytke traktuje jako ps2 - dlatego w kazdym programie dzialaja). Ale udf tez powinno. Jesli jak wkladasz plytke z gra to mozesz ja odczytac np w ulelfie, to i jak nagrasz jako udf/iso plytke z filmami to sms ja odczyta, Z tym ze pewnie gra tu role spora modchip.

PS. Jaka modyfikacje? Przeciez SMS odczytuje te plytki bez zadnej modyfikacji (no u mnie przynajmniej). Chyba ze cie nie zrozumialem. :roll: . No i ktora w/g ciebie to jest ta "pierwotna".

#8 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:24

No ładnie :)

Jeśli można, to wrzucę na CDRinfo.pl

Póki co tu macie mirrorek (rapid czasem grymasi)
http://www.4shared.c..._tutorialu.html

PS: pierwotna czyli ta, ze zmianą samej nazwy formatu.

#9 emcepl

emcepl

    Niedzielny Gracz

  • Moderatorzy
  • 3148 Postów:
  • Gender:Male

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:31

ffgriever napisał:

PS. Jaka modyfikacje? Przeciez SMS odczytuje te plytki bez zadnej modyfikacji (no u mnie przynajmniej). Chyba ze cie nie zrozumialem. :roll: . No i ktora w/g ciebie to jest ta "pierwotna".
Modyfikacja - odnośnie kompatybilności SMS z różnymi formatami napisów.

Odnośnie modchipów - ludzie zgłaszają poważne problemy z płytami z filmami, stąd moje wątpliwości. Może prostota Twojego chipa ma swoje zalety :wink:
Dodaj obrazek
PS2 V3 & V9 SS | NA | FMCB 1.8 | LE v4.40 | HDL 0.8c | SMS 2.9.4 PL
PSP-1000 TA-081 | 5.00-6 M33

#10 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:33

# BERION # napisał:

Jeśli można, to wrzucę na CDRinfo.pl
Pewnie ze mozna... :wink:

emcepl napisał:

Odnośnie modchipów - ludzie zgłaszają poważne problemy z płytami z filmami, stąd moje wątpliwości. Może prostota Twojego chipa ma swoje zalety
Mozliwe... Ale jesli chip ma mozliwosc wymuszenia w jakis sposob trybu ps2 to powinno to zadzialac bez problemow (jeszcze niedawno mialem konsolke z matrixem, ale juz poszla w swiat, wiec nei mam na czym sprawdzic). Z kolei jesli plytke nagrasz udf/iso tak jak zwykla plytke z gra, to mysle ze powinno raczej dzialac bez problemow... Wazne jest tu slowo "mysle", bo tak jak juz pisalem nie mam innego modchipa w tej chwili pod reka (ani innej konsoli). Najlepsza zaleta mojego chipa jest to, ze nie wykrywa mi go DNAS i wystarczy tylko spatchowac sobie image przed nagraniem.

#11 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:43

Pozwolilem sobie ta wersje SMS-a wrzucic na moj serwer -> TU

Dodam jeszcze jedna rzecz:

Mianowicie gdyby ktos trafil na jakis egzotyczny format napisow (np. MPL2):

Dodaj obrazek

SMS by ffgriever wtedy go nie ruszy (przynajmniej teraz :P).

Mozna skonwertowac je w bardzo prosty sposob programem Time Adjuster - ktory dorzucilem do paczki powyzej:

Dodaj obrazek


No i Good Job ffgriever :mrgreen:
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#12 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:45

Dodam swoje trzy grosze :)

Jak wypalić binaria na dvd jest tutaj dobrze opisane (nie,nie, nie dla Ciebie ten link he he).

http://konsole.cdrin...2cdvd/index.php

Natomiast:

Nie wiem, może faktycznie ten Twój modchip na to pozwala, ale normalnie płyty wysmażone w ISO9660 czy UDFach nie będą rozpoznawane przez PS2 (przez modchip?).

Tylko ISO/UDF. Dlaczego? nie mam pojęcia, w końcu ISO/UDF od zwykłego ISO różni się tylko obsługą większych plików niż 1.5GB (czy tam 2GB - zawsze mi się myli), więc teoretycznie nie powinno być różnicy.

Dziwne, dziwne...

#13 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:48

Lol, widze ze ten MPL2, niczym nie rozni sie od microdvd poza tym ze zamiast {} sa w nim [] ... Nawet nie wiedzialem o takim formacie. Zaraz wrzuce go jako obslugiwany... One zawsze maja rozszezenia txt czy czasami tez mpl (czy cos podobnego)?

#14 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:51

Taką konwersję to można zrobić w notatniku ctr+h "[" -> "{" itd... :P

#15 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 17:59

Jednak nei jest to to samo. Te wartosci w nawiasach to nie sa kolejne klatki. Jak dojde co one oznaczaja to dorzuce ten format i moze jeszcze jakies (fomat typu 0:00:00 to dla zastosowanej metody jest to samo co 00:00:00, wiec tu problemu nie ma). Jeden z nich to srt, jeden microdvd, reszty nie znam.

edit:
OK. Juz wiem. Ta sa dziesiate czesci sekundy od rozpoczecia pliku...

#16 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 18:03

ffgriever to nie takie proste.

mDVD wykorzystuje format "klatkowy" (przy jakiej wartosci i do jakiej wartosci ma pokazac sie dany text).

MPL2 wykorzystuje format "czasowy" (bodajze w skundach).
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#17 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 18:08

KoDa napisał:

ffgriever to nie takie proste.

mDVD wykorzystuje format "klatkowy" (przy jakiej wartosci i do jakiej wartosci ma pokazac sie dany text).

MPL2 wykorzystuje format "czasowy" (bodajze w skundach).

Zorientowalem sie: patrz post tuz przed twoim :P

#18 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 18:21

ffgriever napisał:

KoDa napisał:

ffgriever to nie takie proste.

mDVD wykorzystuje format "klatkowy" (przy jakiej wartosci i do jakiej wartosci ma pokazac sie dany text).

MPL2 wykorzystuje format "czasowy" (bodajze w skundach).

Zorientowalem sie: patrz post tuz przed twoim :P


Zauwazylem po wyslaniu :P

Jakby nie bylo te trzy formaty (mDVD,TMP i MPL2) sa najczesciej spotykanymi i konwerter moze sie sprzydac przy innych wynalazkach.

http://wiki.multimed...ubtitle_Formats
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#19 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 18:47

Nowa wersja z obsluga MPL2

Do sciagniecia tutaj...

Jesli mozecie to przerzuccie to na jakies mirki. Wrzucilbym na moj serwer, ale siec jest w tej chwili tak dociazona ze nikt nic nie sciagnie.

MPL musi miec rozszerzenie txt lub sub (podobnie dla mDVD i TMP).

Zupdatowalem takze pierwszy post

#20 KoDa

KoDa
  • Pimp League of Konsola.pl
  • 2064 Postów:
  • Location:Crackow
  • Interests:Zgadnij ;-)

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 19:01

Prosze bardzo

Dodaj obrazek


EDIT

Podalem bezposredni link do pliku - nie trzeba sie rejestrowac.
<a href="http://profile.mygamercard.net/PL+KoDa" target="_blank"><img src="http://card.mygamercard.net/PL/sig/PL%20KoDa.png" border="0" class="linked-sig-image" /></a> <a href="http://hotfile.com/dl/73656050/da6f6db/PlayStation2_homebrew.zip.html" target="_blank"><b>Homebrew dla PlayStation 2</b></a>

#21 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 20:02

http://www.cdrinfo.p...p?id=6258203235

Tez się nie trzeba rejestrować :D

@ffg
Daj znać autorowi SMSa, może wprowadzi te zmiany w przyszłych wersjach. Chcesz za każdym razem się tak fatygować? :)

#22 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 20:11

# BERION # napisał:

http://www.cdrinfo.p...p?id=6258203235

Tez się nie trzeba rejestrować :D

@ffg
Daj znać autorowi SMSa, może wprowadzi te zmiany w przyszłych wersjach. Chcesz za każdym razem się tak fatygować? :)

Dam znac napewno, tylko musze te zmiany w kodzie jakos ladnie poustawiac, zeby to sie nadawalo do pokazania :D . Moze jutro sie tym zajme. (dzis te zmiany robilem w przerwie pomiedzy pisaniem czego innego - tym razem dla zarobku - wiec w sumie w ciagu jakis 15-20 minut zrobilem wszystko. Troche w kodzie balagan. Ale dziala! i to najwazniejsze...)

A tak pozatym: wrzuciles nieco starsza wersje. Ta ciut nowsz ma obsluge mpl2. Serwer ftp2 dziala ok, z ftp1 mam 403 (sprawdz jakie atrybuty przypisales temu plikowi).

#23 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 20:15

ffgriever napisał:

[...] A tak pozatym: wrzuciles nieco starsza wersje. Ta ciut nowsz ma obsluge mpl2. Serwer ftp2 dziala ok, z ftp1 mam 403 (sprawdz jakie atrybuty przypisales temu plikowi).

Przed chwilą dodałem obecną :) Ubiegłeś mnie.

FTP1 działa tylko od 24 do 6 (nie pytaj dlaczego :lol: ). FTP2 24/7

PS: przyznam, ze wszedłeś mi na ambicje tą modyfikacją. Tak trzymaj :) Ehh... gdybym to ja tak potrafił ujarzmić C++ ...

#24 ffgriever

ffgriever

    TMPGFitG

  • Moderatorzy
  • 1949 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Jelenia Góra

Wysłany 15 wrzesień 2006 - 20:23

# BERION # napisał:

PS: przyznam, ze wszedłeś mi na ambicje tą modyfikacją. Tak trzymaj :) Ehh... gdybym to ja tak potrafił ujarzmić C++ ...

SMS akurat jest w calosci napisany w C a nie w c++ . Zreszta tyczy sie to wiekszosci aplikacji na ps2 (crosscompiler dla ps2 ma kilka bugow jesli chodzi o kompilacje c++ - choc moim zdaniem latwo jest je obejsc. Zdecydowanie bardziej lubie c++, ze wzgledu na niesamowicie przejrzysty kod i latwosc rozszerzania. Ogolnie tyczy sie to programowania zorientowanego obiektowo. Liniowa struktura c mnie dobija.)

edit:
Zanim mnie poprawicie dodam, ze oczywiscie posiada wstawki w assemblerze.

#25 hateRox

hateRox
  • GoodFellas
  • 3421 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Pyrlandia
  • Interests:Wodka, papierosy i sport!

Wysłany 19 wrzesień 2006 - 11:04

thx ffgriever za twoje modyfikacje - SMS dziala jak natura chciala :D
Dodaj obrazek

#26 Xentron

Xentron
  • Nowy
  • 20 Postów:

Wysłany 22 wrzesień 2006 - 16:09

Witam, mam problem gdyż nie wiem jak odpalic filmy za pomocą SMS, wiem ze są tematy z tym opisane ale i tak tego nie rozumiem, czy może mi ktos krok po kroku wytłumaczyc co mam zrobic zeby dzialaly filmy z cd za pomoca SMS, mam SM 3.6 , co mam zrobic? mam takie pliki: sms_txt_all2.elf , BOOT.ELF i SYSTEM, co jeszce musze miec i zrobic? co nagrac na płyte i czy film ma byc na osobnej czy na tej samej płycie, sroki ze sie powtarzam, bo napewno jest to w innych tematach ale i tak tego nie czaje;/ proszę o odp>:)

#27 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 22 wrzesień 2006 - 16:21

Xentron napisał:

[...] co mam zrobic? [...]

Pomyśleć... :roll:

Chyba nie oczekujesz, że każdy będzie milion razy odpowiadał na te same, banalne pytania. Było juz o tym tyle razy, ze starczy i nie ma sensu zaśmiecać tematu. Forum to nie chat.

#28 kocmax

kocmax
  • Nowy
  • 133 Postów:
  • Location:Dąbrowa Górnicza

Wysłany 22 wrzesień 2006 - 16:23

a film nagrałeś w formacie na ps2 w alchohorze i jaką prędkością :?:

#29 Xentron

Xentron
  • Nowy
  • 20 Postów:

Wysłany 22 wrzesień 2006 - 16:28

Ehhh....no wiem, szukałem....i tak nie kapuje, bo tu pisze ze na memorke zrzucać cos tu ze z płyty, prosze....ten jeden raz:) byłbym bardzo wdzieczny, gdyz juz nie mam sił się z tym męczyć, x16 format ps2

#30 # BERION #

# BERION #

    3xNIE

  • Moderatorzy
  • 8926 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:rom0:/
  • Interests:Stare graty (konsole/kompy), gry, game-hacking i reverse engineering. A co? :}

Wysłany 22 wrzesień 2006 - 16:38

http://konsole.cdrin...2cdvd/index.php

Wrzuć wsio od SMSa, film i wysmaż. Proste.




0 użytkownik(ów) czyta ten temat

0 użytkownik(ów), 0 gości, 0 anonimowy(ch)