Forum konsola.pl: Free McBoot problem - Forum konsola.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Free McBoot problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona
  • Grupa: Nowy

Napisany 08 luty 2010 - 19:18

Witam ponownie :) Co ja bym bez tego forum zrobił... :P

Ale dobrze, do rzeczy. Problem polega na tym że instalowałem FMCB na swojej karcie, na karcie wujka, teraz czas na kolege z klasy, pobrałem noobie package stąd: http://sksapps.com/e...bie_Package.rar
Wrzuciłem na pendrive, zmieniłem nazwę na RESCUE.ELF, instalator się odpala i bez problemów się instaluje tylko że biore launch fmcb. wybieram slot i odpala się i wygląda na to że wszystko ok. Niestety tak nie jest, nie odpala się ESR, SMS, HD Loader ani uLE. Proszę o pomoc.

PS. Na swojej karcie ostatnio wrzuciłem USB Advance i pytanie jak wrzucić ją do menu? Tam w FMCB Configurator robiłem to tam jakieś pathe trzeba wybierać. Mam tak:
Path1: mass:/BOOT/nazwa programu
Path2: mc?:/BOOT/nazwa programu
i w Path 3 muszę mieć Path3: mc?:/B?DATA-SYSTEM/nazwa programu a tam nie mam żadnego folderu B?DATA-SYSTEM.
0

#2 Użytkownik jest dostępny   mgs Ikona

• Grupa: Użytkownicy

Napisany 09 luty 2010 - 11:06

Przeczytaj dokladnie to

http://konsole.cdrin...ESR/strona2.php

Na dalszych stronach znajdziesz tez odpowiedz na drugie pytanie.
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 11:40

Muszę niestety powiedzieć że tam jest napisane że można pobrać noobie package w którym już wszystko jest i ja tak zrobiłem, instalowałem z tego FMCB 2 razy więc z nim jest chyba wszystko ok i problem leży gdzie indziej.
0

#4 Użytkownik jest dostępny   mgs Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 11:55

A obok RESCUE.ELF masz folder INSTAL z cala jego zawartoscia:>?
0

#5 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 13:09

Oczywiście że mam :) proszę o pomoc :D
0

#6 Użytkownik jest dostępny   mgs Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 13:53

Hmmmm... a co to znaczy ze "nie odpala się ESR, SMS, HD Loader ani uLE"? Sa na liscie ale po wyborze jest czarny ekran?
0

#7 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 14:24

Tak, dokładnie, robi się czarny ekran i nic więcej się nie dzieje
0

#8 Użytkownik jest dostępny   mgs Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 14:31

Skoro do tej pory udawalo Ci sie instalowac FMCB to winna musi byc karta pamieci. Co to jest za karta? Moze byc uszkodzona lub marnej jakosci podrobka.
Mozesz ja jeszcze dokladnie sformatowac tym programem

http://www.cdrinfo.p...load/8133012839

Ten post był edytowany przez mgs dnia: 09 luty 2010 - 14:32

0

#9 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 15:15

Z tego co patrzę jest to oryginalna karta, sformatowanie niestety nic nie dało, myślę że karta może być uszkodzona bo jak ją pierwszy raz odpalilem to konsola jej nie czytała, musiałem wyjąć i włożyć, dodam jeszcze że po wielu próbach stało się tak że działał HD Loader i ESR ale po chwili spowrotem nic nie działało. Jak masz link do 100% działającego to mi daj, spróbuje się jeszcze. Jeżeli ktoś z użytkowników tego forum umiałby pomóc to bardzo proszę.
0

#10 Użytkownik jest niedostępny   daruch Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 17:11

Nic nie działa bo prawdopodobnie wszystkie programy masz podlinkowane na mass:/ i musisz ręcznie pozmieniac i podać na mc:/
0

#11 Użytkownik jest niedostępny   gryzzli Ikona

• Szkoła to ZŁO
  • Ikona
  • Grupa: GoodFellas

Napisany 09 luty 2010 - 17:17

I od tego jest configurator w linku wcześniej (2 post) znajduje się odpowiedź.
0

#12 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona

Napisany 09 luty 2010 - 20:01

Prawdopodobnie ta karta pamięci jest uszkodzona, wziąłem kartę wujka którą sam robiłem i sformatowałem swoją, zainstalowałem i wszystko działa elegancko jak trzeba... Jeszcze spróbuje zainstalować to oprogramowanie przy pomocy karty wujka :) powiem jak wyniki, dziękuję za wasze starania.
Pozdrawiam

Prawdopodobnie ta karta pamięci jest uszkodzona, wziąłem kartę wujka którą sam robiłem i sformatowałem swoją, zainstalowałem i wszystko działa elegancko jak trzeba... Jeszcze spróbuje zainstalować to oprogramowanie przy pomocy karty wujka :) powiem jak wyniki, dziękuję za wasze starania.
Pozdrawiam
0

#13 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona

Napisany 11 luty 2010 - 07:42

Niestety zmiana z mass:/ na mc?:/ nie zadziałała.
0

#14 Użytkownik jest niedostępny   # BERION # Ikona

• 3xNIE
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 11 luty 2010 - 11:51

Zobacz postDabekGK, o 8.02.2010, 19:18, powiedział:

PS. Na swojej karcie ostatnio wrzuciłem USB Advance i pytanie jak wrzucić ją do menu? Tam w FMCB Configurator robiłem to tam jakieś pathe trzeba wybierać. Mam tak:
Path1: mass:/BOOT/nazwa programu
Path2: mc?:/BOOT/nazwa programu
i w Path 3 muszę mieć Path3: mc?:/B?DATA-SYSTEM/nazwa programu a tam nie mam żadnego folderu B?DATA-SYSTEM.

Path -> ścieżka

1, 2 i 3 to priorytety. Najpierw FMCB szuka pliku pod pierwszą podaną ścieżką, jak nie znajdzie szuka w drugiej, jak w drugiej nie znajdzie to w trzeciej, a jak i w trzeciej nie znajdzie to nie wyświetli nic w menu (FMCB jest tak napisany, że jeśli żadna z podanych ścieżek bezwzględnych do danego programu nie istnieje to w ogóle nie wyświetli tego elementu w menu - IMO bardzo dobry pomysł).

Ścieżka bezwzględna to dokładna lokalizacja pliku. I tutaj słowo dokładna obejmuje też wielkości liter. ;]

Jeśli jakiś program znajduje się na np. mass:/dupawolowa/BalBla_bla.elf pod dokładnie taką nazwą i dokładnie w tym konkretnym folderze, a mimo to nie jest wyświetlany w menu to pewnie pendrak nie zdążył się zgłosić na czas (choć z tego co kojarzę to powinien się powiesić jeszcze przed albo po logu FMCB). Z memorką podobnie jeśli ładujemy FMCB np. z mc0:/ a program mamy na mc1:/ (albo tak, żeby wyszukał na obu, czyli mc?:/).

Także to raczej Twoje niechlujstwo, a nie wina memorki. ;P

Ten post był edytowany przez # BERION # dnia: 11 luty 2010 - 11:52

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
0

#15 Użytkownik jest niedostępny   DabekGK Ikona

• Ikona

Napisany 16 luty 2010 - 15:01

Nie moje "niechlujstwo", ścieżki są ustawione tak samo jak na mojej karcie, u mnie działa a tam nie! Zmieniałem ścieżki tak żeby było dobrze ale to też nie pomogło.

Ten post był edytowany przez # BERION # dnia: 17 luty 2010 - 12:22
Powód edycji: //nie cytuj całej wypowiedzi nad Tobą bo to jest bez sensu

0

#16 Użytkownik jest niedostępny   Gangst3r Ikona

• Ikona

Napisany 17 luty 2010 - 09:22

z tym FMCB same problemy, po za tym nie daje możliwości odpalania gier z PSX i nie uruchamia się na najnowszych wersjach konsoli PS2Slim :) jedyne plusy to takie, że nie trzeba grzebać w hardware wystarczy swap magic do przeróbki bezchipowej oraz mamy polskie menu. I to chyba wszystkie z zalet tej przeróbki. Lepszym wyjściem jest chip modbo760 i włączenie trybu devolution1 :) z karty można odpalać FMCB, ale i też nie musimy. Ja jak robiłem FMCB na karcie, (na której wcześniej chodził) to miałem czerwony ekran i nic format karty, itp. nie pomagał. Najwyraźniej coś z kartą chociaż save'y i programy typu uLaunch Elf się odpalały wporzo :)

Zamontowałem w ok 20min chipa modbo760 + ustawienie trybu Dev1, a pod nim program ulaunch elf z pl menu i ładnym skinem :) od tej pory na grubasku można odpalać homebrew lub HDLoader 0.8c z wsadzonym HDD pod NA.

Więc dla tych co maja problemy z FMCB to albo zakup karty na allegro, albo chip innego lepszego wyjścia nie widzę :)
Xbox v1.1 Crystal TSOP Flash Dual-Bios X2 5035/X2 5035 VGA Bios + 500GB SATA + PC DVD-ROM LG GDR-8164B Flashed + XERC 2 XE + FRONT PANEL LED RGB MOD + HDD LED MOD + DVD LED MOD + 128MB RAM + Kabel VGA + TV LCD Panasonic Viera 37" FullHD
Potrzebujesz autoinstalatora na Xbox1? Pobierz najnowszy
-> Xbox Mast3r Installer Final! <-
Problem z nagrywaniem? Skorzystaj z tego tutoriala!
-> Nagrywanie ISO za pomocą Nero <-
0

#17 Użytkownik jest niedostępny   # BERION # Ikona

• 3xNIE
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 17 luty 2010 - 12:29

Zobacz postGangst3r, o 17.02.2010, 9:22, powiedział:

z tym FMCB same problemy, po za tym nie daje możliwości odpalania gier z PSX i nie uruchamia się na najnowszych wersjach konsoli PS2Slim :)

Piszesz to jakby była winą FMCB. ;]

oraz mamy polskie menu.

Nie zgodzę się z tym. "Polskiego menu" nie ma i nie będzie bo i w oryginalnej czcionce nie ma polskich znaków. A to, że sobie można listę (i tylko listę) programów wyedytować nie czyni jeszcze programu po Polsku.

I to chyba wszystkie z zalet tej przeróbki. Lepszym wyjściem jest chip modbo760 i włączenie trybu devolution1 :)

Chip owszem, ale nadejdzie kiedyś dzień kiedy nikt już nie będzie ani produkować a ni sprzedawać choćby klonów klonów. Do tego dochodzi kwestia dwóch lewych rąk, często samozwańczych serwisów i nieszczęście gotowe. Jestem zwolennikiem chipów, ale nie za wszelką cenę i alternatywa też musi choćby i właśnie na takie czasy jak ta ze zdania wcześniej.

DEV1 jest niewygodny. Szczególnie w chipach drugiej generacji.

Ja jak robiłem FMCB na karcie, (na której wcześniej chodził) to miałem czerwony ekran i nic format karty, itp. nie pomagał. Najwyraźniej coś z kartą chociaż save'y i programy typu uLaunch Elf się odpalały wporzo :)

FMCB nie używa debug kolorków, tylko ESR, więc to Twój problem nie był w żaden sposób związany z FMCB i tym bardziej kartą.

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
0

#18 Użytkownik jest niedostępny   XxmaslakxX Ikona

Napisany 17 luty 2010 - 20:30

Gangst3r lepiej pozostań przy modingu XBOX'ów

"Zamontowałem w ok 20min chipa modbo760 + ustawienie trybu Dev1, a pod nim program ulaunch elf z pl menu i ładnym skinem od tej pory na grubasku można odpalać homebrew lub HDLoader 0.8c z wsadzonym HDD pod NA."

Ja kiedy miałem NA i PS2slim zrobiłem sobie FMCB za pomocą swapa w kilka chwil (najmniejszego problemu z tym nie było), kiedy nadarzyła się okazja zamiany PS2slim na PS2fat+NA i tam zachowałem sobie memorkę z FMCB i co?

Miałem FMCB wywaliłem z niego ESR (bo zajmowało tylko miejsce) wrzuciłem HDLoadera i też od tej pory mogłem na grubasku odpalać gry z HDD podpiętego pod NA.

Więc nie widzę w czym leży wina. Wiesz problemy są bo Ludzie je tworzą! Nie przeczyta taki dobrze instrukcji i się rzuca, że coś mu nie działa tak jak powinno.
Sprzęt: PS3 120Go/120Gb, DS3, Sony Bravia KDL32S5600 32'' FullHD
Gry: Na BD: Little Big Planet (Mogę grać online), NFS Pro Street (Mogę grać online), Enchanted Arms, Ratchet & Clank: Tool of destruction, Ratchet & Clank: Quest for booty
Gry: Z PSS: Worms (Gram online)
0

Strona 1 z 1